"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

понеделник, 29 юни 2015 г.

Пътуване с кученце в чужбина със самолет и в пътническата кабина - как и какво трябва да направим за да бъде това възможно, лесно и комфортно?

 Traveling With The Little Snow Wolf Around This Little World



Здравейте, мили читатели и читателки,
помолихте ме да ви разкажа как точно се пътува с малък снежен вълк по света.
 Може би, защото идва сезонът на отпуските и много от вас са решили да пътуват с кученцето си.
 Не бива да се обезкуражавате, това въобще не е невъзможно, напротив за някои дестинации и държави е много приятно и лесно.

С Леонардо във Виена на Коледния Базар , площад Мария - Тереза

( Но първо ще ви разкажа за Леонардо, за който непрекъснато ме питате за колкото може повече подробности.
Ще ви разкажа и за породата/породите немски шпиц, померан и италианско волпино, тъй като в България цари пълно и тотално объркване по тази тема.
Леонардо е с пълно име
 Orchide in Blossom Quidam Leonardo DiCaprio 
и с порода миниатюрен немски шпиц бял, както е според Fédération Cynologique Internationale FCI
Породата, колкото и да е парадоксално, е създадена от английската кралица Виктория, която през 1888 година посещава Флоренция и там се влюбва в едно очарователно кученце на име Марко и което обиква толкова много, че само на Марко от този момент насетне е разрешено да спи на копринено кадифена възглавница точно до главата на кралица Виктория и да закусва заедно с кралицата директно покачено върху колосаната снежно бяла ленена покривка на кралската маса.
Първият померан - Марко с родители италианско волпино според италианците или с родители немски шпиц според германците.
Виждате Марко, нарисуван от кралския художник Чарлз Бъртон Барбър.
“Marco on the Queen’s Breakfast Table” painted by Charles Burton Barber in 1893.


Марко e red sable италианско волпино или red sable немски шпиц, а самата кралица Виктория създава от него с кралски указ нова порода. От Италия кралицата донася не само Марко, а и очарователната бяла шпицка или волпинка Gena.
 Gena

Кралица Виктория кръщава тази порода по английски маниер като "pomeranian - померан" и с чиято селекция и развъждане се заема лично тя.
Защо померан? Името идва от славянското " по море " и е име на област Померания в Германия , от която област произхождат кучета шпицове, само че по-големи, които са принадлежали на майката на кралица Виктория - кралица Шарлот и детството на кралица Виктория е било изпълнено с игри с тях.
А защо нова порода и ново име? Защото кралица Виктория е кралица на Велика Британия и като такава нe може да има за любимо кученце с италианска или още по-малко кученце с германска порода.
Затова Марко и Джина стават родоначалници на една нова вече великобританска порода, наречена  "померан".
Германия обаче упорито оспорва името, а и породата "померан" пред различни киноложки организации и през 1957 г. успява пред по-голямата част от киноложките организации да оспори породата "померан", като Германия държи тази порода да бъде наричана "германски (немски) шпиц"  и така е прието вече породата да бъде наричана от международната  киноложка организация към която членува днес и България - FCI, а "померан" според FCI е само ръстова разновидност на породата немски шпиц, тоест "померан" е най-малкият по ръст немски шпиц съгласно FCI. 
Италия също не си оставя магарето в калта, образно казано, подава документи, излага своите аргументи и получава признаване на породата си "италианско волпино". 
За американските киноложки организации обаче породата  "германски (немски) шпиц" не съществува, съществува само породата, създадена от кралица Виктория с име на породата "померан".
Независимо дали немски шпиц (deutscher spitz) , италианско волпино ( volpino italiano) или померан (pomeranian) тази порода придобива огромна популярност и става белег на класа, на стил и на елегантност до степен да не се възприема като дама жена, която не е придружена от италианско волпино, английски померан или германски шпиц.
Русия също се повлиява от тази мода и Антон Павлович Чехов описва в своя най-популярен роман "Дамата с кученцето"  дама от висшето общество, която навсякъде е с малкото си пухкаво бяло кученце, порода "мини германски шпиц бял" според Чехов.
Любопитно е също, че и на кораба "Титаник" след крушението на 100 процента от пасажерите оцеляват само и единствено помераните - на борда на "Титаник" има два померана, като и двата оцеляват - едното кученце е всеизвестния риж померан Дейзи, а другото кученце е принадлежало на дама от рода Рокфелер.
И така да се върна на моя Leonardo, който e горд член на Клуба на Немския Шпиц към БРФК и към FCI и е junior Шампион на Балканите и Гранд Шампион на България. Леонардо например в Италия винаги бива разпознаван по улиците като "волпино италиано" и италианците не искат въобще и да чуят, че това толкова красиво бяло кученце може да е  нещо друго. В Австрия и Германия пък всички са категорични, че Леонардо е "германски шпиц". Съгласно правилата на Federation Cynology Internationale FCI в която членува България тази порода винаги се пише официално като немски шпиц, а померани, кеесхонди и прочее за FCI са само ръстови разновидности на породата немски шпиц. 
Майката на Леонардо е Kay Paris Hilton iz Tsvetnoy Kapeli и е клубен европейски шампион, international шампион, както и шампион на България, Македония, Сърбия и Словения, a бащaта на Леонардо е померан от един от най-известните в света клубове за бели померани Quip of Chiao Li Ya. Сред бабите и дядовците на Леонардо могат да се видят едни от най-знаменитите померани шампиони на Съединените Американски Щати като Ch.USA Stolanne's Light'ning Flashes, Ch.USA Stolanne's Stormy Sequel, Ch.USA Stolanne's Thunderbold Thor, Ch. USA Dixieland Rock of Millamor, Ch.USA Millamor's Moon Rock, в родословното дърво на Леонардо като прапрадядо присъства също и най-титулувания въобще бял малък немски шпиц в Европа 
Grand Ch.RUS, Ch.RUS, Ch.CLUB, Ch.RKF, Ch.INT, WW, Ch.NORD, Ch.GEO, Ch.MDA, Ch.POL, Ch.FIN
Dorsdorf Elf Uniat  )







 с Леонардо в Милано, Дуомо ди Милано - World Dog Show 2015

И така ако искате да разберете как може безпрепятствено да пътувате с кученцето си по света продължете да четете.



Първото, което трябва да направите, когато искате да пътувате с вашето кученце е да проверите  законите, нормите, правилата и регулациите по отношение на внасянето на куче, домашен любимец в държавата в която пристигате.

Различните държави имат различни норми за ваксинациите, даже различни изисквания за вида на обезпаразитяващите средства. Някои държави може да имат карантинен период, което е силно неприятно и което означава, че вашето кученце ще бъде задържано за определено време в медицинска служба и този карантинен период може да бъде и твърде дълъг - примерно за Корея, Китай, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Япония този период може да стига и до един месец и за такива дестинации, обикновено това са държавите от Далечния Изток, е най-добре да избягвате да пътувате с куче и да го взимате със себе си единствено и само, когато ви предстои много дълъг престой там и/или се местите да живеете в тези страни.

с Леонардо в Чефалу, Сицилия - Дуомо ди Чефалу

Има и държави, които вследствие на културни особености са по-недружелюбно настроени към кучетата. Обикновено това са държавите от Близкия Изток или това е т.нар. Ориент. При тях може да очаквате недружелюбно отношение към вашето куче така че вие сами си преценявате дали да пътувате за там с вашето куче или не.

 С Леонардо в Сицилия

Най-дружелюбно настроени към кучетата са държавите от Европейския съюз и пътуването в Европа с куче е най-лесно и най-безпроблемно. Разбира се, това е и защото България е държава членка на Европейския съюз и пътуването в Европа е вътре в общноста. Изискванията на Европейския съюз към кучетата съвпадат с изискванията на България, като поради това, че България все още е повече в Ориента отколкото в Европа ( да си кажем истината) на места в България изискванията към куче са силно рестриктивни и нелогични, а на други места в България  пък няма никакви изисквания или ако има те въобще не се спазват и граничат с анархия, например в моловете,  е забранено да водите на повод малкото си кученце- странно и необяснимо за мен правило??!!! -  имайте предвид , че кученцата са добре приети в моловете в Европа, много по-лъскави и луксозни, както сами се досещате. Също така едновременно с тези забрани в парковете в България огромни кучета са пуснати съвсем на воля и галопират свободно из детските площадки - в парковете в Европа всички кучета, да, да, наистина всички, се разхождат с повод. Не ме разбирайте погрешно, аз просто спазвам правилата и тук, и в Европа - например аз винаги нося със себе си специалните пликчета и почиствам задължително след кученцето ми независимо дали съм в България или съм в Европа, което не съм забелязала някой друг в България да прави. Така, че в България можете да се радвате и на силно дружелюбно отношение към вашето куче и обратно на силно отрицателно без никакъв оглед с логика и правила. Но да се надяваме, че всичко това ще се оправи и ще се радваме едновременно и на чистота и на своите кучета, както това е в Германия, в Австрия, в Швейцария и в Италия. Защото Германия е може би страната с най много кучета въобще, а всички знаем колко чисто и колко подредено е там.
с Леонардо в Чефалу
с Леонардо в Малта


И така - ако пътуването ви с кученце е в държави от Европейския съюз трябва да имате Европейски паспорт, издаден от правоспособен ветеринарен кабинет или клиника. В този паспорт трябва да са отбелязани всички ваксинации на вашето куче,всички вътрешни и външни обезпаразитявания, както и ден преди пътуването ви вашият ветеринар трябва да провери вашето кученце и да даде писмено своето мнение дали то е в състояние да издържи пътуването. Също така кученцето ви трябва да има и микрочип, който обикновено се поставя на 45 ден от раждането на вашето кученце и би трябвало развъдчика от който сте купили кученцето да го е поставил. Този чип се проверява със специални устройства и в него е цялата информация за вашето кученце.
с Леонардо в Малта

След като сте разбрали и сте се ориентирали в изискванията за кученца, домашни любимци на държавата в която отивате, следва втората стъпка и тя е изборът на авиокомпания и запознаване с нейната полица за превоз на домашни любимци.
Авиокомпаниите имат различни изисквания и съответно различни такси и условия за превоз на домашни любимци. Така, че винаги четете съответната полица PETC  - PET IN CABIN - за превоз на домашни любимци на авиокомпанията за да няма изненади. 
Съветвам ви когато пътувате с кученце там където е възможно да се ъпгрейдвате до бизнес класа, защото тогава имате предимства, които не са в този случай за пренебрегване - отделен чекинг, отделен лоундж, отделно отвеждане до самолета, възможност за двойно по-голям ръчен багаж, а и първата седалка на първия ред е винаги по-удобна от всички други:)))

 с Леонардо пазаруваме на Graben, Виена

PETC - PET IN CABIN - "пет ин кебин" означава, че искате да пътувате с вашето кученце в пътническата кабина на самолета. Това е най-скъпото пътуване и таксите тук са най-високи, но пък и вие сте най-спокойни и кученцето ви също се чувства най-добре и най-комфортно, защото е с вас. Възможно е само ако кученцето ви е с доста малки размери - обикновено се изисква заедно с транспортната чанта и с храната за кученцето ( а хубавите и добре подплатени и комфортни чанти за кученца тежат поне 3 кг, а може и повече )общо всичко трябва да тежи най-много 8 кг. Леонардо тежи 3 кг  и няма никакъв проблем да пътува в пътническата кабина на самолета.

 Леонардо в Палермо

Какво трябва да направите за да пътувате с вашето кученце в пътническата кабина на самолета?

Първото , което трябва да направите е предварителна резервация за вашето пътуване с кученце, след която да получите изрично потвърждение от страна на авиокомпанията, че е възможно вашето кученце да пътува с вас в пътническата кабина на самолета. Това изключва донякъде онлайн купуването на билет. Защото онлайн не можете да получите потвърждение за това дали авиокомпанията потвърждава превоза на вашето кученце с вас в пътническата кабина на самолета.

с Леонардо на Мария Хилфер Щрасе, Виена

Пътуването с кученце изключва всички ниско тарифни компании като Wizz Air, Easy Jet и прочее. Но затова пък всички традиционни, предлагащи добър сервиз и отнасящи се с пътниците си в духа на истинското добро обслужване авиокомпании все едно дали са за  редовни линии и/или за чартърни полети са на ваше разположение. И така купуването на билет - Вие трябва да си купите билет или чрез call центровете на авиокомпаниите, като разговаряте с оператор, който може да ви потвърди кога и дали е възможно да пътувате заедно с вашето кученце в пътническата кабина на самолета. Или можете да си купите билет директно от офис центровете на авиокомпаниите. Това е така, защото почти всички авиокомпании разрешават само и най-много два домашни любимеца едновременно да пътуват в пътническата кабина на самолета. Някои авиокомпании искат и те да бъдат от еднакъв вид - тоест две кученца могат да пътуват едновременно или две котки. Много трудно и рядко се разрешава да пътуват куче и котка едновременно в пътническата кабина на самолета. За другите домашни любимци - папагали и игуани изискванията са много сложни и мисля, че авиокомпаниите , които ги разрешават в пътническата кабина са доста малко, но все пак има начин да пътувате и с тях, ако ви се налага преместване например.
* - пояснявам чартърните авиокомпании и ниско тарифните авиокомпании не са в никакъв случай едно и също, чартърите са вид извънредни полети, еднократни или за определен период време в духа на доброто традиционно обслужване на пътниците на авиокомпаниите, а ниско тарифните авиокомпании са вече компании с цялостно променено обслужване на пътниците.

 Разказвам ви за това как се пътува с кученце, но понякога има и пътници, които пътуват със съвсем нестандартни домашни любимци като ловният сокол ( на снимката).
 Все пак не се притеснявайте, че следващият път съседа ви в самолета ще бъде със своя личен сокол или даже ястреб - тези птици никога не пътуват в клетки, а само кацнали на ръката на господаря си. Не се безпокойте, такива пътници си наемат отделни чартъри полети, които са само за тях и за компанията им приятели за да отидат всички заедно на лов със своите лични соколи.

С Леонардо се разхождаме по уличките на родното място на един от любимите ни дизайнери Доменико Долче - Полизи Дженероза, Сицилия.
Полизи Дженероза е роден град и на култовия режисьор Мартин Скорсезе.

Разбира се, рядко се случва две кученца в пътническата кабина, но когато беше Световното първенство за кучета в Милано, Италия имаше почти на всички полети по две кученца в кабината и затова въпреки че моите шоу дати бяха 12, 13 юни се наложи да пътувам за Милано на 8 юни и да се върна от Милано на 16 юни. Разбира се, никак не съжалявам за по-дългия престой в Милано.

Второто, след като сте направили резервация за вашето кученце и сте си купили билет за себе си, който е обозначен като PETC, тоест pet in cabin e да осигурите чанта в която вашият домашен любимец ще пътува с вас в пътническата кабина. Тази чанта трябва да отговаря на изискванията на авиокомпанията, размерите може да се различават , така че проверявайте винаги в сайта на авиокомпанията за точните допустими размери. Чантата освен, че трябва да отговаря на изискванията на авиокомпанията, ТРЯБВА да бъде и удобна за вашето кученце. Аз съм се спряла на този вид чанта, след като предишните две чанти се оказаха неудачни и бяха хвърлени. Чантата трябва да има достатъчна възможност за вентилация. Тя трябва да бъде твърда отвън и подплатена отвътре за да е максимално комфортно вътре на вашето куче, като пластмасата и други не гъвкави материали не са най-добрия избор. Моята чанта, която се оказа идеална е от плат, но същевременно е твърда и няма никакви огъвания. Достатъчно вентилирана е. И е изключително удобна за носене. Има прекрасна подплатена дръжка и дълга дръжка за рамо също подплатена. Това е много важно, защото ви предстоят проверки при секюрита на летищата, а и на някои огромни летища, като Фиумичино и Малпенса пътят от чекина до гейта е доста дълъг и трябва да ви е удобно. Чантата също така трябва да бъде и достатъчно здрава , за да не бъде възможно да бъде разкъсана от вашето кученце, защото това също може да се случи, имайте го предвид.

Трето , кученцето ви трябва да има европейски паспорт , да е навършило три месеца и да има ваксина против бяс, в паспорта трябва да има отбелязани всички ваксинации, вътрешни и външни обезпаразитявания.
Също така кученцето ви трябва да бъде микрочипирано.
Ден преди пътуването ветеринарен лекар трябва да прегледа вашето кученце и да даде писмено становище дали то може да издържи пътуването.

Само при наличие на всичко това можете да пътувате с вашето кученце.
Leonardo в хотел Westin Dragonara, Resort and Casino, Malta

Двамата с Леонардо се наслаждаваме на неповторимите италиански залези

И така да предположиме, че сте готови с всичко и стигате до деня на самото пътуване с вашето кученце в пътническата кабина на самолета.

Разходете добре кученцето, дайте му да пие вода и да хапне обичайната си суха храна, но не го хранете два часа преди полета. В ръчния багаж вземете обичайната суха храна за кученцето с която то е свикнало, може да вземете и обичайната му паничка, вода, и чашка, мокри кърпички за почистване на кученце, сухи кърпички и обикновени антибактериални мокри кърпички. 
Добавено - също така е добре да имате със себе си и един или два трейнъри за кучета, това са специални много компактни и абсорбиращи кучешки пелени - има ги в хубавите зоо магазини.При по-дълъг полет ще са ви необходими. А също може да са ви нужни и в хотела, при пристигането.На мен досега за Леонардо не ми се е налагало да ги ползвам, но полетите в Европа са кратки - в рамките на 2-3, максимум 4 часа сте пристигнали.

На летището това, което трябва да направите първо е да намерите офиса на авиокомпанията и да платите таксата, която авиокомпанията изисква за превоз на домашен любимец в пътническата кабина. Таксата е различна според авиокомпанията.

Леонардо в Малта
 
Леонардо в Чефалу
Bulgaria Air

Bulgaria Air  иска по 50 евро на отсечка, независимо дали сте на вътрешен или външен полет. Тоест дали летите до Варна или летите до Милано с вашето кученце в пътническата кабина Bulgaria Air иска 100 евро допълнително към цената на вашия билет за отиване и връщане. До Милано за World Dog Show Milan 2015 аз пътувах с България Ер и съм доволна.


Alitalia

Alitalia има различни цени според вида полет - за външен полет ( отсечка)  в определена европейска зона - 40 евро, но ако става дума само за вътрешен полет в Италия - 20 евро, за полети обаче до Близкия  и Далечния Изток, до Канада, Америка цената варира от 100 до 200 евро на отсечка. Това означава, че ако пътувате в рамките на Италия с вашето кученце в кабината ще ви струва всичко 40 евро отиване и връщане допълнително към цената на билета, а ако е в Европа 80 евро и полета е с една отсечка, ако е с две отсечки едната вътрешна е 120 евро и при две външни отсечки - около 160 евро допълнително към цената на билета. Да , Алиталия в много отношения надминава дори Луфтханза по любезното си отношение към домашните любимци и една от най-приветливите компании в това отношение. Размерите на транспортната чанта за кученце, които допуска Alitalia са 44,5 x  21,5 x 26 см , но да ви кажа честно досега никой италианец не ми е премерил чантата, a максималното тегло на кученцето с чантата и храната за кученцето, които допуска Alitalia за кученце в пътническата кабина на самолета са 10 кг, като нещо много важно - Alitalia дава думата на капитана на самолета за окончателна преценка как и къде да пътува пътник с домашен любимец. А и дали. Какво означава това? Това означава, че можете да пътувате и прекрасно настанени на първи ред в бизнес класа, ако капитан на Алиталия реши така. Което е чудесно. Е, а може и въобще да не пътувате, ако капитан на Алиталия реши, че така трябва. Според мен това е съвсем правилно - добрите авиационни правила винаги са гласяли, че крайното решение за всичко на борда е на капитана на самолета. Между другото също така е хубаво да знаете, че авиационните правила гласят, че няма човек който може да заповядва на капитана на самолета, когато той е на борда на самолета.

Lufthanza

Размерите на транспортната чанта, които допуска Lufthanza са 55 х 40 х 23 см, а максималното тегло на кученцето и чантата са 8 кг. Цените са 35 евро за еднопосочен полет в Германия, 50 евро за еднопосочен полет в Европа и 70 евро за интерконтинентален еднопосочен полет. Съответно за отиване и връщане цените са 70 евро в рамките на Германия, 100 евро в Европа и 140 евро интерконтинентално допълнително към цената на вашия билет. Както може и да се очаква и Луфтханза е изключително толерантна към кучета авиокомпания, любовта на германците към кучетата, както знаем, е пословична - така, че съвсем логично условията , които предлага Луфтханза за пътуване с кученце са много добри. Отново капитанът на самолета може да взима всички последни решения свързани с вас и с вашето кученце.

Austrian Airlines

Австрийците имат пет пъти дневно полети Виена/София/Виена което прави Виена изключително удобен град за шопинг и за разходка. Допустимите размери на транспортната чанта съвпадат с тези на Lufthanza 55 x 40 x 23 см, а максималното тегло на кученцето и чантата са 8 кг. Цените са 50 евро за отсечка в рамките на Европа, тоест 100 евро допълнително ще бъдете таксувани към цената на вашия билет. В рамките на Австрия цената е 35 евро на отсечка, а за полети пресичащи океана цената е 70 евро на отсечка допълнително към вашия билет. Austrian Airlines e много приятна компания и отношението на австрийците към кучетата е просто великолепно. Разбира се, последната дума както винаги е на капитана на самолета.

Леонардо в хотел Бристол, Виена, които са изключително дружелюбни към домашните любимци

Има и авиокомпании , които не приемат кученца в пътническата кабина. Това са British Airways и Emirates.

British Airways

Британците не приемат кучета в пътническата кабина на самолета и ги разрешават само ако те са водачи на слепи хора и тогава превоза им е  абсолютно безплатен. Същото важи и за Emirates.
В British Airways и в Emirates кучетата, които ви придружават, може да пътуват в климатизирания багажник на самолет. Мен лично това не ме устройва и предпочитам авиокомпаниите, които разрешават кученца в пътническата кабина на самолета.


Други авиокомпании не посочват ясни условия в своята пет полица, а действат и тарифират според случая:

Air France 

Французите не дават ясни и категорични предварителни условия за пътуването на вашия домашен любимец с вас в пътническата кабина, а определят условията за неговото пътуване едва при купуването на билета - всичко зависи, казват те, от това откъде ще пътувате, закъде ще пътувате, с какъв самолет ще пътувате, колко сте готови да платите и прочее. Френски работи и маниери.

Turkish Airlines

Размерите на транспортната чанта за пътуване на кученцето с вас в пътническата кабина са  55 х 40 х 23 см, а максимално допустимото тегло на чанта плюс кученце са 8 кг. Тоест дотук при турците всичко е като при Луфтханза. Цените обаче не се  публикуват в сайта предварително и се определят само на място при закупуване на билет.

Аерофлот
 
Руснаците позволяват най-голямата транспортна чанта за пътническата кабина - 115 см в трите и измерения!!! Теглото е като при всички други 8 кг. Цената се определя като на допълнителен багаж и предполагам размерите на чантата пряко повлияват на цената. Трябва да уведомите Аерофлот също така, че ще пътувате с кученце в кабината най-малко 36 часа предварително. Доколкото знам Аерофлот е добър за прелитане на океана с кученце ако искате да отидете до Западния Бряг на Северна Америка - Ванкувър, Сиатъл, Лос Анджелос, Сан Франциско.Разбира се, първо трябва да отидете до Москва.

Отново и при Air France, Turkish Airlines и Аерофлот крайното решение за вашето пътуване с кученце е на капитана на самолета.

Така, че запомнете - При всички случаи трябва предварително да проверите условията на полицата на авиокомпанията PETC ( Pet in Cabin). 

Важна забележка - пътуването с кученце с което отивате на изложба - Световно или Европейско първенство се различава от обикновеното пътуване с кученце. Когато отивате на изложба вие имате неимоверно повече багаж  - това са четки - аз например имам около 30 бр. най-различни четки, гребени, най-разнообразни специални козметики за кученце шоу клас, груминг маси, изложбени боксове, всичко е пряко свързано с изложбата и с максимално доброто представяне на вашето кученце. Всичко това се таксува от авиокомпаниите допълнително като свръхбагаж.

След като сте стигнали вече до мястото за което пътувате, ви остава само да се настаните:)
Резервация трябва да сте си направили предварително - аз например съм доволна от booking.com, от venere.com, oт galahotels.com. За кученце в хотел трябва да пишете и до хотела. Обикновено когато се обърнете към хотела те ви предлагат добри цени и условия, но не винаги, затова дръжте под око и условията, които хотелът е дал на booking.com и на venere.com - това води до нужния ви баланс.

Как да стигнете от летището до хотела с кученцето и с останалия ви багаж?
Това също е добре да сте го резервирали и уредили предварително и договорили твърда цена с таксито или с шатъла на хотела. Може да стане онлайн, като използвате услугите на сайтове като tripadvisor, booking.com, venere.com, galahotels и други.


 Hotel Westin Dragonara, Malta e едно превъзходно за почивка място , което  е гостоприемно и към Леонардо и леонардовците.
Westin Dragonara e хотел от веригата на Sheraton - Starwood,
която включва веригите Westin, Metropoliten, Sheraton и всички те са гостоприемни към кученца.


Хотелите - има много прекрасни хотели, които са добре настроени към домашните любимци ( но имайте предвид, че става дума за кученце максимум до 10 кг., и един брой ) като това са всички хотели от веригите на Sheraton, всички Metropolitan, всички Westin Hotels, всички Starhotels, почти всички Steigenberger Hotels, и абсолютно всички хотели от Accor Hotels. Да, знам това са скъпи вериги, относително скъпи, но има и много други хотели дружелюбно настроени към кученца, които са от най-различен ранг, звезди и цена - не забравяйте, когато търсите хотел в booking.com да изберете опцията " пътуване с домашен любимец - with pet". Повечето ще ви приемат изключително любезно, таксата, която ще ви искат хотели като Шератън и Стархотелс ще бъде минимална, а някоя като всички хотели от веригата Accor Hotels даже ще приемат кученцето ви напълно безплатно. Други хотели могат да ви поставят условия, да ви поискат депозит и да ви накарат да подпишете документ и т.н. Повечето ще осигурят удобно и чисто ново пухкаво легло на вашия любимец, панички за храна и вода, a някои като Westin Dragonara Malta ще имат и собствена зелена градинка към някои от луксозните си апартаменти, което е много приятно. Разбира се, ще трябва да претърпите някои допълнителни ограничения, понеже сте с кученце, не очаквайте в хотел да ви позволят да отидете на закуска всички заедно и с вашето кученце. Обикновено кученцето не се разрешава да го водите на закуска или да го оставяте само в стаята - изходът се нарича закуска в стаята или ходене на закуска на смени.:)))
 Starhotels,Milan са верига хотели, изключително класни във всяко едно отношение, които обичат Леонардо и леонардовците и се отнасят отлично към тях:).

Разбира се, има и хотели, които не искат кучета въобще и най-известните недружелюбни към кучета хотелски вериги са Бест Уестърн.
Хилтън приемат кученца един брой до 10 кг. в повечето от своите хотели срещу такса 40 евро на ден.Радисън също приемат кученца срещу такса от 40 евро на ден.
Бест Уестърн не приемат кучета. Тяхна си работа, затова пък има много други хотелски вериги - Шератън, Метрополитен, Уестин, Стархотелс, Щайгенбергер, Акор Хотелс, Бристол, извънредно класният Сахер, Хилтън, Радисън и прочее, които се отнасят добре към кучетата.

Ресторантите - и тук е като при хотелите - има много ресторанти и кафенета, които приемат вашето кученце и го настаняват до вас удобно и даже на възглавничка - Savini и Biffi in Galleria в Милано например. Има и такива , които искат кученцето ви да стои на пода,макар, че аз като чуя такова изискване и направо си излизам. А има и такива, които принципно не са дружелюбно настроени към кучета. В тях не влизам и да съм без куче.

Леонардо е винаги добре приет в  плажния комплекс и ресторант Rappongi,
алея Първа, Варна.
Savini, са не само изискан и стилен ресторант в Милано на топ място като Галерия Виторио Емануел, а и са приветливи и дружелюбно настроени към Леонардо и към гости с домашни любимци.

Магазините - във всички магазини и във всички молове в Европа е разрешено да се води куче, като това важи в пълна сила за Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Испания и разбира се -  Италия. На повод, разбира се. Спокойно можете да си пазарувате с вашето кученце и наоколо е пълно с други хора, излезли също с кученцата си. Има ограничения само за някои магазини като Интеркоп, Сиса и т.н., където се продава храна и това е с ограниченията. Истории като по нашите молове, където трябва да си носите  малкото 2-3 кг. кученце на ръце или в чанта,а не то да се движи спокойно до вас на повод, а същевременно навън по парковете и улиците да има свободно пуснати 60-70 кг кучета, такова нещо в Европа няма - големите кучета са винаги на повод.

с Леонардо в Милано
А сега моят личен опит.
Досега Леонардо е направил 14 излитания и 14 кацания и мога да кажа, че ги понася отлично. Не му става лошо и не се страхува въобще. Даже не трепва, не се вълнува, не лае, чувства се на самолета просто чудесно. Единственият ни случай на някаква тревога и на неудобство беше на полет с Ер Малта София-Атина-Малта, където стюардесата на Ер Малта грабваше Леонардо и го отнасяше в неизвестна посока при всяко излитане и кацане. Цялото това непрекъснато разнасяне из самолета не се нравеше на Леонардо. Това е единствения случай в който пътници разбраха, че има кученце в кабината. В обикновения случай той е толкова спокоен и тих ( не му давам никакви хапчета), че никой въобще не разбира, че на борда има кученце. На връщане от Малта вече пътувах с българска авиокомпания и всичко беше прекрасно - самолетът не трепна нито при излитане , нито при кацане и имах великолепен полет,  а и Леонардо също така беше абсолютно спокоен през цялото време.

Леонардо в Галерия Виторио Емануел


Така, че за пътуването със самолет ,
дали с кученце или без кученце, 
помнете:
Всичко зависи винаги от капитана.




Приятни полети ви желая и надявам се, че ви бях полезна.
Ако имате допълнителни въпроси, пишете ми, ще се постарая да ви отговоря. 

Целувки и доскоро!


18 коментара:

  1. Страхотна публикация - изключително полезна, интересна и изчерпателна. Благодаря ти, че засити интереса ми. Научих много важни неща, които ме вълнуваха и нямам търпение, да пътуваме с нашите зверчета, за да споделя опит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Али:)Весело пътуване с твоите зверчета, после да разказваш:)

      Изтриване
  2. много полезен пост! нашият мъник на няколко пъти геройски понася презокеански полети от по10-12 часа, смея да кажа доста по-добре го понася дори от мъжа ми хаха

    ОтговорИзтриване
  3. бих добавила само, много полезно е да се носят и т. нар. кучешки пелени (или както там се казват онези парчета, дето се постилат на пода, в случая на дъното на кошарката) ако все пак му дойде зор на любимеца :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, аз пропуснах да напиша за трейнърите и ще го добавя, хубаво е в ръчния багаж да има един-два трейнъра - те са много компактни, и няколко в куфара.
      На мен не ми се е случвало досега да ми трябват, но ние сме били с Леонардо на полети из Европа, а те всичките все пак са кратки. Наистина за презокеански полет, който е от 8-10 часа трейнъри ще са необходими.

      Изтриване
  4. здравейте! с приятелят ми живеем в париж и след седмица се прибираме в българия,знаете ли дали е възможно навръщане да се приберем с кученце?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се обадите на авиокомпанията с която пътувате и да питате и да си резервирате място и за кученцето.Те ще ви кажат.
      Принципно ако няма други две кученца би трябвало да е напълно възможно - плащането за кученцето става непосредствено преди полета на чекин.Но трябва предварително да питате авикомпанията - обадете им се, или им пишете.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  5. Имам въпрос към вас - Често пътувам София - Виена - Щутгарт, с австрийските авиолинии. Знаете ли какви са правилата на австрийката авиокомпания. Моето кученце е Йоркширски териер, 3 кг., но изглежда по мъничка. Имаме хубава немска пътна чанта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е с Austrian Airlines цената на домашен любимец в пътническата кабина на самолета , който обикновено е кученце е 50 евро на посока ако е в рамките на Европа, - плаща се на чекинг преди полета.
      Чантата трябва да е с размери - 55/40/32 см.
      Общо килограмите кученцето и чантата трябва да са не повече от 8.
      Трябва предварително да си резервирате билета с кученцето. Тоест вашият билет трябва да е PETC - pet in cabin.И няма да имате право да си избирате предварително място в самолета, защото сте с кученце и се решава на чекинг непосредствено преди полета.
      Кученцето трябва да има паспорт и всички ваксинации и обезпаразитявания, да е чипирано, както и ден преди пътуването ветеринар трябва писмено да напише в паспорта, че кученцето е в състояние да издържи пътуването.

      Изтриване
  6. Здравейте,благодаря за изчерпателната информация,но ме интересуваше има ли определено място за пътник с кученце и дали може да се извади от чантата по време на полета?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,благодаря за изчерпателната информация,но ме интересуваше има ли определено място за пътник с кученце и дали може да се извади от чантата по време на полета?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,благодаря за изчерпателната информация,но ме интересуваше има ли определено място за пътник с кученце и дали може да се извади от чантата по време на полета?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,благодаря за изчерпателната информация,но ме интересуваше има ли определено място за пътник с кученце и дали може да се извади от чантата по време на полета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мястото обикновено е от 20 ред назад, освен ако екипажа не реши да ви сложи на първи ред в бизнес класата - това си е индувидуално решение на екипажа.
      Да се изважда кученцето от чантата по време на полет не се допуска, освен ако не иска да пие водичка.А и кученцето е по-спокойно в този случай в чантата, поне при Лео е така.

      Изтриване
  10. Сияна Алексиева17 май 2016 г. в 19:20

    Здравейте:)
    Много харесвам блога ви,чета го редовно и съм голям почитател на Леонардо.Много бих искала да си купя такова кученце,можете ли да ми кажете съвсем ориентировъчно каква е цената за подобни кученца и откъде могат да бъдат закупени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леонардо е от лицензиран спрямо FCI развъдник Orchide in Blossom.
      Платихме за него 1500 евро.
      Ако искате красиво и породисто кученце трябва да търсите лицензиран и добър развъдник за породата германски (немски) шпиц.
      В България сме подчинени на FCI и според тази организация няма порода померан, а само ръстови разновидности на главната порода германски (немски) шпиц.

      По магазините е много несериозно да си търсите такова кученце, там кученцата идват от ферми или от неизвестно къде и въобще не е ясно какво купувате. За да сте сигурни какво ще е вашето кученце трябва да видите майката и бащата, бабата и дядото, развъдника, условията и другите кученца, по улиците в България непрекъснато ме спират и питат откъде е това кученце, а тези дето са си купили подобно, но от магазин ми искат съвети как и тяхното да стане такова, понеже тяхното не било такова, а си го купили за такова - питат ме за шампоани, четки, храна. Преди всичко обаче е важен гена, има козметика, има и специална храна, но преди това е гена.
      А цената може и да е по-висока.

      Изтриване
  11. Здравей,налага ми се да пърувам с lufthansa,имам чанта ,която е като твоята. Има ли проблем ,че размерите не са напълно в озискванята или да купя нова?

    ОтговорИзтриване