"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

сряда, 13 май 2015 г.

Слънцезащитните - трябва ли да се ползват?Знаете ли колко точно е важен витамин Д за вашето здраве?



Пролет е. Въздухът извън градовете трепти от чистота. Слънцето грее. Какво по - приятно и по - вълшебно от това за здравето?

Слънцето, чистият въздух и водата ( морска, минерална. термална) от векове се използват за укрепване на здравето.

Какво обаче наблюдаваме напоследък?
Рекламата на продукти и непрекъснатият зов "купи, купи"
до такава степен са размътили мозъка ни, че се мажем нон стоп
със слънцезащитни средства.
Много дами буквално злоупотребяват със слънцезащитата.
Някои държат в коридорите на жилищата си, точно до обувките слънцезащитни спрейове с фактор 50 , който е подходящ само за силно тропически условия и се пръскат винаги щом им се налага да излезнат навън.
А по-властните принуждават цялото семейство да спазва този строг тъмничен, извинете ме, но ще го повторя , (защото е така)
тъмничен слънцезащитен режим.

Някой да е чувал с какво здраве са били хората осъдени на тъмничен режим?
И все пак дори и тях са ги извеждали на ежедневна разходка на слънце
без да ги слънцезащитават.
На никой и на ум не му е идвало да прояви подобна жестокост.
Днес ние доброволно, почти, се обричаме на това.


Правилно ли е да се пазим толкова стриктно от слънцето?
Кое е по-страшно?
Бенките и луничките или ракът на костите, ракът на гърдата, общо над 14 вида рак са пряко свързани с липсата  на

Витамин Д 
витамин, който се синтезира само след излагане на слънце
ако искате да разберете значението на витамин Д за здравето ви продължете да четете

Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, като в природата се среща изключително рядко. Под формата на активен витамин съществува най-вече в продуктите от животински произход, сред които се открояват рибните чернодробни масла, черният дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчният жълтък.
С храната обаче не можем да си набавим витамин Д, който ни е толкова нужен.
Всичките тези храни по-горе са необходими за да се синтезира в кожата
7 - дехидрохолестерол.


Основният източник на витамин Д за човека е 7-дехидрохолестеролът на кожата, от който се получава витамин Д само при облъчване и след облъчване с ултравиолетови слънчеви лъчи.
Друг начин за получаване на добър и усвояем витамин Д няма.
Как действа витамин Д?
Транспонира се в кръвта, свързва се с плазмени глобулини, отлага се в бъбреците и черния дроб, и участва в обмяната на фосфора и калция.
Без витамин D паратиреоидният хормон, който е основен хормон, синтезиран и излъчван от паращитовидните жлези, не проявява пълното си действие.

Защо е толкова важен витамин Д?

Уникалността на витамините се състои в това, че в минимални количества са абсолютно необходими за поддържане на нормалната дейност и здравето на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие.
Липсата им нарушава правилното протичане на почти всички физиологични процеси.
Изключение в това отношение не прави и витамин D, за който вече съществуват достатъчно научни факти, доказващи неговата превантивна и лечебна функция.

Витамин D:

  • регулира обмяната на калций и фосфор в организма. Той играе важна роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Това спомага за запазване на здравината на костите и зъбите, и същевременно спира депозирането на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.
  • повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. Оптималните количества на витамина в кръвта са сигурен гарант за по-малко настинки и грип особено в есенно-зимния сезон.
  • потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
  • витамин Д е основен инхибитор при развитието на различни ракови заболявания.
  • "насърчава" процесите на клетъчна диференциация.
  • е изключително мощен противовъзпалителен агент.
  • спомага за регулиране нивото на кръвната захар в организма.
  • оптималните количества оказват превантивна роля срещу развитието на диабет (тип 1 и 2), а същевременно панкреасът се нуждае от достатъчно количество витамин D, за да може да секретира инсулин.
  • понижава кръвното налягане. Поддържането на адекватни нива на витамина в кръвта спомага за това.

Както е известно, витамин D се образува в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, но добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце.
От друга страна, физиологичното действие на мастноразтворимия витамин е свързано с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма, т.е. витамин D осигурява отлагането както на калциевите, така и на фосфатните йони.
Следователно неговият излишък би довел до необичайно високи нива на тези йони в кръвта, в резултат на което би се създала реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Това означава само едно - допълнителният прием на витамин Д през устата задължително трябва да бъде консултиран със специалист.

Витамин Д се осигурява само от слънцето.

Затова следващият път , когато намажете себе си и близките си със слънцезащитно средство от глава до пети в градски условия помислете си много добре какво точно вършите със себе си, с децата си, със съпруга си.

Това съвсем не значи, че трябва да отивате в другата крайност и да се излагате на слънце нон стоп, както това бе изключително модерно 70-80 те години на двайсети век.

Просто бъдете умерени в използването на слънчевите лъчи. И в използването на слънцезащита. Слънчевите лъчи са най-полезни сутрин до 10 и след 17 часа от април до октомври. Избягвайте силното обедно слънце, но в никакъв случай не се лишавайте от слънчеви лъчи , защото слънцето е основен и незаменим, повтарям НЕЗАМЕНИМ фактор за добро здраве.

 Още факти за ползата от витамин Д

Повече от един милиард души в света - средно всеки седми човек, страда в някаква степен от недоимък на мастноразтворимия витамин. И тази статистика спира да изглежда абстрактна в момента, в който научихме от резултатите от изследване на български колектив - 75 на сто от българското население има дефицит или недостиг. За да избягваме вредните ефекти на слънчевата радиация, се крием с шапки, дълги ръкави и крачоли, а колкото по на север живее човек, толкова по-активно търси слънце по всяко време на годината и благодарение на слънчевите лъчи витаминът се синтезира в организма.

Най-застрашени от дефицит на Витамин Д са децата и жените. А има хипотеза, че в риск за дефицит са и хората с наднормено тегло и затлъстяване.Тоест за тях слънцето е жизнено нужно.

Ние получаваме сравнително много малка част от витамин Д с храната - около 30 процента, останалото е благодарение на излагането на слънце. При географското разположение на България това е възможно от април до октомври. През останалите месеци лъчите падат под такъв ъгъл, че в организма не се образува витамин D. 


При хората със затлъстяване обаче са налице ред причини за намален синтез под влияние на слънчевата светлина.
Такива хора по правило са по-малко подвижни и прекарват по-малко време на открито.
Отдруга страна, за тях е характерно намалено образуване на витамина в кожата. А имат и намалено всмукване на витамина от храната и едновременно с това забавен метаболизъм и затруднено усвояване, мудно е и превръщането му в активна форма. Има още една важна особеност - като мастноразтворим витамин той се
прехваща от мастната тъкан, стои "заключен" там и не е наличен в кръвта, където е нужен, а образно казано е затворен в телесните мазнини. И в крайна сметка при затлъстяване се наблюдава "разреждане" на витамина в големия общ обем.
  
Какви признаци говорят за недостиг на витамин Д?

Липса на концентрация, слабост, лошо настроение, главоболие, мускулни и ставни болки. Изглеждат дребни неудобства, на които може и да не се обръща сериозно внимание. Но дефицитът на витамин D е свързан с поне 14 вида рак! Между тях и много разпространени като рак на гърдата, на простата и на дебелото черво.
Недостигът на витамин Д е фактор и при най-бързо увеличаващите се днес диагнози като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.

Кои са естествените източници на витамина?

Млякото, яйцата, месните продукти, рибата. През зимните месеци основно на тях може да се разчита за набавянето му. Но разходките на слънце отново трябва да присъстват в дневния ви режим. Храната е само за натрупване на 7 дехидрохолестерола, който е добър холестерол. От него под влияние на слънцето организма синтезира витамин Д.

А от април до октомври -здравословно излагане на слънце, с избягване на най-горещите обедни часове, за да се синтезира витамин D в организма. 

Не забравяйте 75 процента от българите страдат от недостиг на витамин Д.

Слънцезащитните кремове пречат на тялото да синтезира витамин Д. Имайте това предвид. И ги употребявайте внимателно, сдържано, умерено и само когато наистина е необходимо.


Група британски учени начело със Сам Шустер твърдят, че вече са се уморили от плашещата статистика, съгласно която много хора всяка година се разбо­ляват от рак на кожата под въз­действието на слънчевите лъчи. Истината според тях е, че слънчевите лъчи са безвредни за повечето видове рак. Слънцето не предизвиква зло­качествен меланом, независимо от уверенията на някои експерти. Такива тумори дори намаляват размерите си, ако човек се подло­жи на слънчевите лъчи – както е и при почти всички ракови тумори под въздействието на слънцето.

Moят личен опит в слънцезащитата е с продукти на Lancaster и на Clarins - предимно тези на Lancaster и това не е реклама, представа даже си нямам кой внася Ланкастър в България - които ползвам от години, но без да проявявам фанатизъм и не ги ползвам в градски условия, а на плажа или в планината, точно както препоръчва между другото да бъдат ползвани слънцезащитните продукти шефът на Lancaster. Честно казано, харесва ми, че хората от този бранд са достатъчно почтени за да не правят изявления от сорта, че не трябва да си показваш носа през прозореца без да го намажеш преди това обилно с крем с фактор 50. Напротив те казват, че прекаляването със слънцезащитните средства е неразумно поведение.

Бъдете здрави!




За илюстрация в публикацията са използвани детски рисунки, в тях винаги има слънце:)
Не отнемайте слънцето на вашите деца!

За публикацията са използвани изследвания и статистики на американски, европейски и български лекари.


6 коментара:

  1. Време е да се върнем към основите , към азбуката на здравословния начин на живот.
    Слънцето е един от най-важните фактори за добро здраве.
    Не споделям общата мания за мазане с всякакви скрийнове.

    ОтговорИзтриване
  2. Севдалина Джиджанова Петрова14 май 2015 г. в 15:52

    Много полезна статия, научих важни неща.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също съм чувала от майка, която е лекар, че слънцето е много полезно и затова винаги се стреме да не прекалявам с ползването на слънцезащитни, особено при децата - липсата на витамин Д води до рахит и до диабет. Така че избягване на слънцето, когато е най -силно.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекаляването с предпазни слънцезащитни средства е много вредно. Не мога да се начудя на лекомислието на някои хора да лишават децата си от най-важното за тяхното правилно развитие.
    Без синтез на витамин Д едно дете не може да развие добре костната си система, страдат зъбите, нарушава се ендокринната система. Първата препоръка на всеки доктор е ежедневни разходки.Интересно вманиачените в използването на скрийнове и кремове с висок фактор дават ли си сметка какво правят?

    ОтговорИзтриване
  5. Аз от слънцезащитните имам доверие само на Ланкастър, но неговият мениджър е категоричен - "Използвайте слънцезащита на плажа, на планината, в горещите часове, в града не ви е нужно."

    ОтговорИзтриване