"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 23 януари 2015 г.

Жената всъщност е богиня.




Kогато в Индия някоя жена се омъжи, съпругът й започва да се обръща към нея с думата „Деви” (в превод това означава „Богиньо”).

Това се случва и в България. Не вярвате ли? Тъжно.

А вие омъжена ли сте?Наричат ли ви "Богиньо"?Знаете ли, че мъжете искат да казват на жената до себе си "Богиньо"?

 величественият Тадж Махал е построен от един махараджа за неговата единствена съпруга

Ако не сте омъжена, искате ли да бъдете омъжена?

най-важното събитие в живота на жената остава сватбата, това е денят в който тя става богиня

С цялата пищна церемония или ще се съгласите на нещо скромно?

Гордеете ли се, че сте жена? Женствена жена. Истинска.




Харесвате ли се? Имате ли свой стил?

Специално поканвам да напишат мнението си по темата - Стефан Кръстев, Ивета Ристанова , Гергана, Али Джонсън, Айнур Алиева, Жанет Драгостинова . Ще ми е интересно да разбера какво мислите за женствеността и всички вие читатели и читателки на The Lady With The Little Dog.

Избрах за илюстрации Айшвария Рай и нейната фотосесия посветена на сватбените индийски ритуали.Защо Индия ли? Защото там жената е божествено женствена.

Коментарът на Стефан Кръстев по темата можете да прочетете  тук

 


20 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че всичко зависи от семейството в което е било отгледано малкото момиче станало впоследствие жена.
    Ако семейството е било здраво, бащата е обичал майката и майката му е отговаряла на чувствата, то неиминуемо от малкото момиче ще излезе жена със самочувствие, която ще успее да направи свое семейство и да бъде малката домашна богиня.
    Ако обаче семейството не е било здраво, бащата не е обичал майката и се е стигнало дори до развод, тоест до разрушаване на семейството , раните нанесени върху крехката детска психика са толкова огромни, че по всяка вероятност на тази жена, която е расла в такива условия ще и бъде много трудно да създаде взаимоотношения на доверие и обич,които са абсолютно необходими за да има семейство. А щом няма семейство жената не може да бъде богиня.И не може да има самочувствие, такава жена едва ли ще поиска сватба, защото няма самочувствие, а много вероятно и не оценява значението на този древен като живота ритуал.Тя ще живее на свободни начала веднъж с един, а после с друг мъж, може и с трети - такива жени обикновено никой не ги нарича богини, а им казват по един друг начин - до колко това е правилно е тема на друг разговор.
    Така че дали жената е богиня зависи от семейството от което произлиза жената. Ако майка и е била богиня за баща и, и дъщерята ще бъде богиня своя мъж.

    ОтговорИзтриване
  3. Бракът не е фактор, който кара един мъж да се обръща към жена си с уважение и любов. Любовта е единственото важно нещо, за да цари хармония и разбирателство в едно семейството било то съставено само от двама души или деца. Гледната ми точка по въпроса е много различна от тази на по-възрастните и консервативни хора. Имам връзка, в която цари любов и разбирателство вече цели 8 години, а от 2 месеца имаме и ново попълнение в семейството и дори сега, когато вече вниманието е изцяло насочено към малкото човече той не спира да ме нарича "Богиньо". Разбира се, винаги съм мечтала за огромна и пищна сватба, но на този етап от живота ми любовта му ми е напълно достатъчна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не те ли притеснява фактът, че този мъж въпреки двете деца и 8 -те години съвместен живот не е пожелал да се ожени за теб все още?Защото ако е пожелал ще го е направил, нали:)
      И ти, и аз много добре знаем, че когато наистина обичат мъжете се женят.
      А когато не са напълно сигурни в чувствата си мъжете не се женят, все едно е какви аргументи привеждат и как го наричат. Това е така откакто свят светува и няма как да бъде другояче.
      Съпругата е със статус на богиня, а любовницата не е и все тая как я наричат, обикновено никой зад гърба и не я нарича богиня, а по друг начин, бъди сигурна в това.

      Изтриване
  4. Пожела, пожела, аз не исках. Детето засега е само едно, надявам се поне на три и дори след тях не мисля, че ще се промени нещо. А колкото до жененето, имам много, много близък личен пример до себе си, който многократно в течение на годините е доказвал, че мъжете не се женят само от любов...

    ОтговорИзтриване
  5. Човекът до мен ме научи как да обичам, как да не наранявам чрез думи, как да се усмихвам, как да изразявам, изказвам и показвам любовта, нежността, топлината и дълбочината на чувствата си :) Чувствам се принцеса, благодарение само и единствено на него! Понякога съм малко луда, неразумна, импулсивно-емоционална, и той пак е до мен! Сватбата бе мечта, аз и той, двамата сами и най-харизматичната служителка на кметството! Дълбоко емоционален момент и труден за описание...А партито ще бъде пак романтично, но с всички любими хора и на много обичано от двамата място :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти най-прекрасната сватба на света, сигурна съм че ще си най-красивата булка!

      Изтриване
  6. Жената според мен се реализира наистина преди всичко в семейството. И да, там тя е богиня. Богиня на семейното огнище. Ако няма огнище или ако има , но то не е семейно, а е някаква си друго лагерно или къмпингово, много ясно, че не може да има никакви богини - никой не и очаква това от нещо масово.
    Семейството е велико тайнство и това тайнство неуминуемо се скрепява с ритуал, дали венчавка, дали индийско посвещение, дали в японски и конфуциански традиции - важното е обета, обещанието. И това обещание се дава винаги пред всички. Децата трябва да идват като следствие на създаденото семейство, а не обратното. Не случайно всички права са на децата родени в семейство, В крайна сметка един мъж може да има много деца от различни жени, може да има и много жени, но една любима, една съпруга в пълния смисъл на тази дума, която за него е Богиня. Мъжът е този, който прави от жената Богиня. Неговата любов притежава тази сила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, тези мъже:)
      Толкова мъдро и зряло разсъждаваш, кой е казал, че днешните млади били лекомислени?
      Прекрасни са, всъщност исках да кажа прекрасни сме.

      Изтриване
  7. Прекрасна и много интересна тема, ще се включа с една притча:

    Едно малко момченце, виждайки сълзи в очите на майка си, я попитало:
    - Защо плачеш?
    - Защото съм жена - му отговорила тя.
    - Не мога да го разбера - продължило да се чуди то.
    Майка му само го прегърнала и казала:
    - И никога няма да можеш...

    По-късно малкото момченце попитало баща си:
    - Защо мама плаче, като че ли без причина?
    - Всички жени плачат без причина - бил краткият отговор на бащата.

    Малкото момче пораснало, станало мъж, но все още се чудел защо плачат жените. Накрая той решил да говори за това с Господ. Попитал Го:
    - Господи, защо жените се разплакват толкова лесно?

    Господ отговорил:
    - Когато правех жената, исках тя да бъде нещо изключително.
    Направих раменете й достатачно здрави и силни, за да могат да носят тежестта на света, но достатъчно нежни и меки, за да дават комфорт.
    Дадох й вътрешна сила, с която да понесе раждането на дете и отхвърлянето, което много пъти идва от децата й.
    Дадох й твърдост, която й позволява да продължава, дори когато всички останали се отказват, да се грижи за семейството си без да се оплаква, дори болна и изтощена.
    Дадох й чувствителност, за да обича децата си, независимо от обстоятелствата и дори когато те я нараняват.
    Дадох й сила да се грижи за съпруга си, независимо от грешките му и я оформих от реброто му, за да пази сърцето му.
    Дадох й мъдрост, за да знае, че добрият съпруг никога не наранява жена си, но понякога изпитва силата и решението й да стои твърдо зад него.
    И накрая, дадох й сълзи, които да пролива. Те са само нейни, за да ги използва, когато й е нужно.

    - Виждаш ли, синко - казал Господ - красотата на жената не е в дрехите, които тя носи, фигурата, която има, или прическата, която си прави. Красотата на жената трябва да се види в очите й, защото това е вратата към сърцето й - мястото, където живее любовта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чак сега го прочетох. Изумително.Трябва ми време да го осмисля.
      Благодаря за този коментар.

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Мила Светлана, благодаря ти за поканата да коментирам тази така интересна тема. Аз съм една щастлива, омъжена кралица. Така ме наричат, и мисля, че е на едно ниво с богиня. Имам прекрасен човек до себе си. Отраснахме заедно, и през цялото това време съм сменила не един и два стила. Все още търся своя собствен, но не смятам, че трябва да се ограничавам до един единствен в никакъв случай. С всяко изминало събитие в живота си се чувствам по-женствена, но има много време докато посмея да се нарека истинска жена. Вярвам, че една дама трябва най-вече да поддържа семейното огнище за да може да се нарече успешна. Нямам нищо против кариеристките, но семейството за мен е на първо място, и не бих отлагала създаването и запазването му в името на която и да е била професия. Нима не е най-хубавото нещо да имаш човек до себе си; човек, който те уважава; човек, който те обожава за това, което полагаш за всеобщото семейно благо и за това, което си ти самата... Благодарна съм, и всеки ден се стремя да стана по-добър човек, и по-истинска жена. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за отговора, мила Али. Поканих те , защото изключително ценя твоята ярка оригиналност и красива индувидуалност.
      Напълно споделям мнението ти, аз също мисля, че една жена се реализира предимно в семейството.
      Според мен женствена е тази жена, която съумява да създаде добро семейство и намира сили в себе си да се посвети на семейството си.
      Женствеността, според мен, е преди всичко в себеотдаването и в доверието, което една жена успява да създаде в своя дом и семейство.
      За съжаление, в днешното време много жени са принудени да играят роли за които не са създадени . Не осъждам никого в никакъв случай, но съм убедена, че жената открива щастието в семейството.

      Изтриване
  10. Ще разкажа един виц, грузински:
    Един продавач си подреждал сергията на пазара рано сутрин, приближила се една жена и го попитала колко струват плодовете му, а той не й обърнал внимание. Тя отново го запитала, той пак не й обърнал внимание. Жената се ядосала и го обвинила, че се отнася неуважително с една дама. Тогава продавачът без да я погледне, казал: "Дамите по това време още спят".
    Много показателно - дори и грузинците не уважават отрудените жени.
    Жените трябва да носят красота и изящество на света и да бъдат, където си пожелаят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, до такава степен сме се откъснали от това какво представялва и трябва да бъде една дама и така сме затънали в блатото на трудовото битие, че сме забравили, че дамите не стават рано, не работят, не карат кола и носят малки чантички в които слагат само червилото и напарфюмираната си копринена носна кърпичка...е и смартфона като единствен възможен допуск в днешно време:)

      Изтриване
  11. Май само аз останах.... ще се постарая да се включа тази седмица и с моят коментар по този въпрос. Много ми е трудно да пиша на такива теми, дано не забия тотално. Покланям се пред тези, които имат дар слово. Благодаря за поканата. :)

    ОтговорИзтриване