"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

сряда, 29 октомври 2014 г.

Chanel No 5 - L'histoire sans fin...- La Deuxieme Partie



 Une Femme, Un Destin, Un Parfum
A Woman, A Destiny, A Perfume
Една Жена, Една Съдба, Един Парфюм



В предишната част (ако искаш да я прочетеш кликни тук chanel n.5- първа част ) от серията публикации посветени на Chanel No 5 ви разказах за създаването на най-голямата парфюмна легенда, а сега ще ви разкажа за хората , които днес създават
съвременните варианти на великата петица и едновременно с това се грижат оригиналът да остава непокътнат, такъв какъвто някога го е създал Ернест Бо и както го е избрала за символ на своя стил и за свой подпис
гениалната
 Габриел "Коко" Шанел. 

Днес има няколко версии на Chanel No 5:


Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette ,
 Eau Première and Elixir Sensuel . 

The Parfum (известен още като Extrait) е оригиналът, създаден от Ernest Beaux през 1921 г..

The Eau de Toilette е създадена отново от Ernest Beaux през 1924, когато Bourjois , стара френска козметична компания , основана още в 19 век и закупена от The  Wertheimers , сключва договор с Габриел Коко Шанел за създаване на корпорация "Parfums Chanel"  с 70 процента дял за Bourjois - The Wertheimers, 20 за Галери Лафайет и едва 10 за Габриел Коко Шанел.
Габриел Коко Шанел е изключително недоволна от така направеният договор и прекарва следващите двайсет години в борба да си върне пълния контрол върху нейният парфюм. Както и да е , тя не успява да спечели юридически битката и през 1947 отново сключва договор с The Wertheimers които финансират нейното завръщане на модната сцена. The Wertheimers се задължават и да пазят нейният парфюм и да не го променят - това Габриел постига след немалко битки  в съда, назначаване на експертизи за автентичност на парфюма и т.н.

The Eau de Parfum е създадена през 1986 от Jacques Polge като интерпретация на оригиналът и е най-продаваната версия на номер 5. Това е и най-продаваният фрагранс в света. Казвам фрагранс, защото парфюм е само Парфюмът.

Eau Première 2009 и  Elixir Sensuel 2004 са съвременен , високо технологичен и по-свободен прочит на оригиналът.

Така че Парфюмът и Тоалетната вода са вече почти на 100 години, и са ужасно мъдри, красиви и проницателни, без обаче да са възрастни, досадни и сбръчкани.

Нали знаете как остаряват катедралите?

Е, Номер 5 е  катедрала. Защото това е парфюмът избран лично, обичан и носен от Габриел "Коко" Шанел.

Номер 5 притежава един изгарящ всичко шик. Неустоимият шик на самата Коко Шанел. 

Номер 5 е в стил арт деко, с твърдо определени, ярки и категорични граници.

И да, това не е парфюмът, който вие може да отидете и да си изберете.

О, не, дори не си го помисляйте.

Това е Парфюмът, който избира вас. Вие или сте достойна за него или не сте. Той или ще целуне ръката ви, или ще ви подмине с пренебрежение, а може даже и въобще да не ви забележи.

И това не зависи по никакъв начин от вас. Не, не си мислете, че можете да израснете, да се промените, да се превъплътите в едно по-добро и по -сполучливо аз като Лиза от Пигмилион.
Няма как да заблудите Парфюмът. Защото точно Номер 5 е Парфюмът.

За този Парфюм, вие трябва да сте се родили достойна.

Ако не сте, никога няма да можете да го носите - той ще ви задуши, ще ви се подиграе, навявайки ви разни нелепи асоциации.

Днес Chanel No 5 се прави така, както се е правел някога, като от състава му е изключен индегредиент от етически съображения спрямо животните и е заменен със синтетически. Така че може да се каже, че днес Chanel No 5 e cruelty free парфюм, в който обаче участват главно натурални съставки- майска роза от Грас, иланг-иланг от Коморите и много рядко срещан вид жасмин, едроцветен,  който вирее само и единствено в Грас. И никъде другаде.





На снимките Christopher Sheldrake , вторият основен парфюмерист на CHANEL днес, човекът създал CHANEL Coco Noir
и



Jacques Polge , първият парфюмерист на CHANEL днес, 
човекът създал
Coco , Allure, Coco Mademoiselle и далеч не само.
Човекът създал и Chanel No 5 Eau De Parfum.

"No 5 e жив и днес" - казва Christopher Sheldrake - "защото Chanel го защитава. Парфюмеристите ни работят върху качеството на всеки един негов елемент. Много малко компании съумяха да запазят своите оригинални парфюми. Chanel успя."

Christopher Sheldrake е един от великите артисти сред парфюмеристите, дълги години той работи със Serge Lutens където създава много красиви парфюми.


По произход той е англичанин, но се ражда в Индия, пристига във Франция за да учи архитектура, но съдбата му, на велик парфюмерист, е вече предопределена.
В парфюмерията го довежда случайност. Нали знаете, че така се предрешава съдбата?
За да се подпомага като студент Кристофер помагал на група френски парфюмеристи да усвоят английския език. Един от парфюмеристите забелязва, че юношата има "нос" и му предлага да остане във Франция още няколко месеца, а после и още няколко месеца. Накрая мечтата за архитектурата е забравена, а младият и способен англичанин придобива възможност да се обучава в Грас, а на стаж отива не къде да е другаде, а в Charabot. Кариерата му е главозамайваща. Срещата му със Серж определяща. Родом от Мадрас - колоритен индийски град, където дори въздухът е богат на аромати и е примесен с всякакви подправки, сладости , цветя, необичайни за европееца. Sheldrake винаги се стреми към необикновенното

 Christopher Sheldrake и Serge Lutens  създават  немалко аромати сред които има и истински шедьоври - A La Nuit , Ambre Sultan, Arabie, Bois de Violette , Bois et FruitsBorneo 1834,  Cedre, Chene, CherguiDaim Blonde, Datura Noir, Douce Amere, Feminite Du Bois, Five O`Clock Au Gingembre, Fleurs de Citronnier, Fleurs d`Oranger, Fumerie Turque, Gris Clair, Miel de Bois, Muscs Koublai Khan, Rousse, Sa Majeste La Rose, Santal Blanc, Santal de Mysore, Tubereuse Criminelle, Un Bois Sepia, Un Bois Vanille, Vetiver Oriental.
През 2005 Sheldrake се връща в Chanel. Тук той работи заедно с първият нос на бранда Chanel и през 2012 двамата заедно създават CHANEL Coco Noir.
 

“През 1980 " казва Sheldrake, “ние можeхме да видим как полета с жасмин изчезват от Грас. Заради цената на труда. Целият останал свят си купуваше и си купува техния жасмин за парфюмите си от Египет и от Индия, където цената на труда е ниска. Не бих казал, че качеството на жасмина от Египет и от Индия не е добро, но те са различни. Те ухаят различно. Тогава CHANEL реши, че е важно да подкрепи продукцията на жасмин в Грас. Така ние имаме онова високо качество от  което се нуждаем за да поддържаме Chanel 5."


CHANEL сключва договор с фамилията Mull, стара градинарска фамилия, която отглежда едроцветен жасмин и майска роза в Грас. Всяка година избрани журналисти, блогери и други фенове на петицата получават възможност да се разходят из градините на Chanel в Грас и да видят как се ражда великият парфюм.

Жасмин. Жасминът от Грас е специален сорт , който може да вирее само там, в Грас, той е сладък и уникален. Различава се от Египетския и Индийския жасмин, които са по-зелени и по-остри.

"Жасминът от Grasse е богат" - казва Sheldrake - "Той е чувствен. И мек. И сладък. Като конфитюр от ягоди."


Grasse е в южна Франция, в невероятния Прованс, област с перфектен климат. "И с перфектна почва" - както твърди Fabrice Bianchi, от семейство Mull.
Розите, използвани за Номер 5 са от редкия сорт "майска роза" и също виреят само в Грас. Те се берат много внимателно рано сутрин при първите слънчеви лъчи.


"Утрото. Росата. И Розата. Според мен ето това е ключът." - казва Sheldrake 
“Tова е част от красотата на розата, свежа, мокра, сутрешна красота. Има един великолепен пасаж от "Дориан Грей" на Оскар Уайлд в който той говори за розите, ето това е."


Розата , която се отглежда в Грас е Centifolia или May rose. “Тя има меден аромат" - пояснява Sheldrake. “И отново е много чувствена."

Розата е в средните и крайните нотки на композицията на номер 5.

Габриел Шанел казва, че иска да създаде "уникален парфюм, такъв какъвто няма никъде другаде, парфюм, който да създава усещане за дама"
Това са кратките указания, които тя дава на Beaux.

"За първи път парфюмерист получава такава поръчка." - размишлява Sheldrake."Обикновено се е искало да се създаде парфюм с аромат на цвете. Габриел поисква да бъде създаден парфюм , който да създава усещане за дама. Тя иска композиция. Иска нещо абстрактно. Усещане за дама. Нещо, което не съществува като материално в природата."


 “Beaux създава един много богат парфюм с невероятно количество цветя - жасмин, роза, иланг-иланг. Със сандалово дърво, което е толкова нежно и женствено. И с ванилия. И с хелиотроп и към всичко това той добавя абстракция - той добавя алдехиди. Алдехидите съществуват в природата - те са в кората на лимона, портокала, бергамота и мандарината. Химиците по това време ги изолират, синтезират и от тях синтезират едни други алдехиди, които ги няма в природата. В No 5 участват 5 различни алдехида"

Beaux,  който идва от Москва казва, че те му напомнят студа на Сибир. Снегът. Ледът. Свежият вятър.


"Алдехидите са като нож, няма нищо приятелско в тях. Те са рязки. Слагат веднага границата. Това е топ нотката. И те остават докрай. Те миксират и модифицират розата, бергамота, те променят всичко така, че е трудно да бъде разпознато. Бих казал, че те акомпанират на розовите нотки през целия път и развитие на парфюма и накрая се смесват дори с ванилията."


"No 5 е комплексен, защото има цветни ноти, дървесни ноти, пудрови ноти и всичките тези пет алдехида, които са от началото до края. Той е като шампанско. Леден, но сгряващ, омагьосващ и омайващ."


"Върху всяка кожа номер 5 се развива различно, той е много абстрактен парфюм - върху едни е цветен, върху други е пудров, а на някой се чувстват най вече и само алдехидите.Това е мистерията на номер 5."


CHANEL NUMBER 5: THE VERSIONS
(отбелязани от Sheldrake)

Perfume No 5 Grand Extrait No 5  - абсолютно точно възпроизвеждане на оригиналния парфюм създаден от Ernest Beaux 1921 и избран от Габриел Коко Шанел за парфюм на нейният стил и мода.
Всички съставки са индентични с оригиналните, прави се по технология също абсолютно индентична с някогашната технология. И е в кристално ръчно фасетирано шише.
Цена - 2100 USD/7,6 fl oz, 4200 USD/30,4/fl oz 
Изключително за колекционери и за истински ценители на петицата.
Може да го намерите само в бутиците на Chanel.



Perfume No 5 (известен и като Extrait No 5; създаден от Ernest Beaux през 1921 и избран от Габриел Коко Шанел за парфюм, олицетворяващ нейния стил и мода)
Оригиналният парфюм. Великолепен и магичен. Този, който ние пазим - казва Sheldrake.
Цена - 125 USD /7,5 ml , 200 USD/15 ml , 325 USD/30 ml



Eau de Toilette (Ernest Beaux 1924)
Прекрасен аромат, малко по - прасковен понякога. Лесен за носене. Много траен. Леко дървесен. Подходящ и за мъже.
Цена - 105 USD/3,4 fl oz 

 


 

Eau de Parfum (Jacques Polge 1986) 
"Една интерпретация , в която се добавя още ванилия, бурбонска ванилия и сандалово дърво. По близък до парфюма отколкото до тоалетната вода. Най-продаваната версия на Chanel No.5  днес. Много секси."
Цена 130 USD/3,4 fl oz

Цветен аромат с база ванилия.
Ноти:
жасмин, роза, пачули, ирис, иланг-иланг, бурбонска ванилия, сандалово дърво и алдехиди като топ нотка.
Идеално балансиран, по-безопасен, от него можете да тръгнете към оригиналът, не казвам, че ще успеете да стигнете някога до оригиналът, но можете да опитате. В крайна сметка всеки може да нощува в база под Еверест, нали?
Най-много да поболедувате малко, но няма да загинете, както ако Еверест не ви хареса и ви запрати бездиханни в някоя от своите ледени бездни.

 
Eau Première (2009)

"Това е отново парфюмна вода, но е с изцяло преработена формула. Това е отговорът на въпроса - какво щеше да стане ако No 5 беше направен днес? Екстремно женствен и много модерен."

Цена - 130 USD/3,4 fl.oz. 




Очаквайте и трета част на публикацията в която ще отидеме заедно до чаровния френски град Грас за да видим как се ражда 
Chanel No. 5, Парфюмът.



11 коментара:

  1. Не очаквах, че ще стигна до края на публикацията. Дали е разказвано или писано толкова подробно за тази легенда досега не знам, но определено ми беше много интересно (особено за редкия жасмин). Номер 5 не познавам, но след този разказ трябва да се поправя. Вероятно не съм и дорасла за него, но пък знам ли как ще реагира кожата ми? Ще го пробвам при възможност. Любимци на Шанел са ми Коко Шанел, Коко Мадмоазел EDP + EDT, Allure EDP, Allure Sensuelle EDP (EDT ми идва сякаш по-размит, а като ще е Шанел искам да е нахален и да го усещам :))). Коко Ноар не успях да го опозная както трябва. Точно при лансирането му го тествах, но високите температурите тогава не ми помогнаха. Е, не че е късно. Понякога е имало защо да отлагам проби и нови запознанства. След години съм ги преоткривала, а в началото подминавала. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, много се радвам, че ти е интересно - това е история толкова дълбока и широка, че за нея има томове книги.
      Номер 5 оригиналът в момента не се намира в България, има само Eau de Parfum, което е интерпретация, аз харесвам и този вариант, но друго си е оригиналът, те се различават.
      Оригиналът идва скъп за България - 7,5 мл са около 230 лв, не знам колко точно може и да е повече.
      Аз също харесвам почти всички Шанелски парфюми, но най-близка ми е петицата, а на Коко Ноар точно сега му е времето - есента.

      Изтриване
    2. Не познавам всички аромати на бранда, но съм пропуснала при изброяването днес Шанс. И той в EDP концентрация ми е един от любимите. ЕДТ не съм тествала, а Фреш и Tendre ми идват леки. Някак не ги намирам като достойни за Шанел. :))) За мен са детски направо. Не са мои Кристал и Кристал о Верте, Коромандел.... сега и вкуса ми е променен, но ги помня бегло. Разбира се, всеки си има своите фенове. 19 Пудрения и той не бе лош. Ох, най-добре да спра до тук, за да не си разпаля пак това хоби. Тъкмо ми е спокойно. :)
      За PP знам, че е доста скъп. От познати съм чувала, понеже купуваха за подарък. Не помня кой точно беше, но ми се върти нещо от сорта на 100 паунда.
      Да, ето го в Буутс - http://www.boots.com/en/CHANEL/Ladies-Fragrances/N5/

      Изтриване
    3. Fresh и Tendre са леки парфюми наистина, подходящи за двайсетгодишни момичета.
      Аз мислих кой парфюм би ти подхождал най-много и ми се струва , че петицата не би те отхвърлила, а също би ти подхождал и друг от великите парфюми Shalimar, дали , защото приличаш на Наталия Водянова, но така мисля, Shalimar има доста версии, може би Initial. Друг парфюм, който ми се струва подходящ е на Dior - Miss Dior Le Parfum и определено най-новия на Marc Jacobs -Daisy Dream, предвид, че харесваш Acqua di Gioia на Giorgio Armani, мисля, че този също би ти допаднал, той е от същата група и е много красив. А за дневен мисля , че най-новия на Лагерфелд е точно твоя. От Шанелите най те виждам в Allure, и то в Allure Sensuelle.

      Изтриване
    4. Shalimar Initial харесвам и имам малко от него, но още не съм го подносила. Харесвам и по-леката му версия за топлото (léau). Мис Диор май не ми е много присърце, трябва и него да си го припомня. Дейзи харесвам. Той е същ Tendre, но не знам защо ми допада повече. Дали заради опаковката? И EDT и EDP версията са мои. Daisy Eau so Fresh също не е лош. Алюрите са ми любими, особено в студ и дъжд ги обожавам. :)

      Изтриване
    5. Други парфюми, които също мисля, че ще ти отиват много са - La Dandy на D'Orsay - той е толкова топъл, сладък и пикантен, че направо е правен за теб.
      А понеже искаш и нещо замайващо и изкусително то Ideale на Xerjoff Casamorati с невероятната си прекрасна ванилия е много съблазнителен, а като добавиме и мускуса, лабданума и сандаловото дърво е аромат много подходящ за есента.
      За есента би бил за теб и много подходящ и Tom Ford Patchouli Absolu, който е толкова иконичен, провокативен, ултимативно модерен, дързък и хипнотично дълбок.Или може би Journey на Amouаge - жасмин, портокал и кардамон като топ ноти, мимоза. мед и кедър като сърце и база шафран, просто разкош.

      Изтриване
  2. Обожавам този парфюм. За мен той съчетава изисканост и класа. Любимия ми момент при него е точно това, което си споменала, че на всяка кожа стои различно, но досега не съм попадала на човек, на който да не отива. Много, много хубава статия. Чакам с нетърпение третата част :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че го харесвате.
      Работя върху третата част в момента.
      Благодаря за хубавите думи:)

      Изтриване
  3. Не съм имала честта да го подуша. За сега само чета легенди. С интерес очаквам третата част!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пиша я:))
      Да издам някои тайни от кухнята, публикацията ми за Chanel No.5 ще има общо пет части.
      Чувствам се все едно пиша дисертация.
      Но пък много съм щастлива, че ви е интересно.

      Изтриване