"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Нокти в розово и рак на гърдата - какво общо може да има едното с другото?

Наистина ли някой може да вярва, че ако си лакира ноктите в розово с получен от пиар лак и нарисува върху тях панделка с брокат, ще пребори с това си действие рака на гърдата? Или го прави формално за да оправдае подаръка.

Хората, болни от рак в България, нямат нужда от това.

Профилактичните прегледи в България не се поемат от здравната каса и много хора са оставени на милостта на личните си лекари и падат жертва в търговията с направления.

Как тук розовият лак може да помогне?!

Огромна част от мамографите в България са изключително стари с огромна доза радиация и са по-скоро вредни.

Розовият лак на фона на всичко това е неуместен. Меко казано. 

Темата не е никак лековата и всяко лекомислие в отношението към нея е по-скоро вредно, цинично и оставя горчив вкус.






Този октомври българската бюти блогосфера бе буквално залята с абсолютно еднотипни публикации на тема - Напомням ти, защото е важно.

Кой какво напомня и на кого?И защо?



Момичета се лакират в розово с подарен от фирма лак и пускат публикация под шаблон - колко е важно да се прегледаме  навреме дали имаме рак или нямаме рак ?

Лошото на публикациите, които прочетох е, че те не се правят от съчувствие, защото за никакво съчувствие не може да става дума в тези формални и банални еднотипни публикации, извадени като копие от ксерокс, а е вид временна мода и жест в замяна на подарен от пиар лак за нокти.
  
Миналата година октомври също бе световен месец за борба с рака, но нито една бг бюти блогерка не написа публикация срещу рака, явно понеже нямаше кой да подарява лакове за нокти. 
Напротив темата тогава се считаше за силно непозитивна и съответно нежелателна. 

Дори тогава във форум бг -мама една жена, която се осмели да сподели, че майка и починала скоро от рак на гърдата бе моментално банната от модераторката, защото разваляла светлия позитив на темата с тези свои  писания - ставаше дума за съвсем кратичко споделяне, жената с две думи сподели за смъртта на майка си и веднага бе банната. Същата тази модераторка, вече блогерка, този октомври се лакира в агресивно розово с подареният от корпоративен пиар лак и обяви , че това бил нейният принос в борбата с рака на гърдата. Да се лакираш в розово през октомври и да считаш това за принос в борбата с рака на гърдата? Възможна ли е подобна степен на самозабрава?

Темата за рака на гърдата е на мода. Блогерка след блогерка получава шишенце розов лак и почва с безумни писания - някои от момичетата не са разбрали, че мамографията не бива да се прави под 40 години и смело препоръчват мамография на всяка девойка над 20 и то поне веднъж годишно. Нещо, което е  изключително вредно и е основен фактор ( радиацията) за развитие на рак.
Ракът на млечната жлеза е около 30% от злокачествените заболявания при жените и на 2-ро място по обща заболеваемост след рака на белия дроб. Най-честата му изява е при жени във възрастовата група 50-70 години, като при жени под 40 годишна възраст се среща едва в 6 % от случаите.

Други девойки са останали с впечетлението, че гърдата трябва да се палпира ежедневно и настойчиво под душа, което също е вредно  - фината тъкан не бива да се травмира излишно. Прегледът трябва да е веднъж месечно.

И далеч не само прегледите са важни - също толкова важно е начинът на живот, качественото умерено вегетарианско хранене, непушенето, контрола над теглото, достатъчният сън, липсата на стрес. 
За жените е важно и да не пият алкохол, особено бира - да , бирата е много вредна за гърдите на жените, тя стимулира производството на естроген, а неговият излишък води до рак.

Наистина късната диагностика и неадекватното лечение могат да бъдат фатални.
Но точно толкова фатални могат да бъдат и замърсената околна среда, замърсената храна и вода, отрицателните емоции - гняв, страх, завист, омраза, стрес, цигарите, мазното хранене, наднорменото тегло, генетиката и алкохола.

Основен рисков фактор за рака обаче е възрастта. Други доказани рискови фактори са употребата на алкохол, наднорменото тегло, липсата на раждане или раждане след 30 години, наследствената обремененост, ранното менархе или късната менопауза, употребата на лекарства с над 5 гр. естрогени, йонизиращата радиация .

На всички девойки , които този месец си лакираха ноктите в розово за да се борят по точно този начин срещу рака на гърдата им препоръчвам да дадат поне един доброволен ден в някоя болница или палиативен център. 
Да осмислят нещата.
И едва тогава да (пре)напишат публикацията си.

Тази препоръка важи особено за девойките, които очевидно силно увлечени в борбата с рака заявиха в публикациите си, че вече са били болни от рак или от почти рак още на крехката 15-20 годишна възраст и след това са се излекували , защото са отишли навреме на лекар. 
Тази препоръка важи и за модераторката, баннвала дамата споделила мъката си във форума и понастоящем бюти блогерка.

Не ме разбирайте погрешно , не обвинявам двайсетгодишните момичета в нищо. Те са във възраст в която последната им грижа трябва да бъде ракът на гърдата.
Учудва ме по-скоро организатора на компанията какви ги върши. 
Шокират ме и дамите над 30 , които се отнесоха така лекомислено и цинично към тази тема и лакирайки се в розово обявиха, че са дали своя принос в борбата с рака на гърдата.

11 коментара:

  1. Много "обичам" да ми натрапват нещо по този начин, особено като реклама на някоя фирма. В един момент просто изключвам и не обръщам вниманието на следващата такава публикация. В твоя пост има много повече полезна информация, отколкото в другите розови специално написани за кампанията постове. Темата би трябвало да ме вълнува, защото минах 30-те, но съм раждала повече от веднъж и то сравнително рано, кърмила съм достатъчно дълго, нямам фамилна обремененост и не смятам да си товаря мозъка с нещо, което не ме засяга. Може да звучи егоистично, но ако ми трябва информация знам как и къде да я намеря, няма да се засиля точно сега да се преглеждам и стресирам, защото всички го правят.

    Приятно ми беше да прочета едно истинско и необременено мнение по въпроса, искам ми се и на мен понякога да казвам нещата директно, но още сякаш се притеснявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, като се почне цялото това заливане и уливане с еднакви публикации е ужасно. Хем отегчително, хем жалко.
      "Да си лакираме ноктите в розово и с това да дадем своя принос в борбата с рака", "р като рак, р като розово" - безумия тотални граничещи с цинизъм.
      Абсолютно си права да не си товариш мозъка с тази тема, защото има и още нещо - внушението и страха не са нищо добро, тези публикации според мен не помагат, а вредят.
      Един самопреглед веднъж месечно под душа, но да търчиш да си правиш мамография когато още нямаш 40 е пълна глупост.
      А и аз също мисля, че жена, която е родила както си трябва - преди 30, кърмила е и няма фамилна обремененост няма за какво да се притеснява.

      Благодаря и за добрите думи, аз съм много директна и пряма, и онлайн , и онвиво.

      Изтриване
    2. Благодаря за публикацията! Не обичам кампанийното, масово писане, като по калъп. Загубих много близък на сърцето ми човек точно с тази диагноза и също смятам, че "лак за нокти" и "рак на гърдата" в едно и също изречение е нелепо.

      Изтриване
    3. Моите съболезнования, моята любима баба почина от рак и знам колко е страшно.

      Нелепо е точното определение за този циничен сив потоп от публикации на тема "дадох своя принос в борбата с рака на гърдата, защото си лакирах ноктите с розов лак, подарен ми от фирма еди коя си..."

      Изтриване
  2. Благодаря за текста! Когато те чета, все едно говоря аз!
    Чудех се и аз на тази "Розова" кампания! Какво постигна и как го постигна? И изобщо постигна ли нещо различно от лакирани в розово нокти!
    Все си мисля, че ако парите от тези лакове бяха събрани, и бяха дадени на един лекар - мамолог, и телефонът беше обявен, то част от жените, които нямат възможност да си платят този преглед щяха да отидат да се прегледат. Тогава щеше да има ефект!
    Можеше да има и обявена сметка за дарения, или нещо от типа "отиди на лекар и заведи още една жена".
    А който няма пари, и който не го интересува здравето му - то никакъв лак, пък бил той и розов, няма да помогне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм.
      За мен тази кампания бе и изключително безотговорна и нагла.
      Накратко грозна.
      Хайде да се лакираме, че да победим рака! - що за недомислие???!!!
      Бяха изречени и невероятно грозни неща, аз направо бях шокирана от изказванията на някои от момичетата не толкова, колкото от тези на по-зрелите жени-блогерки.
      Имаше изказване от сорта - само жени, които не ходят на лекар се разболяват от рак, понеже са мърли нехайни - ????!!!!И то от жена вече минала 30...Направо не знам дори как да го коментирам, до такава степен съм ошеметена от подобен цинизъм.
      Или препоръките в немалко блогове за редовни мамографски прегледи на всяка дама навършила 20???!20??Двайсет години е крехка, но ключова възраст, в която трябва да се мисли за семейство и деца, а не да тичаш при мамографа и да се облъчваш.
      Мисля, че SNB проявиха плашещо лекомислие по един толкова болезнен проблем.
      Пълна безвкусица - с тези розови лакове и момичета де разбрали нещо, де нищо не разбрали.

      Изтриване
  3. И аз попаднах на тези публикации.Отвратителни са. Никога няма да си купя лак на SNB. "Да си лакираме ноктите и с това да дадем своя принос в борбата с рака "- кой малоумен го измисли?
    A и лакът, който са избрали за кампанията е кошмарно грозен.
    Розово, но не хубаво свежо оригинално розово, което като го погледнеш и да ти идва да танцуваш и пееш, а някакво гадно мръсно килотено розово,направо потръпвах от гнус като разгледах снимките.
    Леле, ако смърта идва обута с гащи в такова розово ще е наистина много страшно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много грозна е цялата история, направо срам.
      И цветът нелепо избран въобще според мен. Розово?Нищо розово няма в рака.
      Болниците са в окаяно състояние и никак, ама никак не са розови.
      Да пази Господ и бай, бабо да не те среща мечка, бих казала аз - ето това е положението.

      Изтриване
  4. НЗОК да заплаща един ехографски преглед на гърдите годишно и един преглед от гинеколог + цитонамазка. Ето на това викам аз профилактика, за "розовата" кампания съм без думи и ще си спестя неласкавите коментари за нея... Онкоболните жени най малко имат нужда от нея... За тях тази кампания е чиста подигравка, когато много от тях берат душа! Сега можеш да отидеш на мамолог с направление само ако имаш образувание, а ехографията си я заплащаш изцяло ти.

    Поздрави, Петя

    П.П. Нямам свой блог,затова съм анонимна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Петя , напълно си права.Един ехографски преглед, извършен съвестно , на нов апарат и от опитен и съвестен лекар. Както и преглед от гинеколог плюс цитонамазка - това е най-малкото , което НЗОК дължи на жените.
      А розовата кампание е толкова грозен фарс, че не знам дали вече ще си лакирам ноктите в розово въобще. Ясно е че на така рекламиращия се производител на лакове, няма да му погледна продуктите, а и ще забраня на маникюристката ми да ги ползва.
      Разбрах също, че въпросният производител не само не се е засрамил, а ноември е раздал сиви лакове и е призовал момиченцата да се лакират в сиво този път срещу рака на простата.
      Не знам доколко се знае , но прегледите за рак на простата са много болезнени и много унизителни за повечето мъже. Принципно такива прегледи се правят при възраст поне над 65 години и то при кръвни титри, които дават съмнения за тумор някъде в тялото.
      Безсрамието на алчноста няма граници.

      Изтриване