"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

вторник, 9 юни 2015 г.

Моята коса - част 1/My hair - part 1



Много пъти ме питате как поддържам косата си.
Честно казано, нищо особено не правя с нея, всичко е ген и аз само много внимавам да не я увредя и толкова :)
Родила съм се с много коса, не точно такава каквато е в момента, а с червена и права коса, която е била няколко пъти по-дълга от мен - бебета се раждат много рядко с толкова много и с толкова дълга коса, при това червена и при моето появяване  са се събрали всички лекарки и всички акушерки от болница Тина Киркова, сега Света Ана в София за да видят това ужасно дългокосо и червенокосо чудо, а някои уплашено шепнели " вещица". Товa вбесило майка ми. А тя е ... как да кажа... - малко серт...:)))Та акушерките не шепнели дълго, а бързо-бързо почнали мило да възклицават - "ле-ле, какво красиво червенокосо ангелче!!!"


Да продължа с откровенията:) След като съм станала на няколко месеца тази ярко червена коса опадала и на нейно място поникнала много руса, много гъста и много къдрава, тоест моята коса. Ето такава, каквато е и в момента - само че на снимката по-долу е два тона по-тъмна от естествения нюанс.

A сега да отговоря на въпроса как я поддържам.



Трудно.

Шегувам се, аз съм свикнала и никак не ми е трудно. Както вече казах, не полагам някакви специални грижи, моята коса е от типа, събудих се и леко размахах гребена и готово - имам си любим гребен и любим продукт за разресване  - Uniq 1 All in One, както и любимо масло за стилизиране на косата, което e PUPA Superolio и любим фризьорски салон, но за него после и отделно ще ви разкажа:)

Повечето продукти, които се продават в България за коса за съжаление са НЕподходящи за моята коса или поне аз не съм попадала за такива. Обяснявам си това с факта, че тук  по-често срещаните коси са много мазни, сравнително рехави, прави и предимно естествено тъмни, докато моята коса е точно обратното - тя е естествено суха, естествено много, много гъста, естествено къдрава и естествено светло пепеливо руса. Това е типична италианска коса от по-буйните. Простете ми самохвалството.




Най-подходящи продукти за моята коса наистина намирам в Италия, тъй като там по-често се срещат дами с подобен тип коса, макар и не чак толкова гъста като моята.
А може би и затова, защото там се срещат подобни коси, когато съм в Италия германци и японци направо се съсипват да ме снимат - изглеждам им сигурно като някаква италианка сицилианка, един вид своеобразна местна забележителност, чиито снимки те трябва обезателно да отнесат като сувенир в къщи. Горките, ако знаят, че всъщност съм българка, колко ли ще са озадачени:)))

Обикновено ме снимат в гръб, аз не ги виждам, но мъжът ми ги вижда:) всичките тези германци и японци
 и след това сигурно показват снимката с коментар " ей, това италианките имат страаашни коси!"

А сега вече е време е да ви покажа някои от любимците ми за коса.

Ето това е моя специален гребен, той е на Scunci и го открих абсолютно случайно при едно от пътуванията ми в Америка. Както виждате той не е остър, всеки негов зъб е със специален предпазител. И е изключително хлъзгав. Разресва косата ми без да я къса, без да я наелектрезира, без да и наврежда. Също така самият той е много здрав и не се чупи. Правя и тази уговорка, защото косата ми обикновено за секунди счупва всички други видове гребени, решили да я докоснат. А разни четки като Tangle teezer се огъват и са общо казано смешно безпомощни пред косата ми. Каквито и да е дървени гребени, дори тези от маслинено дърво не подхождат и не съумяват да се справят. Но гребенът на Scunci е наистина идеален. За съжаление не се продава в България.


Купен е от Щатите. И точното му име е Scunci Shower Comb.

Scunci Shower Comb е изключително подходящ за разресване на много гъста, суха, къдрава коса.
Много съм доволна от този гребен, предполагам, че в Америка е все така лесен за намиране - има го в тяхните големи и много хубави дрогерии Walgreens.
Този гребен единствен от всички сресва добре косата ми. Как съм живяла преди да го срещна - не знам. Намерих го за първи път в една Walgreens близо до Бостън и при следващото ми пътуване до Америка вече си купих дузина.


Откакто го имам ми е много по-лесно да разресвам косата си, и мога да кажа, че нито един друг вид гребен или четка не може да го замени. Също не позволявам да ми решат косата с нищо друго освен с моето Scunci и като ходя на фризьор си нося моя любим гребен.

Въпреки, че сешоарът и кръглата четка са врагове на моята коса
когато ми хрумне, но само с помощта на фризьор, си изправям косата:)

Ето така:

Вторият ми любимец е Uniq 1 - All in one.
Обожавам това течно съкровище, изключително подходящо за косата ми, разплита я за секунди и много лесно я разресва.


Ето какво казват за него, че прави и съдейки от въздействието върху моята коса , напълно го вярвам:
1 REPAIR FOR DRY & DAMAGED HAIR./ Възстановява сухата коса.
2 SHINE & FRIZZ CONTROL./Придава блясък и контролира хвърчането.
3 HEAT PROTECTION./Предпазва при сешоар и други такива топлинни процедури.
4 SILKINESS & SMOOTHNESS./ Прави косата копринено мека.
5 HAIR COLOR PROTECTION / WITH UVA & UVB FILTERS./Предпазва цвета, и пази от слънцето.
6 EASIER BRUSHING & IRONING./Лесно се разресва косата.
7 INCREDIBLE DETANGLING./ Лесно разплита възли.
8 LONG-LASTING HAIRSTYLE./Дълго се задържа върху косата и пази стилизирането.
9 SPLIT ENDS PREVENTION./Предпазва от заплитане на краищата на косата.
10 ADDS BODY./ Придава плътност на косъма.



Винаги си имам шишенце от Uniq 1 All in One - в Италия е лесно достъпен, а в България си го поръчвам от www.feelunique.com.

Моята оценка за Uniq 1 All in One e 10 от 10.

**********


Очаквайте и втора част на толкова исканата от вас публикация за моята коса, в която ще ви разкажа повече за любимото ми олио за коса - разбира се, то също е италианско - PUPA Superolio, и за любимия ми сешоар - те всъщност са три броя.
В трета част на тази публикация смятам да ви покажа и любимия ми фризьорски салон, както и най-любимите ми фризьори в него:)

Фактът, че съм се родила с червена коса оказва влияние и все ме влече към този цвят.
Затова понякога боядисвам косата си в по-малко или повече ярко червено или в медено.
После си връщам русия цвят.
На косата ми не и влияе смяната на цветовете.



Като човек, родил се с такава огромна коса съм станала съвсем неволно своего рода експерт по отношение на косите
 и мога да кажа, че косата по принцип много се влияе от начина на живот,
ако имате добър и спокоен начин на живот, то може би ще имате здрава и хубава коса, независимо колко е гъста, гъстотата вече е генетично заложена и няма как да повлияете.
При мен например когато съм уморена, пътувам дълго и косата ми някак посърва.

Редовният сън, балансираното хранене, позитивната нагласа към света, умереното спортуване
са разковничето.
Те са базата, основата и те определят всичко.

Злобата, завистта, отрицателните емоции, умората, нередовният и недостатъчен сън, цигарите, евтиният алкохол, пък бил той и само 5 процентов са изключителни врагове на косата и на красотата.

Прекаляването с не добре подбрани козметични средства също може да е много вредно.
Химизирането на косата, вследствие използването на много стилизираща козметика
и на разни горещи уреди от типа маши, преси
  увреждат косата и това понякога е непоправимо.


Пазете косите си!





А вие какво правите с косите си?Разкажете ми, моля:)



8 коментара:

  1. Беше ми интересно да прочета поста ти и ще чакам с нетърпение следващите по темата :) Моята коса също е къдрава, макар че спрямо твоята би била просто чуплива :D Моята е и много дълга (близо 80см) и бих казала, че няма ден, в който да не ме питат дали съм с удължения, та и грижите за поддръжката й са ежедневни, но пък си заслужава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е лесно да си с пищна коса, но пък си е друго:)

      Изтриване
  2. Благодаря за поста! Аз също бях една от питащите :-)
    Моята къса е дълга и гъста, но много тънка и винаги имам проблеми с разплитането й. Използвам балсам-спрей и дървен гребен :-)
    Абсолютно си права за спокойния живот, храната и добрите мисли :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дървените гребени не са достатъчно добри за разплитане на коси, трябва ти такъв като моя.:)

      Изтриване
  3. Имах дълга коса гъста, е все още е гъста но не и дълга . Трудно е да намериш продукт за такава коса . Веднъж се бяха ужаси ли във бгмама как така съм слагала толкова много продукти на косата - еми нищо не ми помагаше и вършеше работа . И сега доста редуцирах продуктите и подбирам . Истината не е в скъпите продукти за коса, а и от това как живееш . При мен почна да капе поради драматични моменти в моето семейство и за жалост продължава , но все още има доста от нея. Като малка също бях с дълга коса с червеникав цвят .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, начинът на живот е от най-голямо значение за красотата. При стрес, драматични събития, умора винаги се отразява.

      Изтриване
  4. Интересно ми беше да прочета поста, макар че нямам такава прекрасна грива. Странно ми е, че гребенът ти изглежда с доста гъсти зъби, което за мен е знак, че ще скубе, а се оказва, че реално не е така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гребенът в действителност не е с гъсти зъби, а с доста дебели и рядки всъщност и е много хлъзгав към косата и лесно я разплита, без него е абсурд.

      Изтриване