"

Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Dogs, Cats, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

вторник, 11 март 2014 г.

10 престъпления спрямо кожата. Знаете ли кои са?

Здравейте, мили дами
всички вие искате да имате хубава кожа, нали?

Хубавата кожа е основният признак на красотата. Може да го кажем и така - без хубава кожа красота няма.

Ето 10 неща, които на всяка цена трябва да избягвате, защото те са най-големите врагове на хубавата кожа.

Консумирането на вредни храни

Редица изследвания, проведени от дерматолози, са показали, че хората, които се хранят предимно с пълнозърнести и богати на протеини продукти, имат далеч по-малко кожни проблеми от тези, наблягащи на въглехидратите. Установено е, че след спирането на консумацията на бързи храни, чипс, снаксове и газирани безалкохолни напитки състоянието на акнеичната кожа се подобрява значително само за няколко седмици.

Недоспиването

Липсата на достатъчно сън води до стрес, който пък може да утежни кожните проблеми като акне и псориазис, твърдят дерматолозите. Освен това по време на сън кожните клетки се възстановяват и този процес не бива да бъде прекъсван.
В противен случай тенът може да стане жълтеникав.

Пушенето

Ако все още не сте отказали цигарите, ето още една сериозна причина да го направите – освен, че вредят на здравето, те водят до появата на бръчки и петна по лицето. Проучванията са доказали, че всяко десетилетие пушене състарява допълнително кожата с 2,5 години.

Пиенето на алкохол

Не е нужно да се отказвате напълно от любимото си питие. Но ако не консумирате алкохол само в умерени граници, трябва да знаете, че кожата ви може да се отпусне преждевременно. Това се дължи на факта, че алкхолът повишава нивата на възпалителните агенти в организма.

Прекалено ексфолиране

Ексфолирането е изключително важно за почистването на порите и отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата. Ако обаче се прави прекалено често или грубо, то може да засили омазняването, да унищожи защитния слой на кожата и най-лошото - да я изтъни прекомерно. Оптималната честота на ексфолирането е според вашата кожа - ако тя е суха - максимум веднъж седмично, ако е мазна максимум 3 пъти седмично. Ексфолирането трябва да се извършва с много деликатен продукт и с много нежни движения особено когато става дума за лицето.

Пълното пренебрегването на защитата от слънцето.

Един от най- сигурните начини за предотвратяване на появата на бръчки  и увисване на кожата е използването на слънце-защитен продукт. Той трябва да е с висок фактор , когато сте изложени на силно слънце. Ако сте високо в планината, цял ден на плаж или в тропиците е добре да използвате по-висок защитен фактор - 50.Все пак не прекалявайте, осигурете на кожата си свободно време за достъп на слънчеви лъчи, витамин Д е изключително важен.

Непочистването на грима вечер.

Да си легнете с грима е едно от най-лошите неща, които можете да си причините на кожата на лицето си, особено ако тя е предразположена към появата на акне. По време на сън температурата се повишава и това ускорява абсорбирането на всичко, което сте нанесли върху кожата. Резултатът е появата на пъпки и черни точки.


Изборът на неподходящи продукти.

Използването на кремове и почистващи продукти, които не са съобразени с типа кожа, е често срещана грешка. Изключително важно е да имате предвид следното: за мазната кожа са подходящи лосион за почистване със салицилова киселина и крем без омазняващи съставки; за чувствителна изберете почистващо средство и крем без аромати; за суха ползвайте вода за почистване, която не е нужно да се отмива, и хидратиращ крем; за комбинираната са предназначени образуващите пяна почистващи продукти с отмиване и хидратиращите кремове с лека текстура.


Използването на мръсни четки.

Ако не почиствате четките си за грим редовно, рискувате да си докарате запушени пори и бактериални инфекции. Затова редовно „къпете“ четките с деликатен шампоан, изплаквайте ги добре и ги оставяйте да изсъхнат напълно, преди да ги ползвате отново. По-лесният начин за почистване е с помощта на специално средство за почистване на четки
Стискането на пъпките

Всеки път, когато се изкушите да го направите, си припомнете следното – стискането удължава живота на пъпката двойно. Дължи се на факта, че то вкарва бактериите по-дълбоко в порите и така причинява възпаление и появата на белези и петна. Третирането на пъпките с най-агресивните продукти, с които разполагате, също няма да помогне. Най-доброто решение е да ги мажете с гел или крем, съдържащ не повече от 2,5% бензоил пероксид.


Това са 10 -те престъпления, които не трябва да извършвате, ако искате да имате хубава кожа.

А вие искате ли?

3 коментара:

  1. Полезен и интересен пост, благодаря за споделеното. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен пост- това е!

    ОтговорИзтриване