"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

сряда, 28 февруари 2018 г.

Christian Dior - Paris Fashion Week - Ready To Wear - Fall/Winter 2018 - 1

  
Мария Грация Чури, която е първата жена главна дизайнерка на 
Christian Dior, има специфична представа за ролята й в новата вълна на феминизма.  
 Модата, според нея, представлява публичното лице на женствеността.  

"Работата ми като дизайнер е да създам гардероб за образа, който жените искат да представят за себе си", каза тя зад кулисите на Музей Роден, след шоуто, представило най-новата колекция Есен/Зима 2018 на Christian Dior и с което шоу се откри седмицата на модата в Париж.  

"Трябва да слушаме жените, да чуваме жените и да разбираме каква е гледната точка на жените сега, на новото поколение жени".

Това е четвъртият сезон, откакто Мария Грация Чури откри своя гамбит като дизайнер на Диор с тениска с надпис 
"Всички ние трябва да сме феминистки".  

Мястото за най-новото шоу бе ултрамодерен павилион в градината на Музея на Роден, целият изрисуван  с лозунги призоваващи за женско овластяване. 
"Правата на жените са човешки права" 
 бе най-често срещания лозунг в този своеобразен моден феминистки протест.


Темата за колекцията за сезон Есен/Зима 2018 се появява, когато Мария Грация Чури посещава изложбата  "Това е само началото" - изложба за 1968 г. в Националната галерия за модерно изкуство в родния й град Рим. Връщайки се в Париж тя преглежда архивите на Диор за същата година и намира снимка на млади жени пред бутика на Диор, които протестират срещу Диор и срещу неговата мода. Модата по това време, създавана от Диор с главен дизайнер Марк Боан е класически елегантна и много консервативна. Тази мода не се харесва на група бунтарско настроени дами в Париж, които обсаждат бутика на Диор издигайки лозунги с надпис -"Подкрепете късите поли !" и "Не на дългите поли!".
  
"И тогава разбрах, че реакцията на Марк Боан към тези протести е била да създаде и представи линията мис Диор, за да даде на по-младите потребители това, което искат ", каза Мария Грация Чури. "Мислех си, че е толкова интересно да гледам как модата слуша жените. И сега има нещо, което е подобно на 1968 г. Това е още един момент, когато всичко се променя. "
































pictures VOGUE

Няма коментари:

Публикуване на коментар