"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Как и откъде да си купуваме парфюми?

Всички дами обичаме парфюми и всички бихме искали нашите парфюми да са оригинални.



Оригиналният парфюм е неповторимо ухание, но освен това има и нещо друго, което е изключително важно и то е факта, че оригиналният парфюм независимо към кой ценови клас принадлежи, е с обявен състав, подчинен e на определени изисквания и норми и този състав отговаря наистина на обявеното съдържание, което е такова, че да не вреди на нашето здраве.
Оригиналният парфюм в днешно време
е създаван така, че е изключено да ви причини
здравословни неразположения, все едно дали ви допада аромата или не.
Главоболия или задушаване от един истински парфюм не може да ви се случат.
Но ако получите такива симптоми и те се проявяват системно при употреба на конкретен парфюм се замислете от къде и от кого точно сте купили фрагранса.


получих запитване за това как изглежда и как да различим Dior Addict
На моята снимка той е на преден план по средата между Dior Midnight Poison и Valentino и е  оригиналният фрагранс по формулата от 2002, която все още се намира по магазините. 
Лично аз я харесвам определено повече от сегашните версии. 
Като съм с него той прави невероятно впечетление, а и как да не прави - мандарина, жасмин, българска роза, бурбонска ванилия..
По настоящем има и версии с нови формули и в три различни варианта - eau de fraiche, eau de toilette , eau de parfume.
Повече на сайта на Dior - fragrance-and-beauty- dior
и в Хародс


Парфюмите са с голям ефект върху ендокринната система и върху хормоните и когато не са оригинални те са с абсолютно неизвестен състав, който много често може да бъде отровен и опасен за здравето.

Не е тайна за никого, предполагам, че в Истанбул може да се купят цели торби "маркови" парфюми за цена 10 долара/торбата. Същото може да се направи и в Дубай.

Много често тези "парфюми" идват в България и се разпродават от безсъвестни търговци в магазини, магазинчета и чрез онлайн търговия обявени задължително като "оригинали".

Обикновено това са сайтове зад които никак не е ясно кой точно стои,  няма координати за контакт с търговеца, най-много един мобилен телефон и нищо друго. Дори и да има координати много пъти те са просто фалшиви, фалшиви точно като стоката, която този сайт продава.


Как да избегнем тези долнокачествени парфюми или накратко наречени "ментета" и да не ставаме жертва на алчни и неморални търговци?



Преди всичко като не се подлъгваме от твърде примамливата цена - 30 лв за Салваторе Ферагамо, или 34 лв за Калвин Клайн или за Долче Габана. Такива цени за луксозни парфюми няма. Герлен не струва 70 лв. Както и Диор. Същото важи и за нишовите парфюми от някои сайтове. Серж Лутен не е 70 лв, нито Ботега Венета е 50. Това са ментета образно казано. В Турция и в Дубай отдавна вече правят ментета и на т.наречените нишови парфюми.

Парфюмите на Montale Paris са едни от най-имитираните и фалшифицирани фрагранси. И на самия Пиер Монтал не бе никак лесно да спечели съдебното дело срещу самозвани производители, притежаващи фабрики за ментета в Дубай и буквално бълващи имитации на неговите парфюми. Все още има много от тези монталски ментета по света и познайте дали те не се разпродават и в България. 
Така че самият Пиер Монтал категорично съветва парфюмите му да се купуват само от неговия сайт или само от неговите магазини - отвсякъде другаде може да улучите менте. И после - ох, става ми лошо от този Монтал. Не, от истински Монтал не може да ви стане чак лошо, колкоро и силни като ухания да са, но от фалшив може и още как.

 В много сайтове ниските цени са обяснени с това, че се продават тестери. Това звучи добре и примамливо - все пак, тестерите по презумпция са с добро качество, защото трябва да убедят купувача да предпочете дадена миризма. От друга обаче - замислете се само колко много тестери трябва да има, за да стигнат в индустриални количества и то точно до тези сайтове? Тоест - ясно е отново става дума за ментета.

Основното правило, дори когато купувате от доказали се сайтове, е преди поръчката на оригинална стока на изгодна цена да проверите дали тя изобщо съществува и дали е част от актуалната номенклатура и колекция на бранда.
Това става най-лесно, като потърсите в гугъл не само името на продукта, но и неговия артикулен номер. Вижте какво излиза и сравнете това, което ви се предлага с получените резултати и цени.

Аз лично за себе си съм решила въпросът като просто не купувам парфюми от недоказали се сайтове. И избягвам да купувам парфюми от недоказали се магазини.

Предимно купувам парфюми от duty free магазините по летищата, от там те са действително истински и оригинални, а и са на изгодна цена - всъщност най-добрата възможна цена за парфюм е в дюти фри магазините по летищата. Купувам също парфюми и от борда на самолета с който пътувам, винаги само тези обаче листвани в книжката на авиокомпанията - честно казано, никога не пропускам да си купя парфюм, когато пътувам със самолет. Купувам парфюми и от бутиците на самия бранд. Както и от - El Corte Ingles, La Rinascente, Galeries Lafayette, Harrods, Selfridges, La Gardenia Profumeria, Steffl, Marionnaud, Net-a-Porter , Primor, Saks Fifth Avenue, Nordstrom, KaDeWe, оригиналната Sephora, която е в чужбина и от оригиналния Дъглас, който също е в чужбина. Както и от сайтовете на тези магазини. Това са най-сигурните места.

Разни странни онлайн сайтове или още по-странни квартални и полуквартални магазини, оборудвани със зле изглеждащи и зле възпитани продавачки не ми вдъхват никакво доверие. Търговец, който не се е постарал да обучи своя персонал, не е отделил внимание на това как персонала му изглежда и как да говори определено не уважава своите клиенти, а щом не уважава своите клиенти логично не се е постарал да внесе и качествена стока. Такива "търговци" целят само едно - високия марж. Аз не купувам нищо от "търговци" с подобен стил.

Мога да кажа също, че препоръчвам и цялата бяла козметика за грижа за кожата предимно да си я купувате от duty free магазините по летищата. И веднага ще обясня защо препоръчвам това - бялата козметика в duty free магазините по летищата е истинска, абсолютно оригинална, неотваряна, съхранявана е в перфектни условия, на най-добрите възможни цени, всички брандове дават най-добрите възможни цени на летищата, и освен това нещо много важно, когато става дума за бяла козметика - огромният трафик от хора, които минават и пазаруват през летищата никога не позволява на някой продукт от бялата козметика да се задържи до толкова, че да застои, а за бялата козметика е от изключително значение да не е застояла, да е съхранявана в подходящите условия и да е точно в срока си на годност.

Убедила съм се, че има разлика и то огромна. Парфюми, които не са от тези места миришат различно. Кремове, които не са от тези места могат да бъдат с друга консистенция, с друг мирис и цвят. Съответно и с друго действие. Дори и да има някакво подобие с оригинала то е бледо и изопачено.

За съжаление, много магазини за козметика на територията на България  не поддържат необходимите условия за съхранение на продуктите - тоест от криворазбрани съображения за икономия въобще и не включват климатика. Това води до много бързо преминаване на бялата козметика в състояние "негодна". Същото важи и за парфюмите.

Другият момент е с откровените ментета.

Продажбата на долнокачествени парфюми, които се представят за първокачествени, тоест  с популярното название "ментета", е комбинация от кражба и от лъжа, краде се не само от бранда, направил оригинала, краде се преди всичко от клиента, който си купува ментето парфюм.  Защото клиенът, тоест вие не получавате това за което сте платили. А получавате някаква течност с неизвестно и опасно за здравето съдържание. Много ме боли да напиша, че това е явление често срещано в България, но е така - може би заради битуването на манталитета, че да излъжеш, да измамиш, да откраднеш е своеобразно майсторство и едва ли не вид геройство. А глупакът е измамения и той сам си е виновен - защо не е разбрал, че купува менте и се е оставил да го измамят? Хак му е! Да е мислил!

Ментета имитират оригиналния парфюм, като имитацията е най вече външна - в опаковка, и в шише. Уханието обикновено е доста различно или е твърде едностранчиво спрямо оригинала. Трайността на подобно ухание обикновено е малка, но не е това най-големият проблем.
Най-големият проблем е, че това е абсолютно неизвестна по състав химична много евтина течност, която прониква през кожата и ни вреди.
Още повече, че ментето, точно както е прието и за оригиналът,  се пръска на ключови места - зад ушите , на китките , в деколтето, там където има струпване на кръвоносни съдове, които наистина допринасят на красотата на уханието ако това е истински парфюм, но и разпространяват много бързо ментето чрез кръвотока в телата ни.

Ментета се правят от непроверени и недоказали безвредност синтетични материали, и то от много евтини синтетични материали, без никакъв контрол над вредните съставки. Себестойноста на едно менте е изключително ниска -  20 цента за литър - представете си за каква печалба става дума. А също и що за наистина евтина химия има вътре. Рискът за здравето е наистина много голям. Въобще не се знае какво е сложено вътре, нито с какво отровно багрило е оцветена получената течност за да наподоби оригиналът. Също така не се знае и какви са хигиенните условия при които е произведено ментето.

Как да се предпазим от ментета, когато уви в нашата държава те се срещат твърде често ?

Със стратегия , разбира се. И план.

Не е лесно, но е напълно възможно при спазване на определени правила.

Ще ви споделя още веднъж и по-подробно какво правя аз.

1.Категорично избягвам да си купувам парфюми от български така наречени "онлайн" сайтове за продажба на парфюми. Особено такива зад които въобше не е ясно кой стои. Тоест липсва всякаква обратна връзка. Поръчвала съм си няколко пъти изкусена от цените и донякъде сугестирана от скритата реклама , която върви по разни интернет форуми. Е, след тези покупки ми бе напълно достатъчно да разбера за какви зловещи ментета точно става дума в онлайн сайтовете за продажба на парфюми.

2. Отдавам предпочитание на пазаруването на парфюми при пътуване - най-изгодните и оригинални парфюми от луксозната бленда можете да си купите от борда на самолета.
Mon jasmin noir на Bulgari от борда на самолета.

На борда на самолета цената на луксозните парфюми е най-ниска, защото брандовете дават специални отстъпки на авиокомпаниите. Разбира се, трябва да си избирате парфюм, листван в книжката на авиокомпанията, която е в джоба на гърба на креслото пред вас. За съжаление на борда не можете да тествате. На борда няма и много голямо разнообразие, но затова пък обикновено има най-новото сред лукса. Идеални са за подаръци, а и за вас.

Roberto Cavalli от борда на самолета - идеален за подарък или за вас.

3. Другото предпочитано място за покупка на парфюми и бяла козметика са duty-free магазините по летищата. Те са огромни, изключително добре заредени и ще трябва да си предвидите повече време за тях, когато пътувате - на някои летища направо можете да се загубите в тях:))). Понеже обичам да ги разглеждам и да пазарувам в тях аз обикновено отивам по-рано на летището или си правя по-дълги връзки между полетите. В тези разкошни магазини има избор и то огромен, като понякога има и много редки парфюми - от прайвит блендите на брандовете, а също и много редки нишови парфюми. Цените тук също са добри. Най-добрите цени след тези на борда на самолета, но и много по-голям избор. Това е така, защото брандовете дават специални цени на летищата. Има отстъпки, има и разпродажби. Можете да тествате. При едно предварително планиране бихте могли да си купите парфюми, които наистина да ви радват. Аз определено така правя и това са парфюмните ми покупки, които наистина най много ме радват. Освен цената тези парфюми, купени от дюти фриита на летищата винаги са и най-трайни. Въобще това са възможно най-сполучливите покупки.
Малка част от парфюмите ми - тези, които използвам по-често и които държа на открито, другите са на тъмно в шкафа.
Всичките са абсолютни оригинали и са купувани от Airports Duty Free или от борда на самолет с който ми се е случило да пътувам.
Освен легендарния Gelsomino, което е малкото синьо шишенце на снимката и A Countre-Jour зелената височка бутилчица , които са от Грас(Grasse) и са купувани директно от фабриката на Галимар (Galimard).
btw - Разкошен спомен имам от Грас, препоръчвам тази разходка до френската столица на парфюмите на всеки парфюмен ценител. За мен това бе неповторимо и незабравимо изживяване.

4. Следващ сигурен източник са самите бутици на брандовете, там където има такива бутици. В Милано, Виена, Рим, Истанбул, Париж, Москва и т.н. можете да откриете всички бутици на големите хай брандове - Chanel, Christian Dior, Dolce & Gabbana, Guerlain, Amouage, Roja Dove, Montale Paris и т.н. Тук изборът ви се ограничава само до определен бранд, но затова пък имате предложения и в прайвит лентата. Цените са обичайните за бранда, но можете да се радвате на някои отстъпки, коледни промоции и т.н. Зависи какъв клиент сте. Тук редовният клиент се цени и се уважава. В България за съжаление мога да кажа, че наблюденията ми категорично са - колкото по-редовен клент сте някъде толкова за по-голям глупак ви смятат.

5. Следващо място за покупка на истински и оригинални парфюми са големите и/или не толкова големи, но оторизирани магазини и веригиHarrods, Selfridges, Galery Lafayette, El Corte Ingles, La Rinascente, La Gardenia Profumerie, Steffl, Marionnaud, Net-a-Porter, Primor, Saks Fifth Avenue, NordStrom, KaDeWe, Karstadt, Breuninger  и т.н. Тук цените също са малко или повече по-високи. Но в центъра на градовете парфюмерията и козметиката винаги държи по-високи цени.


Dolce Gabbana е също един от най-репликираните брандове, след всеки показ на бранда, пазарът обиконовено се залива с реплики.
Несполучливи, разбира се. Никой не може да бъде като тях.
Отново търсете оригинала.


6. Трябва да добавя и още едно сигурно място за покупка на оригинални парфюми и това са бутиците на борда на петзвездните круизни кораби на MSC, не всички кораби на MSC са с категория пет звезди, така че това важи само за корабите, които са пет звезди - прекрасна възможност за италианките на която, да си кажа честно, даже им завиждам. Повечето италиански дами отиват на круиз с коли и с много, не, наистина много куфари багаж, като се връщат с още повече багаж и с много покупки и то покупки, които наистина си струват - на борда на корабите на MSC, повтарям само тези, които са категоризирани с пет звезди, се предлагат много луксозни стоки, абсолютно оригинални и то на добри цени. Изборът от парфюми в лукс блендата също е много добър.


Как може да се ориентирате дали ви мамят?
Бързо сравнение със сайт на брандовете, или със сайтове като Хародс и Селфриджис веднага ще ви даде вярна ориентация каква е препоръчителната и каква е обичайната цена на този парфюм, който сте избрали.

За информация в Хародс и Селфриджис цените не са надвишени и за козметиката те са като тези в България, като даже някой път са и малко по-ниски.

Отвсякъде другаде според мен е ненадеждно и никак не е ясно какво купувате.

Луксозните парфюми, а не само нишовите, са скъпи. Те не са масови.

Напоследък четох разни глупости в един форум и в една тема озаглавена "Парфюмни размисли и страсти". Тoва е най-смешното четиво, което може да има - пишат двама човека като всеки очевидно е регистрирал по няколко никнейма и си водят налудничави, но манипулативни писмени диалози като например как ексклузивен парфюм на Dolce & Gabbana може да се намери в Стара Загора за 164 лв - ех, тези български търговци от Стара Загора, от Видин, от Перник и от Враца:)))Да, знам, че за много хора 164 лв. не е малка цена, но за ексклузивен и оригинален парфюм на Dolce & Gabbana тази цена е нереално ниска и това е истината. За ваша информация, читатели мои, ексклузивите на Dolce &Gabbana се продават само в бутиците на бранда, в La Rinascente, в Harods,  в The Saks, както и в бутиците на бранда по италианските летища и това е, като винаги , независимо от вида на ексклузива са на цена от 250 евро за 50 мл - парфюмите - ексклузиви на Dolce & Gabbana имат еднаква цена. Точно както и ексклузивите на Chanel. Но в Стара Загора, а по-точно в сайт базиран в Стара Загора, тези ексклузиви са на цени между 160 и 220 лева. Там въобще всички парфюми нишови и ексклузиви са на цена в лева отговаряща на цената в евро на парфюмните ексклузиви в сериозните магазини - евтин търговски трик за заблуда на клиента.

В тази тема от известния оредимно с дезинформацията си форум също така никнеймите ( само помислете си колко е несериозно е това - не хора, а разни никнейми - предполагам знаете, че един модератор или потребител в този форум може да си регистрира поне двайсет или повече никнейма и да имитира след това какви ли не  оживени дискусии, а репликите да са писани все от един и същ човек, което обаче си личи по стила и начина на изразяване) та тези никнейми дискутират как луксозните парфюми били масови и как можете да си ги купите съвсем евтино за 20-30 лв от еди-кой си сайт - сайтовете се посочват и дори има линк към тях.:))) разбира се, сигурна съм, че вие моите читатели и читателки сте достатъчно умни хора и не си губите времето с четене  на информация от анонимни места, каквито са интернет форумите, но все пак се чувствам длъжна да ви предупредя. Пък и да четете не бъдете глупави да следвате линковете и да си купувате ментета.

Не, луксозните парфюми не са масови.

Шанел, Диор, Герлен, Долче Габана, Салваторе Ферагамо, Исе Миаке, Кензо, Оскар де ла Рента, Калвин Клайн и т.н. не са масови марки.

Когато продаваш ментета на луксозни парфюми може би ти е изгодно да се опитваш да правиш анонимни внушения, в които да  твърдиш, че луксозните парфюми са вече масови и са евтини. Както и че вече парфюмите не са трайни и нямат развитие. Само не знам има ли толкова наивни читатели, които да вярват на каквото и да е написано в анонимен интернет форум - в зората на интернет това бе възможно, но днес едва ли - вече никой не вярва на информация написана в анонимни форуми от анонимни.

Луксозните парфюми, разбира се, не са масови.

Но
ментета на луксозните брандове са масови.

Напоследък , както споменах вече, има и разнообразни ментета на нишовите парфюми, което е естествено - индустрията на ментета се развива и завзема все повече нови територии.

Ако искате бюджетен парфюм по-добре си купете оригинален бюджетен парфюм отколкото някакво зловещо менте. Оригиналният бюджетен парфюм отговаря на състава, който е обявен на опаковката и знаете добре с какво се пръскате. С ментето не знаете и поради това, че ментето е направено единствено с цел огромна и неправомерна печалба, то е синтезирано от възможно най-евтините химични материали. Ефектът върху здравето ви от ментето може да бъде пагубен.

Оригинални бюджетни парфюми имат Zara и то много добри.
Други сравнително бюджетни и добри парфюми са и парфюмите на знаменитостите - Бионсе, Мадона, Кейти Пери, Кристина Агилера, Лейди Гага и т.н.

И така отговорът на въпроса - откъде да си купим истински траен парфюм от high-end брандовете, който да ни радва и да не ни прилошава от него?

Отговорът  на този въпрос е - от борда на самолета, но само от тези листвани в борд - книжката, от летищните дюти-фриита, от борда на луксозен петзвезден круизен кораб примерно като MSC Splendida и от оторизираните от брандовете магазини, за всичко друго има много сериозна вероятност да е менте. Ако имате колебания дали един парфюм е менте или не, и не сте напълно сигурни в мястото откъдето купувате по-добре се откажете от покупката - здравето е най-важно.

Резюме

Търсенето на изгодната сделка е правилна и уместна жизнена стратегия по принцип, но не и когато това става за сметка и с подценяване на значението на вашето здраве. Затова най-хубавото е да съчетаем изгодната покупка + качество, като това е напълно възможно при един по - разумен и предварително планиран подход.
Ментета или долнокачествените неща, уви, са толкова разпространени, че наистина ви трябва истинска стратегия за да ги избегнете.

И пак повтарям ако получите неприятни симптоми като главоболие, прилошаване, умора при ползване на фрагранс от хай бранд, замислете се от какво място сте купили фрагранса и от кого. Получаването на такива симптоми обикновено означава, че си имате работа с менте, а не с оригинал.

Странната миризма на един парфюм също обикновено означава, че си имате работа с менте - няма хай бранд, който да прави парфюми с гадни миризми. Но цеховете за ментета правят и още как.

Ако познавате и обичате един парфюм и решавате да си го купите отново, но той е със силно променени и влошени качества, помислете от къде и от кого го купувате. По всяка вероятност това не е вашият парфюм, а си имате работа с менте.

Най-изгодните цени, които можете да получите за оригинални луксозни или нишови парфюми са в магазините на летищата, както и на борда на самолета. В града е по-скъпо, освен ако не става дума за Коледа и сте на място, където има големи намаления точно тогава. И наистина около Коледа и други празници големите брандове правят много сериозни намаления стигащи до 40 процента, с очите си съм виждала огромните намаления от 40 процента за козметика на Диор, Шанел, Герлен, когато направо не можеш да повярваш на очите си, /конкретно - това е в Деня на влъхвите и дните около него и се случва най-вече в Испания/ и дори не искам да ви описвам каква блъсканица е в магазините.

Добре опаковани вашите нови козметични покупки могат да стигнат безпрепятствено до желаната дестинация

Надявам се да съм била полезна.
Бях напълно откровена с вас.

Целувки за всички и фенове, и хейтъри:)


44 коментара:

  1. Чудесна статия! За съжаление местата в България за пазаруване на маркови парфюми са прекалено малко, а (не)отношението на служителите към клиентите в тях почти винаги ме отказва да пазарувам там.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Между другото, много би ми била интересна статия с твоята лична колекция от парфюми и гримове :)

      Изтриване

    2. С удоволствие ще я снимам и ще я покажа на части - лакове, сенки, пафюми, червила и други. Уви , никак не е малка.
      Само да не си помисли някой, че се изтъквам.

      Изтриване
    3. Защо да се изтъкваш? В по-голямата си част този блог е козметичен, а във много от козметичните блогове момичетата показват колекциите си, затова не мисля, че на някой би му било безинтересно да види хубава и голяма колекция от гримове.

      Изтриване
    4. Права си, ще покажа колекцията си.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна, изчерпателна статия! Чак ми се прииска да попътувам някъде, че да вляза в дютито :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добре се съчетава шопинг с пътуване. Аз съм обаче и за обмислени и разумни покупки, защото не бих искала да подтиквам никого към безразборно и стремглаво купуване.

      Изтриване
  4. Албена Райнова6 ноември 2014 г. в 16:16


    Здравейте, Съвсем случайно попаднах на този блог и много го харесах.
    Тази публикация е наистина много полезна и е абсолютно право в целта.
    Наистина огромна част от сайтовете за парфюми рекламирани във форуми продават ментета, това си е факт.Предполагам , който прави сайт за ментета той се регистрира във форуми и си прави реклама.
    Аз си купих Агент Провокатор от един сайт и беше толкова гадно менте, че се изринах цялата. А цената му 40 лв. За 50 мл.
    Така, че едно огромно БРАВО! от мен за тази статия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, в тази публикация вложих моя опит, който имам с купуването на парфюми и моите очарования и разочарования.
      Радвам се, че ви харесва.

      Изтриване
  5. Много добра статия! Определено вече е много лесно да се натъкнеш на менте без да искаш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавата оценка! Изобилието на ментета около нас е ужасяващо.Една добра стратегия обаче може да ни предпази.

      Изтриване
  6. Страхотна публикация, пълно е с ментета и това че се регистрират във форуми за да си правят реклами на сайтовете , където продават ментета е също много точно.Ето такива статии очаквам от блогосферата.

    ОтговорИзтриване
  7. Привет :) Много се радвам за споделената информация.Дано да е от полза за всички, които ценят здравето и парите си. Аз си купувам парфюми в София (Acqua di Parma) и от Salon Olfactive, и от The Circle в Мол Сердика, като съм сигурна, че са оригинали:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това са нишовите парфюми, аз също съм си купувала парфюми от The Circle в Мол Сердика и наистина там също са оригинали, а и самият бутик е много приятен. Препоръчвам го за любителите на нишовата парфюмерия.

      Изтриване
  8. Късметлийка съм, че баща ми е моряк и пътува по най-големите турсистически кораби в света, а като член на екипажа се ползва и с доста голямо намаление в бутиците там, та благодарение на него всяка година се сдобивам с по някое ново попълнения в парфюмната си колекция.
    Та поради тази причина дори и не се бях замисляла за ментетата и колко сложна задача може да се окаже подобна покупка, важно е да се говори за тези неща, макар и аз самата да не съм особено компетентна и да не мога да допринеса с нова информация, смятам че е хубаво хората да са предупредени.
    Честно казано и аз съм от тези, които не са се замисляли за съставките включени в парфюми-ментета, а на здравето внимание винаги трябва да се обръща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина си късметлийка!А и човек като се научи на хубаво, не може вече да се примири с друго и така трябва.
      Състава на ментета е трагедия, предвид че те са извън закона и се цели само печалба можеш ли да си представиш за какво става въпрос?Вътре се слага само най-евтинджосното, дали е отровно никой не мисли.

      Изтриване
  9. Вероника Дживданова8 ноември 2014 г. в 23:57

    Много ми хареса публикацията.Това ми харесва да чета интересни статии по блоговете,досадни описания по банална схема на продукти въобще не ме интересуват,стигат ми рекламите по телевизията,че като чета блогове и те да ми промиват на свой ред мозъка.Искам нещо свежо,остро,Това намирам тук.Благодаря на Светлана,че прави този блог, чета го редовно и всеки път като се логна в него намирам нещо ново и интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи:)И аз мисля, че е много досадно един блог да се фокусира само върху козметиката и нон стоп да плещи кои сенки били пигментирани и кои не били.
      В реалния живот няма списание фокусирано върху козметични ревюто, понеже никой не би се купил такова нещо.
      Затова се стремя да пиша върху различни тема и блогът ми да не бъде като списание, но лично.

      Изтриване
  10. Доста са сайтовете с ментета, тях само по еднаквите цени на всичко предлагащо се можете да ги познаете. Лошото е, че все още има хора, които се заблуждават и купуват. Дори мои приятелки, при все че им препоръчвам по-добре един наливен Рефан, отколкото 10-20 лв за имитация. Имам и аз няколко парфюма от бг сайтове, но не съм имала проблем с тях относно обриви. Доколко са оригинални не знам, понеже от познати пътуващи имам съвет освен от мястото, да оглеждам много и флакона, не стикера. Оригинала е с перфектно изпипан такъв, а не с лошо изкопирана външност. Аромата беше и другото, за което ме посъветваха. Трябва добре да познавам оригинала и да следя за развитие. Много преди това, като дете още съм поръчвала веднъж Омния Кристалин и освен че опаковката беше недодялана, аромата се задържаше 30 мин. И то не какъв да е аромат, ами на вода с някакви заченъци на парфюм. Платих окола 35 лв тогава, кой луд ме накара да ги дам и аз не знам.

    ОтговорИзтриване
  11. Нашълно съм съгласна с теб, пълно е със зловещи ментета в България. Трябва много внимателно да се избягват.

    ОтговорИзтриване
  12. Тази статия е толкова смела,че се възхищавам на авторката!Ментета,ментета направо отврат,човек да се чуди как да се спаси. Имам чувството,че живееме в държавата на ментета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз имам такова чувство, даже направо ще стигна до крайност и ще кажа, че то цялата ни държава направо е менте.
      Тук всеки имитира, че върши нещо.

      Изтриване
  13. Пфф.. те ,понеже, оригиналните парфюми са с много "безопасни" съставки и никаква "синтетика" , и консерванти.... Няма безопасен парфюм, освен ако не се закичиш с китка , и пак няма гаранция, че ароматът й ще понесе на ендокринната ти система :D Да бъдем коректни! Адмирации, че сте се опитала да отворите очите на потребителките, които се изкушават да си купуват онлайн, не толкова евтини имитации :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евтините ментета, които са така любими на българките съдържат опасни отрови в щедри дози, това важи за лакове, сенки, парфюми , въобще за всичко що е менте, вкл дрехи - дрехите ментета са с нестабилни и отровни багрила, които буквално преминават в тялото.

      Изтриване
  14. Между другото ако погледнете съдържанието (INCI) на оригиналните дизайнерски парфюми - обикновено е със ситен шрифт някъде отзад или отдолу на опаковката - и после потърсите информация за всяка една от изброените съставки, ще видите че и те не са съвсем толкова безопасни. Просто обикновеният потребител не разбира много от химия и не знае какво се крие например зад наименованието Ethylhexyl Methoxycinnamate.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е, оригиналните парфюми също имат не толкова екологични и чисти съставки всичко в допустими ниски дози и не са отрови в бутилка, каквито са ментета

      Изтриване
  15. Статията е чудесна, но нещата доста се промениха. Още преди години се изненадах от едно съобщение за голяма пратка маркови парфюми заловена на границата, предназначена за външния пазар,. така че по ментетата сме царе о няма нужда да ходим до турция или Дубай.Предприемчимите българи са завладели целия европейски пазар, без съмнение за тях няма прегради. Вярно е, че по летищата може и да се намери оригинален парфюм, но скоро от милаското летище си купих нещо , което е менте и все по-често ми се случва.В България са единици мгазините, от които може да се намери оригинален. Нещо повече, струва ми се, че много магазини поръчват от тези сайтове и ги продават като оригинални..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещата са се променили към добро, бих казала. Изключително строг е контрола върху ментета на местата, които съм изброила.
      А че някой, който продава ментета му се иска да убеди хората, че всичко е менте и че Долче Габана от пазара за 10 лева е същото като Долче Габана за 1000 лв от бутика е нелоялен търговец, търгуващ със здравето на хората.
      Така че, не съм съгласна с вашия коментар и още по-малко вярвам, че от Миланското летище сте си купили менте. Хайде да не си пишем глупости, моля.

      Просто не продавайте на хората ментета, вместо да ме ругаете.
      Горното е не само към "милена" а и към много други, които се почувстваха засегнати и ме затрупаха с мейли в които пееха оди за ментета и как важното било да е евтино, пък здравето...
      Някои коментари изтрих тъй като бяха доста груби.

      Изтриване
  16. Много полезна публикация,благодаря за нея!Четя я редовно и я ползвам като справочник.На мен ми е направило впечетление,че като си купя парфюм от български магазин той не е траен,а като си купя отвън е траен.

    ОтговорИзтриване
  17. какво е мнението на авторката за Douglas? Огромен фен съм на Mademoiselle, но сега нямам възможност да отида до безмитен магазин (обикновено от гръцката граница си взимам). Последния Chanel ми го донесоха от Канада и е на съвсем друго ниво! Сега не искам да падам под него хехе Видях, че TheCircle не предлагат Chanel... Any idea?
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Магазините на Douglas, които са в България, не предлагат нищо на Chanel.
      Преди предлагаха, а и навсякъде по света Douglas предлагат Chanel, дори във Виена, където буквално на всяка крачка има Douglas, по-големите Дъгласи в центъра предлагат и прайвит блендата на Chanel.
      В България обаче няма нищо на Chanel в Douglas.Знам, че брандът има определени изисквания и ако те не са спазени се изтегля от съответния магазин. Но какво се е случило точно не знам.
      Не мога да кажа конкретно нищо за Мадмоазел поне засега. Имам два флакона на Chanel Коко Мадмоазел - единият е купуван от дюти фри летище ТелАвив, а другият ми е подарък и е купуван от българската Сефора. Като единият ми фрагранс е във Варна - този от дюти фриито и е отличен, а другият фрагранс, който е от Сефора ми е в София и даже не съм го отваряла още. И не съм ги сравнявала. Давате ми добрата идея да сравня двата фрагранса и да направя публикация какво мисля по въпроса.

      Изтриване
    2. Ей, ама това българите сте много наивен народ28 септември 2016 г. в 18:51

      Разбира се, че продават парфюми ментета в магазините. Да не мислите, че някой ще внася оригинали тука в България.
      Всичко е ментета.
      Разликата между парфюм купен в България и парфюм купен от Европа е колосална.

      Изтриване
  18. Като цяло търся мнение за магазините за парфюми в моловете :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако става дума за магазините за парфюми в моловете в България мнението ми е неопределено все още, а където е определено е доста противоречиво.

      Изтриване
    2. Ей, ама това българите сте много наивен народ28 септември 2016 г. в 18:52

      Всичко е менте какво се чудите толкова.

      Изтриване
  19. Здрвейте,

    Прочетох статията на един дъх и много благодаря за полезната информация.
    Понеже не пътувам често извън България имам следния въпрос:
    Ако поръчам парфюм (Bleu de Chanel)от английски магазин (например Boots), дали това ще е гарант, че парфюма ще е оригинален ?

    Поздрави
    Иво

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Иво,
      благодаря ви за милите думи и за оценката.Радвам се, че статията е полезна.
      За съжаление нямам опит с Boots и не мога да дам оценка на магазина.
      Поръчвала съм си парфюми от Selfridges и съм доволна. Последният ми Amouage е поръчан точно от Selfridges - те имат директна авио доставка, която е много бърза и качествена - идват за ден, но е само за някои парфюми. За други парфюми от Selfridges ви трябва посредник и срока на доставката тогава може дае 5-10 дни.
      Поздрави

      Изтриване
  20. Здавейте отново и благодаря за бързия отговор.
    Ще се насоча към магазина, с който сме имали опит.

    Поздрави
    Иво

    ОтговорИзтриване
  21. А ако не всеки може да задели 200-500 лв за парфюм (и повече),а много ги обича-какво правим? Ние не сме ли бели хора? Четейки статията Ви,явно разполагате с МНОГО пари-а всичко ли Ви е марково? И никога ли не се лъжете?...Що за човек сте ,демонстрация на благополучие ли правите? Случайно попаднах тук,и повече няма да вляза...Бъдете марково момиче във ВСИЧКО!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мици Стоянов8 януари 2017 г. в 20:26

      Работете, господин или госпожо Анонимен. Не просете, не крадете, не мамете, не лъжете, а работете.
      Вместо да си купувате ментета и/или да внасяте и продавате ментета, работете честно и много и тогава ако сте наистина добър или добра в това което правите ще имате и пари да си купувате оригинали.
      Госпожата, която води блога е марково момиче, защото работи или тя, или мъжа и, което е същото, работи честно, почтено и по много.Не проси, не краде, не мами, не лъже, а работи всеки ден по много.
      Опитайте и вие да работите вместо да мърморите ден и нощ.

      Изтриване
  22. Профи кредит е намалена ставка
    Аз дава кредитите за интересуващите се от финансова помощ. Това е заем между отделни с прости условия и специфични за този факт някои разпоредби са направени за правилното провеждане на процедурата. Моят лихвен процент през времетраенето на заема е 3 % и погасяването се извършва на месечна база, ако всеки път, когато са заинтересовани, свържете се с мен чрез имейл: geogialuiza@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  23. Този Старо сайт базиран в Стара Загора parfumi-shop ли е?

    ОтговорИзтриване