"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

четвъртък, 5 май 2016 г.

Моделите на Chanel начело с Карл Лагерфелд танцуваха ламбада и меренге по булевардите на Хавана, Куба - Cruise Collection 2016/2017 - 1 part


На 3 май тази година почти цялата американска модна преса летя до Куба за представянето на колекцията Chanel Resort  и се приземи на летището в Хавана два часа преди първият американски круизен кораб да докосне кубинския док след почти цели 40 години отсъствие от така близкото далечно пристанище. В годините след революцията бе забранено акостирането на круизни кораби. Затова пътниците на Adonia нямаха представа какво да очакват слизайки от кораба. И все пак историческото затопляне между режима на Кастро и Съединените Американски щати може би почва да се случва?




700 бяха специалните гости на Chanel,поканени на шоуто. Те пристигнаха не по друг начин, а в разноцветен пъстър конвой от прясно боядисани във весели пастелни цветове открити ретро Буици, Кадилаци и други такива прекрасни и старинни автомобили.

 Лицето на емблематичния парфюм
Chanel 5 
топ моделът Жизел Бюндхен не излезе да дефилира, но бе сред гостите на ревюто.

Жителите на Хавана наблюдаваха шествието направо от улиците или от балконите си, смееха се, танцуваха и пееха. Кой би могъл да очаква толкова радушен прием на ревюто на една свръхлуксозна и свръхскъпа френска марка, каквато е Chanel oт населението на бедна комунистическа държава, каквато е Куба? Невероятно или не, но факт е, че срещата се случи и точно хората на Куба зададоха тона.

Наистина някои кубинци критикуваха "Шанел" - вторият по големина луксозен бранд след "Луи Вюитон", че демонстрира новата си линия в страна, страдаща от остър дефицит на стоки и нисък жизнен стандарт. Продуктите на Chanel, някои от които струват десетки хиляди долара, не се продават в Куба

Около 70% от работещите кубинци са на бюджетна заплата и взимат средно екивалента на 25 долара, макар че ползват и редица субсидирани и безплатни услуги.

Но други кубинци казват, че ревюто е развихрило мечтите им.
"Само защото не мога да си го позволя, не означава да отричам правото на други да притежават нещо наистина луксозно", казва 44-годишната кубинка Мария Велис. "И, кой знае, един ден може би. Важното е човек да има мечти".

Chanel бяха първите, които започнаха да пътуват и да изнасят круизното си ревю навсякъде по света, като не след дълго бяха последвани от Dior, Louis Vuitton и Gucci.
Даже може да се каже, че дестинациите бяха толкова живописни, че наистина никой от модните журналисти не знаеше за какво да пише повече - дали за изключителната дестинация или за колекцията.
Но този път всичко бе в уникално равновесие - невероятната Хавана и невероятната "кубинска" колекция на Chanel - много носима, много практична, едновременно със силен исторически и ретро привкус, изпъстрена с множество културни и филмови намигвания.Тук бе и типично френската барета, но черна и украсена с комунистическия символ  и безспорно препращаща към Ернесто "Че" Гевара. Тук бяха и широките бели панталони, и стила панама, и хаванските пури. И всичко емблематично за Chanel - камелията, туида, чантата 2.55, роклята в стил "дебютанте", сакото.

Цялото ревю се проведе на открито на хаванския булевард Paseo-del-Prado.
И накрая всичко завърши с буйни танци - какво друго би могло да се случи, когато сте в Куба ? Там краката почват да танцуват сами.































Pictures VOGUE

Вижте и продължението:

Viva Coco! Viva Libertad! Chanel Cruise Cuba 2016/2017


Още по темата:






 

1 коментар:

  1. Светле,ти пишеш най-смислените модни ревюта.Обожавам твоите модни публикации - първо,че са буквално секунди след като излезат на подиума манекенките,второ,че си страхотен познавач и винаги можеш да направиш анализ,сравнения и въобще.
    Целувки отново на любимия ми български блог.

    ОтговорИзтриване