"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 5 юни 2015 г.

Лещен - благословеното място.



Лѐщен (изписване до 1945 година Лѣщенъ) се намира в Югозападна България,  в община Гърмен, Област Благоевград и е старинно селище с много красиви запазени , а някои и много умело реставрирани старинни къщи.

Намира се съвсем близко до Ковачевица за която ви разказах миналата седмица в рубриката Предложения за уикенда - повече за Ковачевица вижте ето тук.





Ето какво намираме в енициклопедията за него:
В края на 19 и началото на 20 век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Църквата Света Параскева е от 1833 година. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година Лещен (Leschtène) е посочено като село с 59 домакинства и 200 българи.През 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва Лещен като село с 56 български къщи.
В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:

Лящин, село в полите на един доспатски клон, 1/2 час до левия бряг на Канина. Пътят от Неврокоп до Фотовища е равен, а оттук се захваща тесен и стръмен. Обикновен ход захваща 4 часа. На първо място стои скотоводството. Българска църква. Къщи 56, българе. Най-последно българско село; отвъд захваща Рупчус. Като най-затънтено в Лящин селянете са страшни суеверци. За да се лекуват или съветват от цялата околия, дохождат при врачките в Лящин.
В Лещен се намира една от кръчмите в България, тя се казва точно така "Кръчма" в която готвят наистина вкусно и оригинално. 
Според мен това е и ресторантчето с най-хубавата гледка в цяла България. Менюто е много оригинално, изписано върху дървени плочи - и обезателно си поръчайте кюфтета от нарязано на дребно месо - просто невероятни:)
Тук, в дървени съдове, ще ви сервират едни от най-вкусните гозби, които някога сте опитвали – традиционното ястие „Увияч” (печено месо с кашкавал), кокошка на фурна, много вкусни пържени тиквички, направени точно както трябва, което е много рядко срещано за ресторант, домашна лютеница, палачинки с домашно сладко, цедено кисело мляко и какво ли още не. А ако сте любители на качествения аперитив, задължително си поръчайте чашка от местната домашна ракия – запазена марка на Лещен.
Всички продукти са много качествени, екологични и домашни.
След един обяд в Лещен ще придобиете едно по-друго отношение към храната - като към нещо важно, което трябва да се приготвя с много любов, ако искате да сте здрави.
Можете да отседнете в Лещен, в една от 30-те отлично реставрирани селски старинни къщи, които са с всички удобства или в уникалната Глинена къща.
Разполагате навсякъде с просторни чардаци, зелени дворове, каменни огнища и съвсем съвременни кухни и бани.
Къщите са съчетание от камък и дърво те са с типичната ковачевска архитектура.
Интериорът в стаите е стилен, старинен и романтично-идиличен.


Изядохме всичко в любимата ми Кръчма, защото бе невероятно вкусно.





Лещен се намира на 200 км от София, на 100 км от Благоевград и на 160 км от Пловдив.
Пътят до него е хубав и минава през много красиви местности.

Самият Лещен е много по-красив от Париж.
Така казват всички, които са посетили Лещен, били са неведнъж и дваж преди това в Париж и са поживяли малко и на двете места.
Всъщност за какво ви е Париж?
Лещен е едно от най-красивите кътчета на света.
Посетете го.

4 коментара:

  1. Колко дни смяташ, че ще отнеме една пълноценна разходка-почивка в областта? Мисля Добринище, Банско, Ковачевица, Лещен... Нещо друго наоколо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен една седмица с база Банско или база Лещен.
      Имай предвид, че Банско не е съвсем близо - един ден с кола отива за екскурзия с разходка в Ковачевица и разходка и обяд в Лещен с ранно тръгване от Банско.
      Друго интересно е Долен, но не чак колкото Лещен и Ковачевица.
      Лещен и Ковачевица са много интересни.И да не пропуснете да хапнете в ресторанта в Лещен, който носи името "Кръчма".

      Изтриване
    2. Въртят ми се много неща за разглеждане в главата, при все, че на някои съм била, но нямам печати за 100-те обекта на България. Ще разгледам и Долен, мерси. Кръчмата е ясна :)

      Изтриване
    3. Много красиви и спокойни места са:)

      Изтриване