"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

събота, 10 януари 2015 г.

Защо 20 милиона жени по света обожават Шанел?



Защо 20 милиона жени по света обожават Шанел? - Това е въпросът, който задава един седмичен вестник . Отговорът, който обобщава вестникът е: "Защото тя е олицетворение на елегантността." Самата тя управлява империята си от хотел "Риц" в Париж, който в продължение на 30 години, дори и по време на нацистката окупация на Франция, е неин дом. В двете малки стаички на хотел "Риц" всеки ден Коко се гримира старателно. Прави си прическа и влиза в банята с шапка на главата. След това се полива с парфюм. Прави тази процедура два пъти: преди да се облече и след като се облече. Когато излезе навън, уханието от парфюма й облива цялата улица "Cambon". А парфюмът е избраният лично от нея за парфюм олицетворяващ нейния стил - Chanel 5.



Родена като Габриел Боньор Шанел през 1883 г в малкото градче Сомюр, тя е втора незаконна дъщеря на пътуващия търговец Албер Шанел. Родителите й се женят едва след раждането й, а когато е 12-годишна майка й умира, а баща й напуска семейството. Първоначално е отгледана от две лоши лели, които по всичко приличат на прословутото семейство Тенардие на Виктор Юго от романа "Клетниците". Спомня си баща си, но въображението й го рисува като рицар от ориенталска приказка. Това е първият мъж, когото тя е обичала. После Габриел е отгледана в сиропиталище към манастир в Обазен, където се научава да шие. Когато става на 18 години, напуска манастира и се настанява при местен шивач. Там започва връзката с английския плейбой Етиен Балзан и като хоби започва да крои шапки. Те пък веднага привличат вниманието на елита в Париж, което дава на Коко известност и финансова независимост. Когато се премества в Мулен открива очарованието на големия град. Млади аристократи я ухажват. Тя отхвърля ласките им, но не преди да ги опита. Тъй като умее да пее, Габриел забавлява себе си и приятелите си, пеейки в един мюзикхол. След успеха на мюзикъла "Кой видя Коко на Трокадеро" екстравагантната дама се сдобива с прословутия си псевдоним Коко.



Успехът

Излязла веднъж от своята черупка, госпожицата жадува за нови хоризонти. Тя се оставя да бъде съблазнена от най-добрия си приятел Етиен Балзан – симпатичен мъж, отдаден на живота и на конете. Той не иска нищо, освен да бъде негова метреса. Обича ли го тя? Не е ясно, но след този роман двамата остават невероятни приятели.
После в живота й се появява следващият мъж – Бои. Той има френско-английско потекло, изглежда добре и се движи в един от най-елитните среди. У него има нещо много странно – въпреки аристократичната си жилка и доброто си състояние той работи. Точно той е мъжът, който амбицира и окуражава Коко. Благодарение на него тя започва да прави шапки и да ги продава. През 1909 г първият любовник, Етиен, й предоставя гарсонииерата си в Париж. С шапките Габриел постига успех, който дори не е очаквала. В същото това време тя се влюбва в Бои Капел. Тя е на 28 години, обичана е и обича.



Но "дивачката" Коко не е от жените, които лесно се превръщат в съпруги, а Бои мечтае за брак. затова и вторият й любовник й отрежда роля на най-добра приятелка и довереничка. Сърцето й е жестоко наранено, но от отишлата си любов й остава не само горчивина, но и амбиция. Коко решава да стане силна и независима, отрязва косите си и лансира прическата а ла гарсон, която ще завладее жените едва 10 години по-късно. Отваря собствен бутик в Довил. В началото там всички са скандализирани от тази авантюристка, която се счита за достатъчно силна да разруши правилата на "добрия вкус". После я приемат. В края на Голямата война Коко вече е сред върховете на модата.
През 1920 г Париж е столицата на всички лудости. Много близка с Мизия Серт, бляскава и дяволита муза на новия Монпарнас, Коко Шанел присъства на всички светски събирания и увеличава влиянието си. Сбилжава се с Кокто, Пикасо, Стравински. След английския период с Бои капел идва ред на славянските й години – с великия княз Димитрий Романов. Кръгъл сирак, Димитрий е отгледан от английски бавачки. Изгонват го от двора, тъй като е обвинен, че е помогнал да бъде убит Распутин. Коко Шанел е 11 години по-голяма от него и доста по-богата, но това са маловажни неща, когато си влюбен. Той я свързва с Ернест Бо. През 1921 г на бял свят се появява първият парфюм "Шанел № 5". На него започва да ухае всяка видна светска дама във френската столица. Но и най-хубавите приказки един ден свършват и княз Дмитрий Романов също се жени.За друга.

Ако в интимния й живот не й върви, то в света на модата тя е истинска кралица. Влиятелни дами, актриси, съпруги на политици – всички те ползват нейните услуги. В същото време Коко Шанел създава и неповторими костюми за театрални представления и балети. Бъдещата империя "Шанел" е създадена и въз основа на приетия за емблема костюм, пуснат на пазара през 1923 г, състоящ се от пола до коляното и елегантни копчета и голяма перлена огърлица. Коко популяризира и "малка черна рокля", подходяща и за дневен, и за вечерен тоалет в зависимост от аксесоарите към нея. На пътя пред нея се появява един гигант, който я отрупва с цветя, комплименти и скъпи бижута – херцогът на Уестмистър. Нито много сериозен, нито много лекомислен, този мъж с типично британска елегантност забива стрелата си директно в сърцето на Коко Шанел. Излишно е да се споменава, че огромното му състояние го нарежда на първо място сред богаташите в Обединеното кралство по онова време, защото и самата Коко вече е достатъчно богата. За първи път Коко мечтае за брак, но не и херцогът. Тя е на 48 години и той я лъже. Тогава Шанел разбира, че да стане херцогиня е превъзходно за всяка една кокотка, но не и за нея - Габриел Коко Шанел. Горчив урок!

Какъвто и да е бил животът й, обаче, колкото и странен нравът и колкото и екстравагантно поведението й Коко Шанел си остава една от най-големите модни легенди.

Тя си отива от този свят през един януарски ден на 1971 г - това е 10 януари, на 87-годишна възраст в стаята си в хотел Риц. Сама. Не боледува преди това. Отива си със смъртта на праведниците само за няколко секунди.

Списание "Тайм" я включва сред 100-те най-влиятелни личности на века. И тя е наистина такава.

Поклон!

11 коментара:

  1. Страхотна жена... извор за вдъхновение. Бих казала, че е изпреварила времето си.

    ОтговорИзтриване
  2. ....Защото е амбициозна, смела и изключително уверена в себе си!!! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Защото е била изумителна жена, оригинална, със силен дух и собствено мислене!

    ОтговорИзтриване
  4. Адриана Димитрова23 януари 2015 г. в 19:18

    "Тогава Шанел разбира, че да стане херцогиня е превъзходно за всяка една кокотка, но не и за нея - Габриел Коко Шанел."
    История, написана с много чувство, но й липсват важни моменти, за да е пълна.
    И Габриел е била кокотка, от годините й по мюзикхолите е прякорът Коко. Не е пеела просто за удоволствие и за приятелите си, а за пари и за бонуси по малките стаички с платежоспособни господа. Нали знаеш, веднъж проститутка, винаги...
    Била е студена жена, не е понасяла бременни жени и ги е гонела от ателието си. Била е безскрупулна и е отнемала чужди съпрузи. Във филма, в който я играе Одри Тоту, жената на руския композитор, който й изневерява с Коко, й пише писмо: "Възхищавам се на таланта Ви, но не мога да уважавам морала Ви". Това обобщава всичко, което може да се каже за нея като човек.
    Очевидно всички тези качества са й помогнали много като бизнес дама - една от първите за времето си и една от най-успелите за всички времена, няма спор. За съвършения й стил да не говорим, той е класа сам по себе си.
    Заради човешките й качества не бих я поставяла на пиедестал обаче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждам, че познанството ви с Коко Шанел е било много близко.
      Толкова близко, че дори си позволявате да съдите.
      Защото коментарът ви, извинете ме много, не е коментар , а е присъда. И то някак прекалено компетентна, останах с впечетление, че сте били много близки. А не сте били. Вие не знаете нищо за Коко Шанел, както и аз не знам.
      Това са само предположения - биографии, книги, всичко е само предположения.
      Затова е казано - "Не съдете". Никого.
      Не само Коко Шанел, а никого.

      :)))Бъдете здрава и разбира се, не поставяйте никой на пиедестал.

      Изтриване
  5. Адриана Димитрова23 януари 2015 г. в 21:21

    Чела съм биография на Коко и съм гледала филмите за нея, но миналото й е всеизвестен факт. А филмите също са базирани на биографични факти. Навсякъде ще прочетете за кокотското й минало, не произвеждам някаква евтина сензация сега. А и как едно бедно момиче, едва прохождаща моделиерка, се издига във висшите кръгове на обществото, само с черните си очи и остроумието си ли? Помагали са й влиятелни мъже, разбира се, а тя се е отплащала, както може.
    Няма как да станем близки с известните личности от миналото, освен чрез историческите източници и биографиите, написани на тяхна основа. Донякъде разбирам желанието Ви да подминавате тъмните страни на успеха на Коко, все пак сте й голяма почитателка.
    Моето мнение може и да е присъда, да. Аз обаче съм любознателна и обичам обективността, обичам да знам какво се крие зад блясъка, известността и успеха. И е добре човек да има ясни ценностни ориентири в живота си, за да определя кое е правилно и кое е неправилно в неговите очи - дори само за да може да си отговори каква цена е склонен да плати за успеха.
    Иначе статията Ви е много емоционална и вдъхновено написана, не съм и очаквала да съдържа друго, освен хвалебствия. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислете каквото си искате, казах ви само, че не бива да съдите човек, когато никога не сте срещали в живота си и да правите преценка за морала му, това е.

      Не бива да осъждате дори близките си познати, а пък какво остава да съдите за непознатите.

      Може много неща да са написани за Коко Шанел, но по всяка вероятност повечето не са истина.

      Останали са само фактите, а те са - красивият и неповторим стил, създаден от Коко Шанел и нейната модна къща. Всичко останало е клюки, злобни и незлобни измислици по адрес на една свободна и екстравагантна жена, недоизказаности или прекалено много казаности, холивудски филми и прочее:)

      Каквото е имала да казва Коко Шанел го е казала със своята мода.

      Изтриване
    2. Понякога съм шокирана от хорското лекомислие и от това как някои бързат да повтарят всички лоши думи, които са чули или прочели по нечий адрес. Прочел някой жълтата преса или жълта книга, търсеща сензация и веднага почва да съди и да обвинява хора, които нито е срещал, нито е виждал на живо, нито познава.

      Изтриване