"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Грим и Магия



Някога, в древните и мъдри времена, гримът се е използвал за ритуални цели и всичко е имало специален смисъл.
И днес, ако имате представа за символическото значение на грима и го използвате правилно, вие можете да усилите някои свои качества.
Магия ли е грима?
Да, магия е. И то не само, защото ни прави по-красиви, а защото наистина има своите магически сили и значения.

Промяната на външността променя бъдещето.
Сутрин е. Излизайки от банята, набързо си приготвяте сандвич и тичате пред огледалото, за да се погрижите за външния си вид. Под ръка се оказват розова пудра, зелени сенки и златист руж… Решавате, че “всякак сте красива” и тичате навън.
Памела Андерсън без грим и с грим

Не забравяйте обаче какво гласи народната мъдрост:

“Като променяме външността си, ние променяме бъдещето си”. Така че не е ли по-добре да си слагаме грим грамотно.



Забавно е, но е факт, че практически всяка козметика, която ползват съвременните хубавици, е дошла до наши дни от Древния Египет. Ето ви няколко примера. Тамошните гражданки, свято вярвайки в съществуването не само на добри, но и на зли духове, предполагали, че последните могат да проникнат в тялото на човека само през устата.

За да възпрепятстват безчинствата на ненавистните същества, те изобретили червилото, което осигурявало стопроцентова защита от всякакви лошотии.

Пускането на дълги нокти и украсяването им в ярки цветове също било предназначено за плашене на злите духове и също е изобретение на египтяните. За да деморализират окончателно всички нечисти сили, фараоните и представителите на висшите слоеве очертавали очите си с черни стрелки и си слагали тъмни сенки на клепачите.

На обикновените египтяни, под страх от смъртно наказание, се забранявало да правят това – за тяхното благополучие и дълголетие, уви, никой не се притеснявал. По-късно жените забелязали, че грамотно сложеният грим носи двойна полза – гони нечистите сили и привлича вниманието на мъжете. Така свещеният ритуал се превърнал в навик, от който прекрасната половина на човечеството не смята да се отказва до ден-днешен.

Е, малко се поувлякохме, но сега ще разясним на търпеливия читател как с помощта на козметиката да привлече любовта и късмета, да постигнете финансова независимост и растеж в кариерата, да стане красив и да има успех.


Чаровни с “лунна” вода

И така! Най-напред да поговорим за това, как трябва да се миете. Ваши верни приятели не може да бъдат само сапунът и водата от чешмата. Красота и обаяние ще ви подари само “лунната” вода, рецептата за чието приготвяне е извънредно проста и гениална. При пълнолуние налейте чаша преварена вода и с лявата ръка хвърлете в нея щипка сол. Поставете чашата така, че лунната светлина да пада върху нея и произнесете три пъти следното: “Лунна водица, като девича сълзица, ще бъда аз млада, белолика, радостна, ще ме обикне този, когото обичам, заради красотата ми!” “Наговорената” вода оставете през нощта на перваза на прозореца. На сутринта се измийте, изтрийте с нея лицето си и изпийте една глътка, като мислено си кажете следното:

“Водата е в мен, красотата е върху мен!” Повтаряйте ритуала всяка сутрин, докато не свърши “наречената” вода. По същата схема можете да си приготвите и сребърна вода, като хвърлите в нея за през нощта сребърен предмет.


Тайната на маската

Искате ли да махнете малко от годините си? Тогава трябва да се въоръжите с рецепта за магическо подмладяване, но помнете, че можете да я прилагате само на растяща луна. Залейте една супена лъжица овесени ядки с половин чаша кисело мляко, добавете капка лавандулово масло и оставете сместа да престои петнадесет минути. През това време трябва да изядете три ябълки – една голяма, една средна и една малка. Този ритуал символизира връщането на времето назад. След като приключите с ябълките, пристъпете към нанасяне на маската, правете това по посока, обратна на часовниковата стрелка и само с лявата ръка, като казвате следното: “Тъй като мляко са пили светите хора – царе, пълководци, попове, богати и бедни, то се е прославило като вечен живот, като вечна младост. Заклинам всяка капка, всяка глътка, за да се случи. Да се случи онова, което желая и повелявам. В името на Отца и Сина и Светаго Духа. Амин!”

Идеално би било, ако в ролята на ваш “козметик” влезе дете или приятелка, която е по-млада от вас. Но който и да извършва ритуала, в продължение на петнадесет минути, докато маската е на лицето ви, не бива да разговаряте с никого, да гледате телевизия, да отговаряте на телефона, да слушате радио и т.н. Прекарайте тези минути в пълна тишина, представяйки си, че се превръщате в младо момиче, изпълнено с живот и огън. По вълшебен начин ще изчисти кожата на лицето и тялото ви и скраб, в състава на който влизат кисело мляко и малко едра сол.
При едно условие обаче: нанасяйте скраба върху тялото и лицето си, като произнесете горепосоченото “наричане” три пъти, а след процедурата не разговаряйте с никого.


Разковничето е в цвета

Декоративната козметика трябва да се подбира много старателно и да се използва извънредно внимателно, като се имат предвид не само съображенията за безопасност и здраве, а и това, че всеки оттенък внася в живота ни нещо ново.

Ако очаквате сериозен разговор с началника, родителите или любимия си, изберете зелени или розови тонове. Те ще ви помогнат по-бързо да решите конфликта и да подобрите отношенията си с околните.
Ако искате да привлечете вниманието на любимия мъж или да си намерите приятели, трябва да си слагате сиво-сини сенки.
За бързо издигане в кариерата и получаване на нова заплата или работа ви трябват кафяви сенки.
Перлените сенки ще ви донесат късмет, ще ви помогнат да завържете ново романтично познанство, да укрепите връзките, които развивате в момента, да подобрите въображението, интуицията и умението си да предусещате нещата.

Впрочем мъже, вгледайте се коя част от клепачите гримира дамата. Горната? Това означава, че тя се намира в момент на търсене на духовни ценности, а материалните и битовите проблеми сега не я вълнуват. Ако отделя повече внимание на долните клепачи, вашата избраница има сериозни финансови проблеми.

Ето още един интересен тест. Сигурно сте забелязали, че едното око обикновено се гримира лесно, а с другото има проблеми – или тушът ще се размаже, или линията няма да стане равна. Кое око ви създава проблеми? Ако е лявото, значи не ви достигат душевна топлота, нежност и търпение. Ако е дясното, страдате от недостиг на любов към самия себе си, на жизнени сили и оптимизъм. Правете си изводите!

Любопитно за червилото

Червилата условно могат да се разделят на две категории: с ярки оттенъци – червени, малинови и люлякови, и приглушени – бледорозови, кафяви, пясъчни. Първите будят у жената чувственост и нежност, помагат й да намери любовта и да я задържи. Вторите даряват с мъдрост, способност на компромиси и търпение.

Когато си слагате червило, на всяка цена трябва да си мислите нещо хубаво, да си внушавате, че днешният ден ще ви донесе успех, любов, дългоочаквана среща или ще се изпълни някое ваше желание.
А когато слагате контур на устните си, трябва да сте много внимателни, защото тази линия притежава способността да затваря човека в собствените му проблеми и да не му разреши “да разтвори крила и да литне”.
Затова ако сте изморени, изпитвате гняв, раздразнение и не можете да се справите с натрупаните проблеми, временно се откажете от контурния молив. Вместо това нанесете върху устните си блясък и кажете следното: “Захарни устни, сладък живот.
Както червилото примамва, така и аз да се превърна в магнит. За успех, късмет, щастие и веселие. Неуспехът да изчезне в тъмната нощ, далеч от мен, а ангелът мой да е с мен!”




Веждите

Жадувате за успех и материално благополучие, но не можете да уловите късмета? Това е повод внимателно да разгледате веждите си и ако е необходимо, да ги коригирате.

Вежди със спуснати надолу краища са признак на типичната “жертва на обстоятелствата”, на неудачницата, а “излитащите” към слепоочията са символ на успех и слава. Излишно е да казваме, че веждите – а значи макар и мъничко и съдбата ви – може да бъдат “коригирани” с помощта на пинцета и молив. Само не ползвайте черен, а кафяв цвят, ако, разбира се, не сте знойна брюнетка.

И последно. В стремежа си да придадете на веждите си идеална форма, внимавайте да не ги направите тънки като конец. Това може да е красиво, но не е безопасно от гледна точка на магията – отделяйки “излишната” /от ваша гледна точка/ растителност, вие ставате по-уязвими за негативно въздействие.

Вярвате ли, че гримът е магия или може би вярвате в магията на грима?


2 коментара:

  1. Много интересно четиво. Струва си да се опитат някои съвети. И това последното (за веждите) е напълно вярно. Изпитано лично от мен. :) От много скубане, накрая с 5 косъма останах, което хич не беше естетично.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз см забелязала, че има много вярни неща в т.нар.суеверия, суеверията са просто синтезиран и концентриран опит на миналите поколения.

      Изтриване