"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 29 май 2015 г.

Мъжки времена, Мера според Мера, Бяла Магия, Сирна Недeля, Откраднати очи или село Ковачевица




Ковачевица!
В Ковачевица са снимани 28 български филми сред които шедьоври като
"Мъжки времена" и "Мера според мера" с незабравимия Григор Вачков.
Ако искате да разберете какво прави Ковачевица толкова неповторима, трябва да я посетите.


Любимо място на художници и писатели е Ковачевица. 
Ковачевица е село на края на пътя, а пътят до нея е тесен и с много завои. Гледката е невероятна - една от най-красивите, която са виждали очите ми. Ковачевица е на ръба на Родопите , а отсреща е Пирин. Пирин с цялата си невероятна назъбена остра и дивна красота.
Къщите в Ковачевица са в коренно различен стил от тези в Боженци, за които ви разказах предишния път. Тук всяка къща е малка крепост - високи каменни стени с процепи само за пушките.Това е така, защото село Ковачевица е свързано с насилственото помохамеданчване през 1656 г., когато българите не желаещи да приемат исляма напускат домовете, изоставят имотите си и близките си и намират спасение и приют в по-високите и непристъпни части на планините. Изобилието на питейна вода в селото , обширните пасища, мекия климат и откъснатостта от набезите на турците, благоприятстват заселването на селото.През цялото време на турското робство в с.Ковачевица не е имало турска администрация, което благоприятства за превръщането на селото в един от центровете на македонското национално-освободително движение. Ковачевица е посрещала и изпращала много комити.
В 1977 Ковачевица е обявена за архитектурен резерват. Камък, дърво.Тесни улички и изумителна природа.
В Ковачевица има доста къщи направени на хотелски комплекси в които бихте могли да отседнете, а можете да си направите екскурзии от Банско, както постъпваме ние - винаги, когато сме в Банско отиваме до Ковачевица - пътят покрай река Места е много живописен  и преживяването е прекрасно.При всички случаи посетете Ковачевица, тя е място, което не бива да бъде пропускано.
Повече за Ковачевица можете да намерите - http://www.kovachevica.com/bg/













Няма коментари:

Публикуване на коментар