"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

сряда, 15 януари 2014 г.

Нова Година на Канарските острови - вулканът Тейде/New Year Canarian Islands - Teide!

И така, започвам своя пътепис за Канарските острови.

 На върха духат силни ветрове !

Канарските острови са група острови в Атлантическия океан , намират се на един паралел заедно със Сахара, и са на около 5 часа път със самолет от София, ако сте със специален директен чартърен полет - такива полети туристическите агенции организират обикновено около празниците. Това е доста удобно, а дали е по-скъпо отколкото ако си го организирате сами е спорно.

Климатът на Канарските острови е мек и постоянен и може да бъде описан като вечна пролет, което се дължи на океана и благоприятните водни течения, а най-подходящо за посещение е когато при нас е зима:) Канарските острови са единственото място в Европа ( защото Канарските острови са в Европа, колкото и да е странно това особено предвид географския факт , че са много по-близо до Африка отколкото до Европа), където винаги е топло и слънчево и целогодишно става за плаж темперетурите се движат в диапазон 20-30 градуса по целзий, тоест никога не е студено и никога не е горещо.


Тенерифе е и свободната митническа зона на Европа, цените на всичко са по - ниски и е разкошно място за шопинг.


Когато кацате на Канарите, все едно дали на Тенерифе или на Гранд Канария първото което веднага впечетлява е величествения силует на вулканът Тейде. Тейде хвърля своята сянка на 200 км навътре в океана и заснежения му купол е предизвикателство и тайна.

Тейде е най-високият вулкан на Европа - 3718 м. Дори и прословутият вулкан Етна ( за който също скоро ще ви разкажа) на италианския остров Сицилия не може да се мери с него.

Първото изригване на Тейде било преди около 180 000 години, а последното - през 1909 година. В наши дни вулканът е спящ, но все пак не е угаснал. Смята се, че в бъдеще са възможни вулканични изригвания, макар че никой не би могъл да предскаже кога ще се случи това (ако се случи).

За да стигнете до Тейде е най-добре да си наемете кола с шофьор и екскурзовод, това са услуги, които предлага всяка рецепция на хотел. Има руски екскурзоводи, които говорят добре както испански, така и местния език, което е полезно, защото повечето местни хора - гуанчите не говорят дори испански, а какво ли остава за английски. Цената е съвсем приемлива и не се отличава драстично от тази на екскурзиите с автобус при която ще трябва да изтърпите часове обикаляне на хотели в събиране на групата.

Ние се спряхме на опцията кола с шофьор местен канарец - гуанч и руски екскурзовод. За Тейде трябва да се стане много рано, защото ви чака доста път, освен ако не сте отседнали в Пуерто Де Ла Крус, който е точно в подножието на Тейде .

Тръгваме още по тъмно към Тейде и наблюдаваме как слънцето изгрява
и как Playa De Las Americas бавно се събужда.
 Playa De Las Americas
е най-хубавия курорт на Тенерифе.
Тук са струпани 5 звездните и 4 звездните хотели.
За неговите плажове се кара специално пясък от Сахара и само тук може да се радвате на златни пясъчни плажове:)
Периодично пясъкът на Playa De Las Americas почернява и отива в океана и периодично се обновява с нов пясък от Сахара.

 По пътя към Тейде се минава през старинната столица на Тенерифе
Оротава.
Оротава е много романтична и красива, има страхотни магазинчета в които можете да купите уникални вина, сладкиши, пастети и други произведения на местните майстори -занаятчии.
Веднага ми прави впечетление, че местните занаяти са запазени и грижливо се развиват.
Оротава изобилства и с приятни ресторантчета в които можете да обядвате както местни екзотики , така и по-обичайната и позната паеля.

Силуетът на Тейде става все по-близък...Пътят криволичи, но е много хубав и поддържан.
На Тейде обикновено има сняг и заснежения му купол като фон на палмите и океана е нещо, което придава изключителна красота на пейзажа на Канарските острови.


Гледката от пътя към Тейде е панорамна и впечетляваща.
В далечината се вижда и Африканския бряг - Африка е само на 100 км, а от Тейде нерядко при добра видимост можете да видите Сахара.




 В подножието на Тейде се спира и се продължава пеш.
Всичко около вулкана е Национален парк и е забранено преместването и взимането
дори и на най-дребното камъче.

Ако тази гледка ви е ужасно позната, то знайте , че не е Deja Vu.
На Тенерифе , както и на Фуертевентура са снимани "Междузвездни войни" на Джордж Лукас.
Не знам за вас, но аз ги обожавам:)
Тенерифе и Фуертевентура.

Местните жители вярват, че на Тейде живее Бог.
На Тейде и в подножието му по пътеката към него е хладно и духа силен вятър.
Това трябва да имате предвид още когато си приготвяте багажа за Канарите.
Да, навсякъде другаде на Канарските острови може да сте по къси панталонки и топ, но на Тейде ви е необходимо нещо доста топличко.Не си представяйте все пак някаква люта зима, климатът на Тейде е по-скоро приятно есенен.
Аз избрах леко палтенце от сребърна лисица, панталони и пуловер от Мarks&Spencer, слънчеви очила на Max Mara.



 Като цяло мога да кажа, че преживяването на Тейде макар и изморително е много вдъхновяващо.
А вие посещавали ли сте Тейде?
Ще ми е интересно да разбера вашите впечетления?

2 коментара:

  1. Прекрасно пътешествие. Голяма екскурзийка си си направила. Браво Светле, продължавай да ни радваш с твоите преживявания. Прекрасни снимки. Радвам се за теб. Завиждам ти благородно ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Айнур:)Добре се поразходихме наистина:)

      Изтриване