"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

вторник, 31 март 2015 г.

Градът на Влюбените на Островът на Щастливите хора или Valldemossa, Majorca, Islas Baleares


Както вече знаете започнах поредица или направо сериал за мегаполисите на света, които съм посетила в краткия си досега живот, встъпителната  част за първия мегаполис - тук, реших да продължа и с поредицата за малките, но вълшебни и очарователни градчета в които направо съм влюбена и далеч не само аз, а почти всички, които са имали щастието някога да ги видят.

След очарователната Ронда - публикацията за Ронда можете да видите ето тук, другото красиво градче, което е интересно  да бъде посетено е Валдемоса.



Valldemossa (Валдемоса), която е цялата свежест, история, изкуство, култура, въздух и море в далечината е сърцето на прекрасния балеарски остров Майорка, по-известен като Островът на Щастливите хора.


А защо градът на влюбените?
Защото


Валдемоса е градът в който влюбените Жорж Санд и Фредерик Шопен живеят, пишат - тя своите невероятни романтични романи, така любими и до днес на много хора по света, а той своите изключителни пиеси за пиано и едновременно с творчеството си и работата си тук те изживяват възторзите и паденията, цялостната драма на своята много, много бурна любов.




"Аз не съм от търпеливите души, които възприемат спокойно неправедливостта." - пише Жорж Санд.
Толкова я чувствам близка нея, дръзката, ярката, колоритната и откровената.
А вие? Харесвате ли Жорж Санд? И нейните романи?
Чели ли сте "Индиана"?А "Мопра" и "Орас"?Ако не сте ви ги препоръчвам искрено. Позволете си докосването до един романтичен свят.
Или може би като по-близък усещате нежния Шопен?
Признавам, той е един от любимите ми композитори.Сигурна съм, че ако го чуете ще стане такъв и на вас:)



До Валдемоса е най-добре да стигнете с кола, както направихме ние , никак не е трудно - просто след Палма де Майорка трябва да хванете вярната отбивка, а в хотелите има много добри карти.
Нашият хотел в Майорка беше
 Sol Antillas Barbados
в
 Magaluf Beach,  
разположен много удобно до столицата - Палма де Майорка.
Две думи за хотелът - четири звезди, като си отговаря на класата, много удобен, на изключително красиво място, а ако си ангажирате и стая със sea view ще останете направо замяни - гледката от Сол Антилас Барбадос  е просторна и дъхоспираща.
Има собствен плаж, басейни и е в центъра на нощния живот и на забавленията.
Едновременно с това е прекрасно проектиран и в него е тихо и 
спокойно, когато искате да си почивате.
Разкошни ресторанти с много вкусна кухня и в хотела и наоколо.
И е пълно с изкусителни магазини. По дяволите!


Валдемоса е само на 17 км от Палма де Майорка.


Също така в Майорка лесно се наема кола, има много оферти, това не е скъпо,  а пътищата са разкошни, осветени и с ясни указания по тях и разполагайки с кола на острова сте напълно свободни да разгледате всичко, което си струва, а нещата , които си струват да бъдат разгледани на остров Майорка са наистина много. За някои места все пак е най-добре да се запишете на екскурзии, защото просто няма как да се ориентирате и да видите чак толкова много неща сами. Но наемането на кола добавя нужната свобода за вашата почивка.




Все пак въпреки екскурзиите специално до Валдемоса е най-добре да отидете сами с наета кола, Валдемоса е твърде интересна и не бива да препускате на бегом из нея, а да си дадете поне цял ден да обикаляте из невероятно красивите каменни улички на Валдемоса.


Реставрираният Картезиански манастир в която са живяли Жорж Санд и Фредерик Шопен е просто задължителен за посещение - защото е невероятно красив:)

Разбира се, във Валдемоса е живял и Хорхе Луис Борхес, пиша "разбира се", защото имам чувството, че няма красиво планинско градче в което по някое време да не е живял Хорхе Луис Борхес.


Цялата Валдемоса е много красива, старинна и изключителна - аз направо я обожавам. 
Арабите не случайно са я наричали "Долината на Мойсей".

Предупреждавам ви също, че във Валдемоса има и страхотни неща от маслиново дърво и не бива да пропуснете да си купите някои от тях:)))

А също и книгата на Жорж Санд - "Зима в Майорка", която тя е написала във Валдемоса  я има издадена и налична на всички възможни човешки езици.

Пожелавам ви поне един цял ден , прекаран в бродене из невероятно красивата  Валдемоса!


 Валдемоса е само на два часа и половина път със самолет от София.




Ако искате да ви разкажа още за остров Майорка и за това кои други места трябва да посетите ако волно или неволно се озовете на този великолепен остров, пишете ми в коментарите.

13 коментара:

  1. Ооо да, ще бъде много полезно да разкажеш още за острова :)
    Снимките са уникални!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, има много интересни места в Майорка - столицата, самата Палма де Майорка, но на мен са ми любими Солер и Порт де Солер.

      Изтриване
  2. Леле, колко си слаба тук. :)
    Продължавай с разказите, много приятно и информативно четиво са. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ти пък :))Точно на Майорка не съм никак слаба, там си похапвах доста - невероятно вкусна е майоркската кухня, а бяхме цял месец на острова и снимката е някъде към края на престоя:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Палма де Майорка винаги е била моя мечта, и като видях тази публикация с такова удоволствие я прочетох и искам продължение.
    Снимките са един път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е свежа Майорка, идеална за почивка, не случайно е любимо място на германци и англичани.

      Изтриване
  5. Разкооошни снимки !Завиждам ти с най-бяла завист!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Умения плюс изключителен обект - Валдемоса:)

      Изтриване
  6. Влюбих се! :) Толкова обичам подобен тип архитектура.

    ОтговорИзтриване
  7. Oх прекрасни са тези малки и тесни улички с тази зеленина и заобикалящите ги къщи!

    ОтговорИзтриване
  8. Много увлекателен пътепис, така хубаво разказваш.Отново професионални снимки.

    ОтговорИзтриване