"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

неделя, 13 март 2016 г.

Dress Code "Black Tie"


И така, господа,  нека да предположим, че сте поканени на събитие, което е отбелязано с дрес код и този код е  “Black Tie Attire”.

Целта на тази публикация е да ви запознае с основните изисквания на един много разпространен дрес код.

Ще разгледам накратко, без в никакъв случай да претендирам за изчерпателност, какви са възможните алтернативи допустими в рамките на код “Black Tie Attire” и как може да придадете индивидуалност на облеклото си.





The Black Tie Gold Standard изисква:

1. Смокинг сако. / Tuxedo
2. Смокинг панталони, черни и дълги. / Tuxedo pants

 Късите или три-четвърти панталони към смокинга
са недопустими, въпреки, че както виждаме по-горе
на червения килим и това вече се е случвало
и продължава да се случва, но това отново е
Pharrell Williams.
Прекрасна папийонка, Pharrell:) 

3. Пояс. / Cummerbund
4. Бяла, плисирана риза с висока яка. / Pleated dress shirt
Sean Connery в Goldfinger

5. Черна папийонка. / Black Bow Tie
6. Копчета на ризата ви трябва да са малки, кръгли и от оникс. / Onyx Shirt Studes
7. Същото важи и за ръкавелите. / Onyx Cufflinks

8. Обувките ви трябва да са черни кожени оксфордки. / Patent Leather Oxfords.

 

По желание може да добавите и:

9. Консервативен в стила си ръчен часовник с черен циферблат и черна кожена каишка. /Black dress watch.


 10. Бялo цвете в бутониерата. / White lapel flower. - Какво трябва да бъде цветето? Това е много сложен въпрос. При всички случаи то трябва да съответства на случая, костюма ви и папийонката.

Tom Ford в Dress Code "Black Tie"

11. Бял, копринен, вечерен шал. / Evening Scarf.

Традиционният код Black Tie e много разпространен и е не толкова официален колкото е White Tie, поради което може да бъде срещнат доста често. Не рядко под кода "формал" се крие несмело пожелание за Black Tie.

И така да повторим: Black Tie се състои от черно сако в стил tuxedo, бяла риза в стил tuxedo, копринен пояс или жилетка, черна папийонка black bowtie откъдето идва името на дрескода black tie и полирани черни обувки. Днес по-голяма част от tuxedo саката са с един ред закопчаване. Изборът на вид ревер е въпрос на индувидуални предпочитания. Най-популярен е notch реверът, който е и най-малко официален.

 Leonardo DiCaprio на наградите Golden Globe в най-неформалното
 Notch Lapel Tuxedo
на Tom Ford.

Vera Wang Tuxedo с Notch ревер.

Изборът на остър ревер или шал яка също са често срещани.

Daniel Craig като James Bond 
в смокинг с класическа шал яка. 

 И най-официалното Tuxedo
с остър ревер.
Виждаме го на снимката, носено от неподражаемия Leonardo DiCaprio.


А ето и малко по-подробна информация за допустимите разлики в стила на сакото, пояса или жилетката, както и някои популярни аксесоари.

Допустими разлики в стила на сакото.


Най-разпространения стил Tuxedo днес е черно сако с едноредно закопчаване и тясен notch ревер - може би 9 от 10 смокинга днес са решени по този начин. Острият Peak ревер и шал яката са добри начини да покажете своята индивидуалност.


Двуредните сака Tuxedo също са отличен избор
ако искате нещо уникално. 
На снимката по-горе двуредно Tuxedo носено по великолепен начин от
Tom Ford.

Бялото Tuxedo е разпространено, когато е лято и времето е топло, но ако сте звезда като Jared Leto бялото  може да бъде ваш избор и когато времето е студено.



Пояс или Жилетка ?

Black tie attire изисква пояс или жилетка, но никога и двете. Коприненият пояс е черен на цвят и включва плисета, който винаги трябва да гледат нагоре. Жилетките могат да бъдат с едноредно или двуредно закопчаване. Обикновено те включват ревери, което е ваше решение, но имайте предвид, че жилетките без ревери са малко по-неофициални. Жилетката може да бъде с отворен или затворен гръб и решението какво точно ще предпочетете е ваше. Все пак жилетките с отворен гръб са по-удобни и съответно по-уместни, когато времето е топло.

Опции при ризата.



Има няколко стила за официалната бяла риза, която е задължителен елемент от костюма за събитие с дрес код black tie. Главната разлика е в плисирания или неплисиран фронт и в стила на яката. Стилът, който ще предпочетете е въпрос на лични предпочитания, когато става дума за дрес код Black Tie - дрес код много по-свободен от строгия и свръхофициален код White Tie.

 Допустими разлики в стила на папийонката.



Традиционно връзката - панделка "black tie" е категорично черна въпреки, че тъмното синьо и бургундското червено се разглеждат като допустими алтернативи.Формата на папийонката трябва да съответства на ревера и стила на закопчаването на сакото. Така например, когато имаме двойно закопчаване, което е съчетано обикновено с по-широк  peak ревер папийонката е хубаво да е голяма тип butterfly, което е номер 4 от схемата на по-горната снимка. Модерните смокинги с тясна шал яка или notch ревер се съчетават отлично с папийонка "batwing" или "pointed". Повечето папийонки за стила, подчинен на дрескода "black tie" се правят от сатен, но кадифето също е отлична алтернатива и изглежда прекрасно при огромните папийонки тип "пеперуда".


George Clooney изключително стилен както винаги с огромна кадифена папийонка в стил
"пеперуда".


Обувките.

 

Black Tie Аксесоари

Въпреки че “Black Tie” може да изглежда до известна степен униформен стил без много пространство за интерпретация,  но има начини да покажете вашата личност и характер.
Ключът е както винаги в аксесоарите и онези малки детайли, които вие избирате.
Следва списък на допустимите и приемливи аксесоари.

Ръкавели и сменяеми копчета.
Носна кърпичка.
Бял копринен шал.

И завършвам с едно изтънчено решение в стил "Black Tie"




Очаквайте и подробна публикация за Dresscode Black Tie при дамите:



Няма коментари:

Публикуване на коментар