"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

петък, 15 март 2013 г.

Седмица на модата в Париж - Нина Ричи

В Париж се проведе ежегодната седмица на модата.

Представям ви новата есенно-зимна колекция 2013-2014 от легендарния моден бранд Nina Ricci.

Но преди това само две думи за историята на тази модна легенда.

Марката е създадена от Мария Ричи и синът й Робърт, едва когато великата дизайнерка е готова да стъпи на модния връх, за да остане там завинаги.

нина ричи
Мария Аделанд Ниели е родена на 14 януари 1883 година в Торино, Италия. На 5-годишна възраст се премества със семейството си във Флоренция, а през 1895 година в Монте Карло. Баща й е обущар, който търси реализация, но така и не я намира. Година по-късно 13-годишната Мария започва стаж при една шивачка.


  През тийнейджърските си години продължава да следва любовта си към модата с неутолима страст.

На 14 години Мария работи с майка си и по-голямата си сестра в галантериен магазин, а вечер продължава обучението си като шивачка. Скоро си намира работа в модна къща, където трябвало да шие копчета и да оправя подгъви. На 18 години станала първа шивачка в модната къща, а след още една година започнала да шие дрехи по собствени модели, с които привлякла интереса на парижката буржоазия.

През 1904 година се омъжва за италианския бижутер и композитор Луиджи Ричи и става Мария Ричи, с псевдоним Нина Ричи. Има син на име Робърт, който е с основна роля в творческото й развитие. През 1908 година започва да работи като дизайнер в модна къща Raffin, където остава през следващите 20 години. През 1932 година с помощта на сина си тя създава собствена модна къща Nina Ricci.

нина ричи

Нина Ричи е на 49 години, с натрупан 20-годишен опит при Raffin, преди да започне да прави колекции за собствената си марка. Първоначално създава официални рокли, а синът й се занимава с мениджмънта и финансите на марката. Тя работи във фабриката директно с манекена, за да е сигурна, че дрехата ще има правилната кройка при завършването й.

Моделите на Nina Ricci са женствени, романтични и изискани. През 1945 година, след края на Втората световна война, дизайнерите се чудят как да привлекат отново вниманието на жените към висшата мода, докато събират пари за възстановяване на следвоенните поражения. Робърт Ричи дава идея, която реализира заедно с Лусиен Лелонг, председател на Търговската камара. Над 150 манекена са облечени от 40 известни дизайнери на висша мода, включително Balenciaga и Madame Gres и са изложени в Лувъра в Париж. След огромен успех колекцията обикаля из Европа и САЩ.

нина ричиПрез 50-те Нина Ричи е близо 70-годишна и постепенно започва да се оттегля от активната роля в дизайна. През 1954 година синът й назначава белгиеца Жул Франсоа за главен дизайнер на марката. Той напуска Nina Ricci и отива при Lanvin като веднага е заменен от Жерар Пипар. Мария Ричи умира на 30 ноември 1970 година на 87-годишна възраст и Жул Франсоа оглавява модната къща, а Робърт Ричи продължава да се занимава с парфюмерията и бизнеса в компанията до смъртта си през 1988 година. От 1998 година Nina Ricci е собственост на испанската козметична и модна група Puig.

Семейството на Масимо Гисейн купува Nina Ricci от Жул Франсоа, а самият Масимо работи като дизайнер, но главен дизайнер на марката е Натали Жерво до есен 2001-а. През следващите 2 години главен дизайнер на марката е американецът Джеймс Агияр. През 2003 година Ларс Нилсън поема Nina Ricci, въпреки негативните отзиви на критиците. През 2006 година модната къща отново сменя главния си дизайнер, този път с белгиеца Оливие Тейскенс. Той изкарва на поста 3 години, заменен от бившия дизайнер в Louis Vuitton – Питър Копинг.
Колекциите на тази френска модна къща винаги са обмислени до всеки детайл, всяка рокля е истинско произведение на изкуството.

Вижте нежните, женствени рокли и ефектни, оригинални костюми.

Бих искала да ви зарадвам с показването на този несравним колорит и стил.



Нина Ричи Есен - Зима 2013-2014






















































Сигурна съм, че знаете, но все пак да ви напомня, че красивите рокли и костюми от Нина Ричи вече не са недостъпни и можете да ги намерите и в София в елегантните бутици на Модестаменте Груп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар