"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

събота, 21 февруари 2015 г.

Гледах филма Дяконь Левский

Признавам: Гледах "Дяконь Левский".



В салончето на ул. Гладстоун 8.  Слиза се надолу по стълбите. В мазето. Да, в мазето. Когато стане дума за революция българите слизаме в мазето. Дори и революцията да е само на филм.

Млади. Стари. Мъже. Жени. Баби с бастуни. Деца над 12 години - Дяконь Левский не се препоръчва за деца под 12 години.

Българи.

Екранчето е малко. Твърде малко за да побере образа на Левский. Твърде малко за напоената с кръв красота на неговата единствена любов - тази дивна земя, наречена България.

3 часа и половина. Музика. Балканът. Дунавът и те. Велики, несретни, немили , недраги. Българи. И тишина. Тишина. Да живее България!

Сълзи се стичат по лицата ни.

Апостолът. И ние българите.



И после, всички тръгваме нагоре по стълбите, съзаклятници, мрачни, тъжни и горди.

Защото сме българи. Българи.


Гледахте ли Дяконь Левский?

Народе????

В резюме ще кажа, че за три часа и половина аз видях: великолепна актьорска игра, силно операторско майсторство,  изключителна музика.
Като цяло филмът е много красив и много въздействащ, а образът на Левски ни най малко и по никакъв начин не намерих принизен, а одухотворен и поетизиран. Филмът трябва да бъде гледан. Обезателно.

Предупреждавам: Това е труден и тежък филм. И пуканките за него са абсолютно забранени.

3 коментара:

  1. А аз след всичко, което прочетох за филма, реших да не го гледам.
    Не знам...Може и да размисля.

    ОтговорИзтриване
  2. Aз искам да го гледам, особено след като прочетох твоето мнение, на което много държа, но не виждам да го дават някъде.
    Дали ще го дават по кината?

    ОтговорИзтриване
  3. А къде го дават?Много искам да го гледам!Искам да заведа и децата, ще ги пуснат ли?Намирам, че е образователно, това е исторически филм, а не някаква тъпа боза.

    ОтговорИзтриване