Днес предложението ми ще е по-скоро за сутрешна или следобедна закуска с която да поглезите своето семейство, а и себе си:)
Това е една удобна идея за закуска в неделите в които мислите да пътувате - висококалорична, силно белтъчна и много енергийна.
Признавам сетих се за тази наистина невероятно вкусна българска баница
след като вчера писах за Ковачевица.
И днес рано, рано я направих , снимах я и споделям с вас тайните на моята вита баница по македонски.
За да направите вита баница по македонски са ви необходими:
5-6 яйца, кисело мляко, бяло брашно, масло, кори за баница, бучка сирене, олио и малко сода бикарбонат.
Изваждате маслото предварително от хладилника и го оставяте да омекне.
Натрошвате сиренето.
В по-голяма порцеланова купа сипвате 3 супени лъжици бяло брашно и към тях малко сода - 1/4 чаена лъжичка, разбърквате добре и добавяте една кофичка кисело мляко и отново разбърквате добре до гладкост.
Добавяте 4 яйца и отново разбърквате до гладкост.
Взимате кора и я намазвате с мекото вече масло , върху нея поставяте втора кора, която също намазвате с масло. След което наръсвате с 4 супени лъжици от сместа от брашното, киселото мляко и яйцата.
Наръсвате и със сиренце и завивате.
Това руло също го завивате:) и го поставяте в центъра на предварително намаслената и поръсена с брашно тава, както съм показала по-долу:
Повтаряте - намазвате с масло кора, върху нея втора, която също намазвате с масло, но и със сместа от брашно, яйца и кисело мляко и поръсвате със сирене и завивате. Така до напълването на тавата.
Отгоре наръсвате с бучки масло и сирене и заливате баницата
със половин кисело мляко в което разбивате две яйца.
Баницата печете в предварително загрята фурна, тоест преди да сте напълнили тавата, включвате фурната на 200 градуса горен и долен реотан на обикновен режим.
След 10 минути печене намалявате на 180 градуса и печете 45 минути.
Печенето е доста индувидуално и може да е различно според печката.
Извадената баница оставяте 5 минути да изпръхне и след което
я завивате с ръчно тъкана кърпа от лен, ако потърсите можете да си намерите все още такава и повярвайте ми тя е незаменима, аз моята я имам от баба.
Завивате хубаво баницата и оставяте да се задуши 15-20 минути.
Завивате хубаво баницата и оставяте да се задуши 15-20 минути.
Сервирате с чаша гъсто кисело мляко и горски мед.
Въпреки високата енергийност на тази рецепта аз съм убедена в нейната здравословност, разбира се, това не е рецепта, която се прави често.
Продуктите трябва да са максимално качествени - това е тайната и многото любов.
Сигурна съм, че ако вложите любов всичко ще ви се получи.
Да ви е сладко!
страхотна е - ще я направя!!
ОтговорИзтриванеНаправи я, да ти е сладко:)Смело я препоръчвам, защото тази баница е едно от най-харесваните неща от моето семейство - умират за нея, излапват я веднагически, и на гостите ми се харесва.
ИзтриванеЧестно, но дори свекърва ми, милата Бог да я прости, я харесваше,а от това повече не знам какво да кажа:))))Моята свекърва беше добър човек, но и баницата ми я бива много:)
Сладко е, и още как. Снимките са прекрасни, подбрала си идеалните битови съдове, за да покажеш красотата на баницата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Али:)Да я направиш много е лесна, като и свикнеш, а е вкусна и ефектна и всички ще те хвалят:)
Изтриване