"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 25 септември 2015 г.

Италианската мода е мода, родена от мечти - Изложба в Двореца в София




На 16 септември 2015, в Националната художествена галерия, площад "Александър I" , София бе открита открита изложбата "Италианска мода". 
За мен бе изключително удоволствие, трепет и вълнение да я посетя. 
Вижте моите снимки от събитието, прочетете репортажа ми и планирайте и своето посещение.Тази седмица ви предлагам един моден уикенд.:)



Историята на италианската мода е представена в колекцията чрез авторски облекла, изразяващи любовта към естетиката на 19 от най-изявените италиански дизайнери:
Джорджо Армани, Алесандро Анджелоци, Ренато Балестра, Лаура Биаджоти, Мариела Бурани, Роберто Капучи, Франко Чамбела, Енрико Ковери, Джанфранко Фере, Марела Ферера, Сестри Фонтана, Ирен Голицына, Раниеро Гатинони, Гай Матиоло, Виничо Пайаро, Валентино, Версаче, Ида Фери, Лука Литрико.







A това е роклята "Женски вик", носена е от Мила Йовович и изразява силата на модерната жена.
На изложбата ще видите също и тази изключителна рокля на
Alessandro Angelozzi носена от Bianca Balti в една специална и незабравима фотосесия.
Невероятно красиви рокли!

Експозицията в София е един от многото етапи от световно турне, част от което са Fashion Institute of Technology Museum в Ню Йорк, Ara Pacis в Рим, Токио и Сао Паоло, и се осъществява благодарение на Културната Асоциация Stile Promo Italia и Компания Galgano&Tota.

Джанфранко Фере

Експонатите в изложбата включват 22 тоалета – модни шедьоври, истински произведения на изкуството - както и два модела, ушити наполовина, които показват наслагването на миниатюрни знаци, плод на десетки разработки и проби.



Голяма част от темите в колекцията носят имената на различни луксозни тъкани и цветове, емблематични за съответния дизайнер или ключови за модела-експонат: "Червено Валентино", "Синьо Балестра", "Метална нишка", "Органза", "Тюл", "Дантела", "Сатен", "Шантунг", "Кадифе".

А ето и роклята на Валентино, която той специално уши
за бременната Клаудия Шифър.

Както и темите: "Лазерно кроене на живо" – най-модерният начин за разкрояване на всякакъв вид тъкан; "Тафта ермезино" – плат, ръчно тъкан на станове от XVI век, използван единствено от Роберто Капучи. Исторически препратки има и с "Изкуството на бродерията” и "Бродерия и апликация" предвид факта, че дамският гардероб векове наред е бил изработван на ръка.






Императорът на италианската мода Валентино доминира отново с роклята в червено, специално изработена по формите на бременната Клаудия Шифър.



Съществена роля за развитието на италианската висша мода в исторически план имат киноиндустрията и холивудските звезди. Сред модните експонати в изложбата са тоалети, носени от София Лорен, Ава Гарднър, Елизабет Хърли, Мила Йовович, Наоми Кембъл и Бианка Балти. За първи път ценителите на модата в София могат да видят, събрани на едно място, толкова много изящни рокли – дело на прочути дизайнери и носени от световни знаменитости.

 Никол Фонтана специално за Ава Гарднър


"Свещениче", едно много стилно палто, обшито с червена коприна и носено от Ава Гардънър
Сестри Фонтана

Експозицията е организирана под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова

Изложбата е прецедент за модното пространство в София. Идеята е впечатлила особено директорът на Националната галерия – г-жа Слава Иванова, която с радост е предоставила за експозицията най-прекрасната по думите й „Бална зала” с надеждата това да се превърне в традиция.


любувам се на красивата бална зала в Двореца


Фиорела Галгано, куратор на изложбата допълни, че идеята за сътрудничество е съчетана и с други инициативи, една от които е да се направи съвместно дефиле на висша мода с дизайнери от Италия и България. Облеклата в колекцията са събирани с години и наброяват над 300 модела. Представяни са в Ню Йорк, Токио,Сао Паоло, Лион, интересът към тях е световен.


Всяка жена носи в себе си трепета и мечтата да облече дреха, направена специално за нея, въплъщаваща творческия дух на дизайнера. Италианската школа се е доказала през годините основно с безкомпромисното си качество в материите и изработката. Друг неин белег, с който тя изпревари френската мода, е нейната емоционалност и достъпност до хората, до тяхната естетическа потребност за себеизява. С тези обобщаващи думи проф. д.н. Любомир Стойков, водещ на пресконференцията, отправи покана към ценителите на модата да посетят изложбата, която ще бъде на разположение до 18 октомври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар