"

Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

събота, 23 май 2015 г.

Ньоки Sugo alla Puttanesca, Салата In verde con Tuna, Свежи малини и по Чаша Marsala Pellegrino Cantine.

Здравейте, приятели:)

Този път за обяда в неделя ви предлагам да приготвите нещо бързо, екзотично, класическо, лесно и разбира се, изключително здравословно.

Ньоки Sugo alla Puttanesca



салата In Verde con Tuna

за десерт свежи малина и по чаша Marsala.


Да започваме ли?:)


За да приготвите Ньоки Sugo alla Puttanesca са ви нужни ньоки, домати, аншоа, зелени маслини, каперси, чесън, риган и зехтин.


Ньоки със сос Путанеска са типична сицилианска рецепта, създадена в Сиракуза и в нея присъстват всички характерни за Средиземноморието вкусни и здравословни елементи. Рецептата има много варианти, а аз ще ви предложа моя.
Като вид паста избирам ньоки.
Ньоки опитах за първи път в Сицилия, невероятно ги харесах и от тогава съм обсебена от тази вкусна разновидност на обикновената паста.
За да приготвите самите ньоки ви трябват силно нишестени картофи.
Кои картофи са силно нишестени?
Ами няма как да се разбере предварително, хубаво е първо да направите пюре от тях и пюрето ще ви каже всичко за картофите. Ако то стане пухкаво и гладко, значи сте попаднали на подходящи картофи за приготвяне на така вкусните ньоки.
Варите картофите цели, без да ги белите, когато станат готови, отцеждате, оставяте да изстинат, обелвате и ги намачквате добре. Добавяте към тях жълтъци и брашно и хубаво омесвате.
От тестото правите дълги и дебели фитили , които нарязвате с остър нож на около 2-3 см.
Може да ползвате и специални форми за ньоки.
Приготвянето на ньоки е сложно наистина, но
винаги можете да си купите и готови сурови ньюки от магазин предлагащ италианска храна, които само да сварите в подсолена вряща вода за около 5 минути. Отцеждате ги, поставяте ги в купа, добавяте съвсем мъничко зехтин, лекичко разбърквате, оставяте ги за малко и приготвяте соса за тях.:)
За соса са ви необходими пресни домати, обелени, които настъргвате на ситно ренде, зелени маслини нарязани на кръгчета, каперси, малко чесън, сирене пармеджано, риган и аншоа.
Задушавате в хубав стоманен тиган чесънчето и аншоата, добавяте каперсите, маслините, след няколко минути следват доматите, добавяте щипка-две риган и всичко е готово.
Заливате ньоките и отгоре настъргвате пармеджано.


Салата In Verde con Tuna
за тази салата  са ви необходими
бейби царевички, авокадо, риба тон, чери доматчета, салата айсберг, кешу, варено яйце, сирене рокфор и сирене пармеджано.
Измивате добре салатата айсберг и я нарязвате , измивате и обелвате авокадото и го нарязвате на резени, обърквате салатата айсберг с авокадото,  с бейби царевичките, с чери доматчетата и с кешуто.
Подправяте с морска сол, която мелите с мелничка и зехтин екстра върджин.
В средата на салатата отгоре слагате риба тон, а най отгоре настъргвате сирене рокфор, пармеджаното го нарязвате на ивички и го нареждате  още по отгоре като своеобразна решетка, а накрая като венец добавяте и нарязаното сварено яйце.
И това е всичко, получава се много вкусна салата.

Десертът

Свежи малини
Десертът е много прост.
Купичка свежи малини.Може да добавите към тях и нутела:)Получава се божествено, но и калориите яко скачат нагоре:)))

И
Чаша Marsala Pellegrino Cantine
накрая.
Марсалата е десертно вино и е прекрасен финал за един почти сицилиански обяд.
За децата прясно изцеден сок от моркови, ябълка и червено цвекло.
Прясно изцедените сокове от моркови, ябълки и червено цвекло са полезни за всички, не ги пропускайте!

Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. От-до, така ми харесва! Вкъщи нъоките се ядат с червен (доматен) сос, и то най редовно, така че ще опитам да разнообразя. От сладките вина - Arbaria <3 , а в краен случай, може и по глътка Амаретто или Лимончино. Бон Апети, мила Светлана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, радвам се, че ти харесва, мила Али.
      Лимончело и ние в къщи обичаме:)След вечеря или неделен обед:)
      Бон Апети:)

      Изтриване
    2. Точно - след тежко хранене идва много добре :))) Макар, че още по-добре би било да не прекраляваме с храната, хах.

      Изтриване
    3. Няма да прекаляваме , по мъничко:)

      Изтриване
  2. Чудесна идея за неделен обяд! Не съм готвила ньоки от векове :-) Благодаря ти!

    ПП/ Все по-любим и по-любим ми става блога! Първият път случайно /няма нищо случайно, нали? ;-)/ попаднах тук на ревютата, после беше Стефан Кръстев /благодаря!/, следваше любимия ми Париж и всички пътеписи, и сега ... неделните идеи! Благодаря ти, Светлана! :-)

    ОтговорИзтриване