"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

вторник, 9 декември 2014 г.

Новогодишна вечер в Париж

Новогодишната вечер в Париж е мечта за много хора.

И това не е случайно.

В Париж всяка улична плочка е
култура, живопис, опера, скулптура, литература и история. Разбира се това е така за тези, които познават задълбочено изкуството, литературата, историята и имат солиден културен бекграунд.
За другите Париж е преди всичко суета и блясък.
Но за всички Париж е един безкраен празник.
Защото Париж е точно това - Безкраен празник.
Като истински франкофон аз съм изчела всичко, което съм могла да намеря за Париж и пламенно го обожавам.
За мой късмет отблизо и споделено.


От тук до идеята да посрещаме Нова Година в Париж имаше много , много малко разстояние...


И да, още щом зърнах първата оферта  на бг пазара, за новогодишна вечер в Париж аз като един луд парижки шаран, мечтаещ да плава по Сена веднага налапах здраво въдицата.

За моя радост все пак не обезумях чак дотолкова и проверих цените и предлагането, и накрая успях да избера най-изгодната ( доколкото в Париж има нещо, което да е изгодно:), но и най-примамливата ( а в Париж всичко е примамливо) оферта едновременно.
Разбира се, това хич не беше лесно, но аз се справих.:)))Ура!

В къщи на никой не му беше в началото до "Ура!", защото като истинска пестелива и добра домакиня обявих веднага, че щом ще празнуваме Новата година в Париж други подаръци не се предвиждат. В последствие този тезис се трансформира в "други големи подаръци не се предвиждат", а малко по-късно се преобрази в " много големи подаръци не се предвиждат", а още след това стана "прекалено големи подаръци няма да има"
и накрая завърши с проверената от времето вярна и безусловна аксиома:
"Е, то веднъж се живее!".

Като хотел се спрях на 4 звездния хотел Concorde Montparnasse, който е с много хубаво местоположение - ужасно близо е до Айфеловата кула  и е достатъчно комфортен.
Закуската е много хубава, блестяща чистота навсякъде и даже стаите не са чак толкова малки, колкото обикновено са малки стаите в хотелите в центъра на Париж.



Оставаше самата Новогодишна вечер? Къде и как? И понеже става въпрос за Париж тук идва и въпросът "колко", който в Париж е повече от актуален.

В Париж всичко се плаща и всичко струва пари. Ще кажете навсякъде е така. Чак така обаче не е. В Париж всичко е строго разграничено с цена. Това обаче не е изцяло отрицателно, а има и своите положителни страни.

Например ако искате да пиете кафе в Париж съвсем еднакво като качество и количество, примерно "кафе лате" то ще бъде на различна цена не само в различните кафенета, но е и на различна цена в различните часове на денонощието дори в едно и също кафене - цената е една ако пиете кафе в 10 ч сутринта и друга ако пиете кафе в 10 вечерта, както и вашето "кафе лате" ще е на различна цена според масата на която се седнали  - ако сте седнали вън на малка масичка с лице към булеварда цената е повече отколко ако сте вътре.
В Париж това важи за всичко.

И така вечерята.

Какво ви хрумва като най-добро предложение за вечеря в Париж?

58 Tour Eiffel


Цените тук започват от 310 евро на човек в по-вътрешната част на ресторанта и стигат до 510 евро на човек ако сте на маса до прозореца
Предимството е че целият Париж е в краката ви и гледката е невероятна, но от тази гледка липсва Айфеловата кула, защото вие сте точно на нея:)
58 Tour Eiffel се разпродава невероятно бързо и за тази година вече е
sold out.

 Bateaux Parisiens

Ресторантите кораби по Сена предлагат луксозна вечеря , жива музика и круиз по реката.
Цените тук почват от 380 евро на човек, преминават през 480 евро на човек ако сте точно до прозореца и стигат до 580 евро на човек за носа на кораба, който нос е целият остъклен и масите там са големи и кръгли, на другите места в кораба масите са по-малки и правоъгълни - както вече писах всичко е с пари в Париж - дори и формата и големината на масите в ресторантите.
Най-добри и утвърдени сред корабите, плаващи по Сена са
Bateaux Parisiens
За другите кораби не съм наясно.

А сега кабаретата...Защото какво е Париж без своите кабарета?

 Lido 
e първото от двете топ кабарета в света.

Намира се на небезизвестния парижки булевард Шан'з Елизе.
Има само един, но много сериозен недостатък - след Лидо вече никое кабаре в цялата вселена не може да ви хване окото, освен едно друго кабаре, а кое е това другото кабаре ще разберете съвсем, съвсем след малко.


 Moulin Rouge
е другото, второто и единствено кабаре, което може да съперничи на Lido




Цените за новогодишна вечеря в тези две най-известни кабарета в света почват от 680 евро на човек и могат да стигнат до хм, хм небивали
висоти, бих казала.

Разпродават се обаче много бързо.
За тази 2014 година Lido вече е тотално sold out.
В Moulin Rouge все още има места, ако побързате.

*******
Друг не лош вариант за Нова година в Париж
 е някоя легендарна парижка брассерия
Цените в брассериите за тази вечер са от 100-150 евро на човек  
Брассерията е типично парижко изобретение наподобяващо градско кафе и добило огромна популярност сред парижката бохема през 19 век.
Брассериите са нещо между кафе, ресторант и пъб или по-точно те са всичко това едновременно.
Стилна жива музика, добра храна и богат избор от напитки. 
Тази , която аз бих препоръчала е изключително автентична и бохемска.
Chez La Mère Catherine.




Chez La Mere Catherine се намира в Монмартър, в непосредствена близост до един от символите на Париж -
църквата Сакре Кьор.
Основана е 1793, и е наречена майка Катерина, защото тук прегладнелите парижки художници са получавали храна и напитки на вересия или срещу картините си.
Цената за Новогодишна вечер днес в Chez La Mère Catherine започва от

150 евро на човек.
Повече за тази невероятна брассерия можете да научите тук  http://www.lamerecatherine.com/en/


Разбира се, в Париж има и The Ritz ( където е живяла Габриел Коко Шанел), който е на площад Вандом и е с новогодишна вечеря започваща от 2000 евро на човек,


но тази алтернатива няма да я обсъждаме в подробности.
Засега.


*******
Ние си избрахме новогодишна вечер на кораб с целонощен круиз по Сена, като се спряхме на най-утвърдената, най-старата и най-известна парижка корабна компания -  
Bateaux Parisiens

Oт сайта cometoparis избрахме, резервирахме и платихме с карта, а поканите ни чакаха на рецепцията в хотела.
На рецепцията след това ни изпратиха и снимките от кораба, направени от професионални техни фотографи.

Времето, което ние случихме този път беше доста студено и дъжделиво, а Париж бе сив, ужасяващо многолюден и мрачен.

Скитахме из Париж цял ден, като отбягвахме грижливо най-големите струпвания на хора край Лувъра, а край Айфеловата кула претичвахме бързешком.
 претичвам бързешком покрай Айфеловата кула с торба шоколади

Посетихме дома на един от любимите ми художници Йожен Дьолакроа и на един от любимите ми писатели Оноре дьо Балзак, където докоснах свещеното и гениално писателско бюро на Балзак и не по-малко гениалния триножник на Дьолакроа.

Стоплихме се с чаша горещ шоколад в обрисувания неведнъж в "Човешка комедия" аристократичен парижки квартал Сен Жермен.
Всъщност похапнахме доста шоколад в Сен Жермен. 
Но да си в Париж през зимата и да не погълнеш огромни количества шоколад в шоколадовите бутици в Сен Жермен е престъпление.
Ние не допуснахме това престъпление да бъде извършено.

А вечерта, вечерта имаше точен час, който за нищо на света не биваше да бъде пропускан - корабът на Bateaux Parisiens отплаваше в 20:00  в подножието на Айфеловата кула и закъснения не се допускаха.

Едва ли някога в живота си съм била по-развълнувана, може би само на сватбата ми. Дори не си спомням как се облякох, добре, че всичко бях обмислила предварително, така че
само нагласих косата, метнах се на най-високите възможни токчета, грабнах чантичката, най-красивата възможна, сложих яркото червило на кого мислите? - на Chanel, разбира се, напръсках се като обезумяла с великата шанелска петица и тръгнахме.

За дрес кода на кораба - официален, повечето дами бяха с дълги рокли с голи рамене, но имайте предвид, че по панорамните кораби е студено.
А шампанското е ледено винаги, все едно колко са ниски температурите навън.
Така е в Париж.
Аз умрях от студ въпреки, че през цялото време бях с кожена наметка.

Сърцето ми биеше до пръсване, когато пресякохме стълбичката на кея и се качихме на борда на кораба. Оберкелнерът ни показа нашата маса, настанихме се и само след минути корабът се отдели от кея и тръгна по Сена.

Величествено, изумително, романтично - не, не, не думите са малко. Париж, моят любим град през прозорците, целият в светлини.

Компанията на борда бе изключително интернационална и изключително космополитна - японци, англичани, французи, руснаци, американци, араби.
Всички те много развълнувани.

Музиката бе подборка от най-знаменитите и легендарни френски шансони , изпълнявани на живо от много красива и стилна френска певица плюс страхотен джаз бенд, който свиреше на живо.

А менюто? О, менюто, то бе свръх изтънчено.Ето го сканирано специално за вас:


Като преобладаваше шампанското - ледено, скъпо и много, много изобилно.

До такава степен бе изобилно и ледено шампанското, че следващите дни не можех да говоря, а само ръмжах.
Оригиналът на Статуята на Свободата - снимките не са най-доброто, но да снимате на плаващ кораб, пълен със запалени почитатели на Париж, които скачат щом видят поредната забележителност, втурват се към палубата и защракват с фотоапаратите е истинско предизвикателство,
да не говорим как се отразяват върху снимките изпитите чаши шампанско и приглушената светлина.
Но на борда на кораба имаше и професионални фотографи - само 20 евро за кадър.

Корабът прави няколкочасов тур из Сена, минавате покрай Статуята на Свободата - да, правилно ме прочетохте - оригиналът на Статуята на Свободата е в Париж , а в залива до Манхатън, Ню Йорк е нейното уголемено копие. Доста уголемено бих казала.

След като солидно ви поразходят из Сена, корабите се връщат при Айфеловата Кула, защото най-хубавите новогодишни фойверки в света са в Париж, макар да имам съмнения, че това вече се е променило и в Дубай всъщност са най-впечетляващите фойверки, а и тези в Москва и в Сейнт Петербург доколкото съм чувала също не са никак за подценяване.
Покривът на корабите е стъклен и всичко, включително и Айфеловата кула около която са най-големите фойверки се вижда
но заради тази невероятна панарома е и доста студеничко на корабите - ние за късмет случихме незапомнен студ в Париж
за моя късмет вече съм ви разказвала - не ме карайте пак да пиша вица за глухата акула.


А тук на корабът, след полунощ, е настъпило небивало веселие, всички са вече с домина, със смешните шапки, всички са увити в гирлянди и са леко или нелеко пияни, и всички танцуват и/или са на новогодишно влакче скачайки дивашки из кораба, алкохолът, който влиза в куверта е неимоверно много - аперетив, бяло вино,червено вино, шампанско,коняк, или поне на мен така ми се стори, така че просто корабната аудитория няма избор. 

Разбира се, ние скочихме и дигнахме наздравица за България в часа в който Новата Година настъпи в София.

Фойверките бяха толкова впечетляващи и толкова шумни - все пак корабът хвърли котва точно до Айфеловата кула, че ослепяхме и оглушахме.

Веселбата на кораба продължи до изгрев слънце. Поднасят кафе и сладкиши на зазоряване. След което всички си тръгват пеейки, ние също, прибрахме се пеша, пеейки през цялото време и по булевардите бе пълно с хора, които това и правеха.

На следващия ден, за съжаление, нищо не е отворено и е време само за почивка и за разходки, а от 2 януари вече и за
Галери Лафайет през деня, а вечерта за Лидо или за Мулен Руж.
А защо не и Крейзи Хорс?


Новогодишна вечер в Париж на кораб, плаващ бавно и тържествено по великата и видяла какво ли не Сена е не ще и дума много, много вълнуващо преживяване.


Въпреки скъпотията, студа и многолюдието преживяването си струва и горещо го препоръчвам.

На палубата на кораба след не ме питайте колко точно шампанско.

Полезни връзки за организиране на Нова година в Париж:

http://montparnasse.concorde-hotels.com/en/?

http://www.cometoparis.com/

http://www.bateauxparisiens.com/

http://www.lido.fr/

http://www.moulinrouge.fr/

http://www.lamerecatherine.com/en/


А вие къде в Париж бихте посрещали или сте посрещали Новата година?



7 коментара:

  1. Париж е разкошен, магнетичен, феноменален град! Влюбена съм в него и с удоволствие бих се връщала там отново и отново! Много интересен пост, а снимките са разкош, поздравления, ако са твоите! Накара ме да се замисля за новогодишна вечер, макар че няма да е точно тази нова година :). Париж е любимият ми град /какво клише само :)/, а причините за това са безброй!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:))Париж наистина е разкошен, магнетичен и феноменален, а на Нова Година е вълшебство.

      Изтриване
  2. Приказно красиво,вълнуващо и желано:)))) Дано и тази Нова Година е толкова запомняща се:))) А косата ти е страхотна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:)Косата ми е чудо невиждано и аз и се чудя понеже, едвам се справям.
      Тази година в къщи смятам да бъдеме, не ми се мърда никъде, много пътувах през годината и искам да сме си в къщи.

      Изтриване
  3. Париж наистина е безкраен празник!Ех, и аз искам да празнувам Новата година в Париж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами имаш все още време, но трябва да си много бърза ако искаш да е тази година:)

      Изтриване
  4. И аз мечтая за Нова Година в Париж, но все попадам на леко глухи Дядо Коледи и още по-глухи дядо Мразовци:(

    ОтговорИзтриване