"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

събота, 25 април 2015 г.

Cefalu, Sicily, Italy - a haven of tranquility. A city of facets, levels, and epochs - part 1



Великденските празници, всъщност много преди тях и малко след тях, или беше обратното:)))както вече съвсем правилно подозирате, прекарах в Италия.


Попътувах  и посетих прекрасни романтични градчета, а днес ще ви разкажа за едно, което веднага се нареди сред най-любимите ми - Cefalu.

Продължете след прекъсването



Мечтата ми за посетя Cefalu дойде отдавна още когато Dolce & Gabbana показаха колекцията си Fall/Winter 2013/2014.

Моника Белучи, Бианка Балти, Бианка Брандолини и Кейт Кинг по улиците на Чефалу и в рокли от колекция 2013/4.
Отново Моника Белучи, Бианка Балти, Бианка Брандолини и Кейт Кинг
в манастира в Монреале.

Колекция, която бе вдъхновена от стенописите мозайки в катедралите Duomo в Cefalu и базиликата "Света Богородица Нова" в Monreale и която колекция е едно от най-любимите ми модни творения.
Също така влияние ми оказа и факта, че в списанието, което издават Доменико Долче и Стефано Габана Swide - Cefalu /Чефалу/ винаги e начело в класацията сред най-красивите градчета в Италия. Заедно с Портофино.



Cefalu e невероятно красиво, древно и автентично италианско градче.


Напълно е запазило своята средновековна атмосфера и е разположено точно на брега на морето, доминирано от извисяващата се над всичко огромна катедрала Duomo di Cefalu.




По тесните улички е пълно с приятни магазинчета,

с ресторанти и енотеки, в които може да се наслаждавате на най-красивия залез на света.

 Да, в Чефалу е най-красивият залез.
Освен на най-красивия залез може да се насладите и на чаша-две невероятно добро сицилианско вино , гроздето за което се отглежда в екологично чист район в долината на виното в Сицилия - Ното, близо до Сиракуза.










Разбира се, щом сте в Сицилия опитването на автентичната Марсала (вид сицилианско десертно вино) е направо задължително.

В енотеките ще ви предложат за компания към виното - брезаола ( деликатес от сурово телешко месо), различни видове песто ( пестото е стотици видове, а не само познатото у нас дженовезе), патета ( пастети) от оливия нера ( черна маслина) и много вкусен сицилиански хляб.

Това е една абсолютно омагьосваща енотека на брега в Чефалу - за която възнамерявам да ви разкажа подробно в отделна публикация, защото е божествена - а пестото и виното в тази енотека са като Неапол, пиша като Неапол, което означава - опитай и умри едва тогава!:).
Даже смятам да ви дам адреса на тази енотека, но това в публикацията за нея.:)

Вино, хляб, моцарела, марсала, брезаола, песто и лимончело - да, ето това е вкуса на Сицилия. Обожавам !



Всичко в Сицилия е невероятно вкусно и просто. Вулканичната почва и климатът са причина за това.

А Чефалу...Чефалу е  л ю б о в !


Леонардо пред една от многото катедрали в Чефалу - древна и невероятно красива.



Влюбена съм в Средиземноморските балкончета.Винаги си представям Казанова как скача задъхан от тях:)


Очаквайте - ще има и втора, трета, а може и четвърта част на публикацията, защото нали знаете , че не мога да се побера със снимките си в една:)А те са тоооолкова много, защото аз така се влюбих в Чефалу - много красиво и автентично местенце, че накарах мъжа ми да наеме кола и да ме кара всеки божи ден, когато е свободен до Чефалу, а от Чефалу до Палермо са все пак 70 км, даже, да си призная, го карах от където и да сме в момента да ходим ( тоест да шофира) и до Чефалу за да вечеряме в любимата ми енотека и да гледам залеза, ужас съм, ужас.:)Как още ме издържа , а не ме е хвърлил от Кулата на Дуомото в Чефалу направо сама се чудя.
Пътуването с кола Палермо-Чефалу-Палермо обаче е истинска наслада, защото Сицилия е една невероятно красива земя.Е, ако друг кара колата, примерно мъжа ви, признавам аз въобще не мога да карам в Сицилия - начинът на шофиране на сицилианците ме хвърля в дълбок потрес и трескав размисъл - истината е че българските шофьори изглеждат невероятно дисциплинирани сравнени със сицилианските.
Duomo di Cefalu, но за тази толкова загадъчна катедрала, ще има отделна публикация.

А вие били ли сте в Чефалу?
Ако не сте отидете обезателно, но имайте предвид все пак, че Чефалу е за хора, които обичат романтични, автентични, италиански градчета* на брега на морето, история, древност, за хора, които не могат да живеят без литература, култура, италианско кино и вино, Долче и Габана, Брачиалини, обичат песто и въобще Сицилия, защото Чефалу е нейната изключително концентрирана еманация.

* - автентичните италиански градчета обикновено не са лъскави, но за сметка на това са скъпи,
ако вие искате нещо лъскаво и не толкова скъпо, вашата дестинация не е Италия, вашата дестинация е Дубай.




4 коментара:

  1. красота! там сякаш времето е спряло :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много точно казано - сякаш времето е спряло.
      Но това е само по време на сиестата в стария град, в новото Чефалу, което заплашва да стане много голямо животът кипи:)

      Изтриване
  2. Изглежда ми като невероятно привлекателно местенце, чакам и другите части за Чефалу.

    ОтговорИзтриване