"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Дъжд./Rain.

Бях във Варна на 19 юни.
Когато валеше дъжд.




След като пуснах публикацията Save The Bees, надникнах през прозореца, видях, че вали и взех своето чадърче, разперих го и излезнах .
Необходимо ми бе да отида до Гранд Мол, защото на следващата сутрин в 05:00 излитах за София заедно с  Леонардо и трябваше да купя pets чанта, отговаряща точно на изискванията на авикомпания Бългерия Ер , която щеше да бъде наш превозвач.

Не се качих на колата, защото имам опит с шофиране в дъжд във Варна  и знам, че вали ли дъжд във Варна то това означава:

 - улици , които се превръщат в огромни пълноводни реки..
 - подлези, които се превръщат в подводни пещери.
 - площади, които стават морета.

Освен това има и други неща, които винаги се случват, когато вали дъжд във Варна:
 - водата откъсва парчета асфалт и ги понася.
 - водата събаря рекламни табели и ги понася.
 - водата събира камъни и ги понася.
 - а също събаря клони, а много често и дървета - предимно кухи тополи.
А всичко това става , защото при дъжд някак много бързо се събира много вода.

Разбира се , взимат се мерки и:
 - по улиците почват да хвърчат линейки, полицейски коли, сот и прочее, хвърчат , разбира се е твърде неточно и много оптимистично казано - по скоро плуват бавно и мудно линейки, полицейски коли, сот, но пък вият здраво със сирените.
 - блокират се улици и кръстовища и се отклонява движението, защото ако сте нов във Варна може да не знаете някои дребни, но животоспасяващи факти като :
 1. Гаровият площад във Варна става истински дълбоко море точно за секунди при дъжд и ако минете оттам ще се удавите. Затова полицаите блокират пътищата към него още в първите минути на дъжд във Варна.
2.  Подлезите стават подводни пещери и ако искате да минавате през тях също ще се удавите.Затова подстъпите към подлезите също се блокират .
3. Движението на коли и автобуси се променя заради блокировките.
4. В резултат на цялото това блокиране и отклонение на движението стават огромни задръствания в които купища коли плуват в много кална вода.

Та сега разбирате защо не се качих на колата си в деня, когато валя дъжд във Варна.
А се озовах на улицата, търсеща такси, което да ме отведе до Гранд Мол-а.
Такси, разбира се, нямаше.
Не можех да се кача и на автобус, защото когато вали дъжд във Варна автобусите не се движат по маршрутите си , а по някакви други улици, за да избегнат наводнените участъци, и тези други маршрути не са ясни никому.

Варна е град, построен на баири и е обиколен от баири. Тези баири са пресечени целите от малки симпатични деренца, които се спускат към морето и се вливат в него.
Когато вали дъжд тези деренца набъбват и стават шумни поточета, които бързат да отнесат дъждовната вода в морето . И  я отнасят ако нещо по пътя не им пречи да го направят.
Напоследък ( от поне 8 години насам, като става все по-зле и по-зле ) това не се случва.
Деренцата са затрупани и вместо да стават поточета и реки, когато вали дъжд, те избиват и на реки стават улиците.
Дали улиците имат канализация? - да, може би имат, но тя изглежда е запушена и мръсна, а също и някак нелогично построена, ако е построена, защото факт е, че водата не отива към нея, а много бързо се натрупва.

Затова, когато тръгнах в онзи четвъртък на 19 юни пеша по улиците на Варна първото нещо на което попаднах беше улица - река - огромна бучаща, кална и пълноводна река, която се изливаше право в сградата на БНТ, Варна.

Върнах се обратно в къщи.  Там вече нямаше телевизия, нито интернет, а само след малко спря и тока, а след тока спря и водата.
Всичко това въобще не ме изненада, защото обикновено при дъжд във Варна спира и тока, и водата, и интернета, и телевизията.

Само че аз трябваше да пътувам на следващия ден в 05:00 и изключително ми се налагаше да стигна до Гранд Мол, за да взема прослуватата транспортна чанта, която да отговаря точно на изискванията на Бългерия Ер.

Така че колкото и да не ми се искаше да шофирам се качих на колата и тръгнах.
По улиците бе напълно обичайната гледка за дните в които вали дъжд във Варна  - улици, превърнати в реки и площади, превърнати в морета, камъни, кал, клони, откъснати рекламни табели и други ламарини.
Стигнах до Гранд Мол, за да установя, че там всичко е наводнено, което също е обичайно за дните в които вали дъжд във Варна и приземният етаж на Гранд Мол плува във вода, Карфур и много други магазини бяха наводнени и затворени.

Зоо магазинът не беше под вода все още така че грабнах чантата и тръгнах обратно.
Отново улици морета, камъни, кал и клони, а също и виещи линейки, сотове и полицейски коли, тъй като явно община и власт вече взимаха мерки, а те взимат мерки ето така:
  - сотовете и други овластени служебни коли бързаха много , минаваха на високa скорост през локвите и пръскаха обилно гражданите с кал...

После разбрах, когато ни включиха тока, телевизията и интернета, че този път дъждът бил много силен, че също така имало глобално затопляне, промени в климата и какво ли още не, и че дъждът този път е събарял къщи и убивал хора в Аспарухово.

Дъждът?????




5 коментара:

  1. Светле аз съм от Варна и не мога да се съглася с написано от теб,какви реки,какви морета??
    Това,което се случи най вече в кв. Аспарухово е трагедия,жена!
    Майка ми е в шок и стресирана,защото всичко се е случило пред очите и. Дори и ирониката е неуместна за подобна трагедия,която отне живота на 11 души.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че ясно съм обяснила, че според мен случилото се е не заради дъжда, а заради продължаваща вече години небрежност и нехайство на кметове и община.При всеки дъжд във Варна стават наводнения, транспорта спира, блокират се улици, спира вода, ток, телевизия и интернет.
      Написала съм това.
      Ако някой друг чете нещо друго си е негов проблем.
      А ирония къде видя не знам,

      Изтриване
  2. Не знам къде ти ходиш и пребиваваш във Варна,но на мен никога не ми се е случвало да нямам ток,вода или интернет заради дъжд,валяло е доста силно и никога не се е случвало нищо подобно,баща ми е работил 12 год. в най голямата фирма за транспорт във Варна и не помни подобно нещо. Не ме интересуват кметове и политици,казвам ти,че е неумесно,защото написаното не отговаря на истината. И да видях ироника и всеки ще я види,защото я има. Не ми казвай,че в столицата е 6. Цяла България е все още така за жалост и вместо да го пишеш в личният си блок,напиши посланието ти към кметовете или,който мислиш,че ще оправи положението пък аз искрено се надявам да те чуят и вземат поука.
    И преди всичко искам да ти кажа,че пиша всичко това с добри чувства,не го приемай като нападка,защото не е.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За проблемите трябва да се говори ясно и открито, а не да смитаме боклука под килима и да твърдиме, че всичко е наред, когато не е наред.
      Проблеми има навсякъде и хората говорят за това.
      В Италия имат ужасни проблеми с боклука например и не знам италианец или италианка да го отричат.
      Варна има страшен проблем с дъждовете - по-точно с това, което се случва при дъжд, със свлачищата и с канализацията.Тези проблеми не са вследствие на свръх естествени явления, а са резултат от не добро управление и нехайство.
      Аз обичам Варна не по-малко от София, която ми е роден град, но Варна ми е не по-малко любима и затова ме боли да я гледам в това състояние.
      Доколкото знам ти не живееш вече във Варна от поне десет години, затова и не си в течение с проблемите на града.
      Поздрави.

      Изтриване
    2. Има проблеми с боклука в Южна Италия,но там имат проблеми за много неща. Тук на Север е коренно различно и проблем с боклука няма. Да не живея във Варна,но си ходя всяка година и следя от тук развитието,плюс това имам и информация от първа ръка :)))

      Изтриване