"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

събота, 16 май 2015 г.

Какво да приготвим за неделния обяд? Моето предложение тази седмица е: Агнешко бутче с мед и Плодова салата!

Добро утро с моята нова рубрика:)

Не можах да не послушам вашите искания и след дълго мислене реших всяка събота да ви давам идеи и предложения за моментите, когато цялото семейство се събира заедно - и това обикновено е неделния обяд.
Неделята е ден в който са забранени всички диети. Менютата, които предлагам ще бъдат здравословни съгласно дългия ми опит в здравословното хранене - в моята къща се храним само по този начин - здравословно.
Първото ми предложение е агнешко бутче, мариновано с мед и изпечено с  мед и свежи листа джоджен, поднесено със зелена салата, спанак с ориз и пресен лук, стръкове прясно чесънче, настърган зрял домат със зехтин, препечени филийки, жива бира Ердингер, а накрая като десерт плодова салата и билков чай с мед.
Това е менюто. Ако искате да разберете как аз приготвям всичките тези простички, вкусни и здравословни ястия продължете след прекъсването.



Изпеченото агнешко поднасям директно на масата върху дървена поставка.

Агнешко бутче с мед
продукти: 
агнешко бутче, липов или акациев мед, връзка пресен джоджен

Взимам едно хубаво бутче около 2 кг., което внимателно трябва да бъде почистено от всичко мазно. Измива се много добре и се намазва обилно с три супени лъжици липов или акациев мед, след което се поставя в плоска тава за два часа в хладилника.
След тези два часа намазвате отново бутчето обилно с мед , завивате тавата в която ще го печете хубаво с алуминиево фолио и го поставяте във фурната.
Печете на 180-200 градуса продължително време близо 3 часа , като периодично го
изваждате и заливате със соса от тавата.

Когато видите, че вече е почти готово ( това зависи от силата на вашата фурна, всички фурни печат различно, но примерно след 3 -3,5, часа, може даже и 4 да са необходими ) взимате една връзка джоджен и нарязвате на ситно само листата.
Поръсвате бутчето и печете още 45 минути.
И това е всичко.
Медът премахва небходимоста от каквито и да е други подправки, дори и от сол.
Ако забелязахте не добавям никаква мазнина.
Изчистването на месото, липсата на остри подправки и мазнина, медът и бавното печене
правят това ястие изключително сочно, вкусно и здравословно.

Поднасяте го в компания със :

Спанак с ориз и пресен лук
продукти:
пресен свеж спанак, ориз, връзка зелен лук, малко олио, щипка сол 

Това е много просто ястие, но е и много здравословно.
Трябват ви спанак, връзка пресен лук и ориз.
Измивате хубаво спанака и го нарязвате, измивате хубаво пресния лук и го нарязвате. Измивате и изчиствате ориза.
В дълбока тенджера сипвате олио и първо задушавате лука, а след това добавяте спанака, който също задушавате.
внимание - за да прояви напълно полезните си качества спанакът трябва да бъде задушаван леко в мазнина при готвене, това важи и за всички кореноплоди - особено за морковите.
Бъркате с дървена лъжица!

ох!и не мога без леко лирично отклонение:)
Моята дървена лъжица е купена от Валдемоса, Майорка и е в комплект с дървена вилица и хаванче за чукане на чесън и калчок, като всичко е от истинско маслинено дърво, което е най-доброто решение за дървени прибори.
Има ги в магазинчето на основния площад във Валдемоса точно до едно прекрасно ресторантче за паеля и сангрия и съвсем близо до манастира, където са живяли и са се обичали Фредерик Шопен и Жорж Санд.

 Пътеписът ми за приказната Valldemossa - Валдемоса на остров Майорка, Балеарите
можете да прочетете тук
А сега да продължа с рецептата.
Добавяте ориза и гореща вода, съотношението ориз:вода трябва да е 1:3, намалявате огъня, захлупвате с капак и оставяте съвсем леко да къкри до готовност.
Готовият спанак с ориз поднасяте с венец от хубаво гъсто кисело мляко.
Може да добавите и натрошено сирене.

Другото , което слагате на масата за неделния обяд е
 настъргани зрели обелени домати, подправени със италиански зехтин екстра върджин,
препечени филийки хляб - бял и черен,
зелена салата от крехка кафява
  маруля, чери доматчета, прясна краставица, репички, сирене.
Не забравяйте и стрък прясно чесънче .
Като питие към всичко това препоръчвам изстудена жива бира Ердингер Erdinger, а за децата прясно изцеден и в нашия случай прецеден:) свеж сок от портокал.


За десерт 
плодова салата от портокал, ананас, ябълка, банан и сладка круша.
Ананасът трябва да е добре узрял, обелвате го и го нарязвате, всичко друго също обелвате и нарязвате.
Аз не прибавям никакви допълнителни сладости към плодовата салата. 
Може да добавите накрая чаша билков чай с мед - желателно е като съставка в чая да присъства билката жълт кантарион.

Да ви е сладко!Бъдете здрави!

10 коментара:

  1. Мария Енева17 май 2015 г. в 12:15

    Светлана, поздравявам те за идеята за готварска рубрика! Идеята за печено с мед агнешко толкова ме вдъхнови, че в момента моето агнешко се маринова в хладилника :). След малко отивам на пазар за пресен джоджен и пресен чесън и ще спретна страхотна семейна вечеря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Мария:)
      Започнах тази рубрика, защото домашно приготвената храна е основа на доброто здраве.
      И ако една дама иска семейството и да бъде здраво трябва да разбира от храна и питиета и да умее да готви.
      Знам, че това сигурно е тревожен факт за някои:))), които "мразят да готвят", но аз не мога да си представя съчетание добро здраве и притоплена пица в микровълновата - не става.Или добро здраве и купена готова храна. Да, понякога може, но само понякога. Ресторантската храна може да е прекрасна, но не е подходяща да бъде ежедневна, три пъти на ден.
      Най-добрата за здравето храна е прясно приготвената от подбрани свежи и максимално качествени съставки .
      Пожелавам ти да направиш страхотна вечеря за твоето семейство!
      Ще ми е интересно да разкажеш после. Убедена съм, че ще се справиш!

      Изтриване
    2. Мария Енева17 май 2015 г. в 22:40

      Светлана, приеми моите искрени благодарности за тази рецепта! Не съм си и мислила, че само с мед и джоджен може да се получи такъв страхотен резултат, месото направо се топи в устата и действително няма нужда от никакви допълнителни подправки. За гарнитура направих спанак с ориз и печени пресни картофи. Много обичам да готвя и също като теб мисля, че това е изключително важно за здравето, семейното щастие и домашния уют. Ще се радвам да споделяш още изпробвани рецепти и идеи :).

      Изтриване
    3. Много съм доволна, че всичко ти се е получило, Мария:)

      Изтриване
  2. Много добре подбрано меню и всичко е ясно и хубаво обяснено.Аз днес късно я хванах тази нова рубрика, но следващата неделя точно са празници и ще се пробвам и то с цялото празнично меню.Ще пиша и какво се е получило. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, ще продължа с кулинарната рубрика, очаквайте я всяка събота сутрин:)

      Изтриване
  3. Всичко изглежда много добре и сигурно е много вкусно.На мен много ми хареса и сервиза, би ли казала какъв е и откъде е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сервизът е чешки порцелан Бохемия

      може и да се поръча от тук -

      http://www.crystal-treasury.com/store/bohemiacrystal/IndexRam.asp?Odkaz=*&LevaLista=Porcelain&Line=Onion1

      Изтриване
  4. Всичко изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване