"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 12 април 2013 г.

Колко скъпо струва евтиното?

 



Пролет е!
И като всяка пролет ние поглеждаме към нови слънчеви очила.
Дали те са само за украса или имат много по-важната функция да предпазват очите ни?
Скъпи или евтини?
Знаем ли колко скъпо всъщност може да бъде евтиното?





Понякога , когато си купуваме евтини стоки, ние не се замисляме много за тяхното качество и дали те наистина ще са в състояние да изпълнят функцията за която са предназначени.
 Не знаем също как са произведени, при какви условия и от какви материали.
 Достъпната цена ни прави невзискателни..
Но след известно време разбираме, че в действителност сме били подведени и трябва да платим  скъпо за евтиното.

Вижте защо евтиното излиза 
скъпо, а понякога и твърде скъпо.


       
Ултравиолетовата радиация влияе силно на зрението.

През последните години тя се увеличава, тъй като озоновият слой, който предпазва земята от вредните слънчеви лъчи, все повече изтънява. Слънчевото лъчение съдържа три вида лъчи - А, В и С, но най-опасни за окото са В-лъчите.

Продължителният престой на открито довежда до редица очни заболявания, напр. вътрешно и външно перде, може да се стигне и до увреждане на ретината. Един от начините да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовата радиация е да носим слънчеви очила.
По критерий на Европейския съюз и в зависимост от цвета на плаката слънчевите очила се делят на пет групи - от 0 до 4. Всяка от тях е отбелязана на самата рамка или придружаващите документи. Очила с група 0 се употребяват за силна облачност и слаба осветеност. Група 1 за облачното време, а група 2 - за облаци и слънце.
За България най-подходящи са очилата от група 3, а при силно слънце и сняг се употребяват очила от група 4. Те обаче не са подходящи за шофиране, тъй като с тях в тунел се вижда трудно и така се създават предпоставки за катастрофа.

Евтините очила може да са опасни, защото нямат ултравиолетова защита и спират видимата светлина, а не задържат слънчевите лъчи, каквато е целта. Човешкото око има естествен механизъм за регулиране на слънчевата светлинна и при силно лъчение зеницата се свива и пропуска много малко светлина. Когато сложим тъмни очила без ултравиолетова защита, каквито са повечето евтини очила, те подлъгват окото и защитният му механизъм не работи. Зеницата се отпуска, тъй като светлината е намалена от очната плака. По този начин човек възприема повече лъчение, вместо да бъде предпазен от него.

За съжаление пораженията от това не могат да се усетят веднага, но пък определени очни заболявания като перде и увреждания на ретината се появяват в много по-ранна възраст.

Затова е много важно да изберем кои очила са най-подходящи. В оптичните магазини очните стъкла могат да се тестват, но напоследък  навлязоха много китайски тестери, които реагират и при по-малка ултравиолетова защита, а в действителност защита няма или е много малка.
Какво мислите за такава подвеждаща информация?

За да бъдат предпазени очите наистина,  защитата трябва да бъде сто процента.

"Не съм толкова богат, че да си позволявам евтини неща" - казват англичаните.

А вие?

Страдате ли вече от манията по евтиното?  Склонни ли сте да имате много евтини очила, които да сменяте според цвета на косата?


Или все пак успявате да запазите и разума, и тялото си здрави във време на неспирни промоции и преоценени стоки ?

Искате ли да си купите нещо скъпо, но оригинално, качествено и истинско?Или евтиното ви привлича повече?

Не ме разбирайте погрешно, сигурна съм, че има и евтини, и качествени неща, но китайските слънчеви очила не са от тях.

 Ако е така или иначе споделете ?






3 коментара:

  1. Определено подкрепям статията. Веднъж една моя приятелка започна да има големи проблеми с очите, силно главоболие. След доста чудене , какво и е, се оказа , че всичко идва от слънчеви очила, китайски , но били много цветни и приятелката ми ги харесала и ги носила всеки ден продължително. Разбра се, че са даже с диоптър и точно това е предизвиквало главоболие.
    Така, че много правилна статия и се радвам, че се намират такива смели хора като авторката да публикуват непопулистки , но верни статии.

    ОтговорИзтриване
  2. Специално за слънчевите очила съм сигурна, че трябва много внимание.
    Аз също си купих два чифта шарени и много красиви очила от магазинчето покрай което минавам всеки ден с кучето за разходка в парка - бяха точно от типа за който говоря, затъмняват, но не пазят.
    Даже не бяха и евтини, чисто прецакване си беше. И бяха с диоптър.
    Честно носих ги само в деня, в който ги купих.
    От тогава от такива незнайни магазинчета не купувам.
    Купувала съм си съвсем бюджетни очила и от тях бях доволна, но разбира се, тя бяха от голяма фирма, и макар и бюджетни си вършеха работата , и имаха нужното покритие, май бяха от H&M.
    Но бюджетното не е равно на евтиното.
    Бюджетното е разумна покупка и по качество , и по цена, докато просто евтиното е почти винаги неудачна покупка.
    Как се подлъгах тогава и ги награбих тези очила от това нищо и никакво магазинче още се чудя?Нито гаранция имаха,нито възможност за връщане, май и касова бележка даже не получих, но всеки може да хлътне.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен пост!
    Определено подкрепям мнението,зад което стоиш и съм сигурна,че повечето притежателки на евтини очила,имат поне 5-6 чифта от тях. Естествено,уникална ислуга на очите биха направили качествените слънчеви очила,с хубав УВ филтър. Инвестицията си струва всяка стотинка и не са нужни 4-5 чифта,а само едни са необходимите.
    А относно бюджетните - аз харесах едни от Зара и се чудя дали се сдобия с тях. Би трябвало да са на нивото на H&M,но кажи ми и твоето мнение,моля :)

    ОтговорИзтриване