"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

сряда, 25 октомври 2017 г.

Богинята на балета Светлана Захарова !

 

There was no,
There is no and there,
will be no ballerina like her !
Yves Saint - Laurent


Примабалерината на Болшой театър, "Ла Скала" и народна артистка на Русия - Светлана Захарова, подари на българската публика незабравим спектакъл на 16 октомври в зала 1 на НДК. 
Имах невероятния късмет да видя звездата на българска сцена в любимия й драматичен образ - главната роля в балета "Жизел". 
За първи път Светлана Захарова изпълнява тази роля, когато е само на 17 години. На сцената заедно с най-великата балерина по настоящем танцуваха талантливият Денис Родкин, прекрасната Марта Петкова и брилянтната Диляна Никифорова. Гост-диригент  бе диригентът на Болшой театър - маестро Павел Клиничев, който представи блестяща и изящна интерпретация на прочутото произведение заедно с Оркестъра на Националната опера и балет.
Накратко - беше великолепна вечер! 

А сега искам да ви разкажа малко повече за Светлана Захарова на която се възхищавам от години.



Светлана Захарова се прочува като най-даровитата съвременна руска балерина със собствен почерк и стил, които надгражда с всеки спектакъл.

Родена е на 10 юни 1979 г. в един от най-древните градове на Западна Украйна - Луцк. 

Идеята да направи първи стъпки в танцовото изкуство е на майка й Галина, която е хореограф. Едва на десет, е приета в престижното Киевско хореографско училище. Само шест години по-късно се явява на авторитетния конкурс на Академията за руски балет "А. Я. Ваганова", където става втора и получава покана да бъде записана направо в последния курс на световноизвестния вуз в Санкт Петербург - абсолютен прецедент в дългогодишната му история. Явно успява да комбинира природния си талант, добрата школа и упоритата работа. Защото след завършването на академията не просто започва да танцува в именития Мариински театър, а

 само 18-годишна вече е примабалерина на Мариинския театър! 

В Болшой театър е от 2003-та. 
 Смята, че там. в Болшой всеки танцьор има право и възможност да опита различни неща и да използва способностите си на сто процента. 

Пет  години по-късно вече играе Одета-Одилия в Лебедово езеро на сцената на миланската  "Ла Скала" и е удостоена със званието 
"Звезда на Ла Скала".

Разбира се, не спира да играе и на сцената на
Болшой.
За ролята на руското балетно училище тя споделя: "В страната има много талантливи деца, а учителите в хореографските ни училища са прекрасни. Днес на практика няма театър в света, където нашите учители да не са преподавали и нашите танцьори да не правят представления. Ако Западът е ориентиран към съвременната хореография, то руското училище определено е по-силно предимно в класиката."

Програмата на звездата е изключително наситена. Пътува по цял свят, танцува на едни от най-престижните балетни сцени: освен в Москва и Санкт Петербург, очарова публиката в Лондон, Берлин, Париж, Виена, Мадрид, Токио, Пекин, Баку, Ню Йорк, Амстердам и т.н.

В Киев танцува за първи път през 2014 г., като трепетно се подготвя за представлението.

За Светлана Захарова е важно човек да бъде общителен и концентриран. Не крие, че в повечето държави я посрещат много топло.

"Публиката разбира и усеща истинското изкуство."

Шеметната й кариера продължава да е изключително ярка.
Звездата обаче иска не просто да покаже нещо ново, но и смята, че има какво още да научи. Стреми се да развива възможностите си, да надгражда, да се усъвършенства. Чувства се късметлийка, въпреки че не се главозамайва. С мъдрост и убеденост разкрива:

 "Този, който казва, че е уморен от вниманието и славата му тежи, просто е неискрен. За мен това не е тежест, напротив - изпитвам удовлетворение. Славата е нещо, за което работя непрекъснато и последователно. Ще правя същото по-нататък, за да изграждам своята балетна кариера. Но, разбира се, когато имате определен статус на "звезда", това означава, че многократно се увеличава отговорността и нямате право на никакви грешки. Следователно е необходимо да се работи все по-усърдно."

"Класиката в балета - е най-трудното, не само за мен", откровена е Захарова.

И добавя: "Класиките в света са добре танцувани. Но аз се интересувам от възможностите за движение на съвременната хореография. Смятам, че съм гъвкава балерина. Когато изнасям солови концерти, в моята програма основно е застъпена съвременната хореография. Повече ми харесва да танцувам класиката като пиеса. Сега работя усилено върху съвременния репертоар. Искам да се изявявам в различни жанрове. Това е важно и интересно за мен."

С искрена благодарност и уважение се отнася към всичките си партньори. Смята, че в това отношение е късметлийка. С усмивка, но напълно сериозно споделя, че повечето от тях са станали директори на големи театри. Много доволна е и от младата надежда на руския балет Денис Родкин, с когото танцуват заедно в "Кармен", "Лебедово езеро", "Баядерка" и други известни спектакли. Преди година и половина отправя към балетиста специална покана да се включи и в "Аморе" - авторското представление на Светлана Захарова, където тя се изявява в напълно различни хореографии.

"Балетът не е хоби, а работа! Може да се нарече и доброволен труд. Но това е моят живот, моята професия. Посветих й се изцяло от 10-годишна и без нея не мога да съществувам. Възпитана съм да не се самосъжалявам, да не се оплаквам, че е тежко, трудно и че ме боли, а да давам всичко от себе си, когато излизам на сцената."

Почитателите й внимателно следят и изявите й като политик. Избрана е за депутат в Държавната Дума (2007-2011) от "Единая Россия". "Това бе голям житейски опит. Научих, че не всичко зависи от мен, някои неща не мога да поправя сама. Гледам по друг начин и на държавното управление, и на сцената", разкри Светлана Захарова.

"Заради огромния брой изпълнения животът по време на турне е толкова изтощителен, че е невъзможен без почивка. Разбирам, че понякога е по-добре да пропуснете нещо, а след това да го направите по-хубаво", убедена е звездата.

Тя е щастливо омъжена за известния руски цигулар Вадим Репин, от когото взема първия в живота си автограф. Съюзът им се крепи на истински чувства, взаимно уважение и любов към изкуството. Двамата обичат да ходят на представления и концерти заедно, а след това обсъждат видяното. 

 "Мнозина казват, че веднага, щом напуснат театралната зала, незабавно забравят всичко и преминават към други неща. Ние винаги мислим за изкуството и по някакъв начин го притежаваме вътре в нас. Музиката и балетът съществуват заедно. Наскоро за първи път поехме риска двамата да участваме на фестивала на изкуствата в Швейцария, където се представят различни жанрове. Ще създадем и съвместен проект, в който Вадим ще свири, а аз ще танцувам по музиката му" 

Светлана Захарова не крие, че би искала 6-годишната й дъщеря Анна, която вече е първокласничка, да тръгне по нейните стъпки.

И нещо любопитно - На звездата е кръстен истински диамант, много рядък и с невиждани размери - тежи цели 58,4 карата. Открит е в Якутия на 23 април 2016 г. Огромният скъпоценен камък носи името "Балерина Светлана Захарова".








Повече за великата, изключителната Светлана Захарова можете да видите на сайта на примата:

Няма коментари:

Публикуване на коментар