"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Бляскавото Завръщане На Гения John Galliano For Maison Margiela Spring Summer 2016




Полемичен, дързък, откровен, ярък и експресивен
Джон Галиано зададе
много въпроси на смаяния и очакващ го
с нетърпение свят 
в своето трето ревю за тази година, 
30 септември 2015, сряда
Spring Summer 2016 Ready To Wear 
Maison Margiela.

Ревю с което Той, Кралят 
отзнаменува окончателното си завръщане
в царството на модата.







Признавам, че исках да напиша публикация с тема и заглавие "Бляскавото завръщане на гения" още в момента когато Maison Margiela обяви, че Джон Галиано е  новия техен креативен директор. 
Трябваше обаче да изчакам близо година за да бъде бляскавото завръщане на гения наистина бляскаво и напълно реално, убедително, истинско такова, състояло се и правдиво.

Едва ли има нужда да припомням на изкушените в модата кой точно е Джон Галиано, но все пак ето малко повече информация за този Джон Галиано, когото всички модни маниаци с основание наричаме Краля на модата :

Хуан Карлос Антонио Галиано Жулиен, по-известен като Джон Галиано, е роден на 28 ноември 1960 година. Майка му е испанка, а баща му е родом от Гибралтар, където е роден и бъдещият моден дизайнер. 

Когато е на 6 години, семейството му се мести в Англия, южен Лондон. Там Галиано учи в мъжко начално училище. Отгледано в католическо семейство, момчето се различава от съучениците си и е много срамежливо. За тези времена самият Галиано споделя: „Не мисля, че хората разбираха откъде идвам." Галиано се отличава и с външния си вид, тъй като майка му била учителка по фламенко и го обличала изключително спретнато и красиво - дори, когато отивал до близкия магазин.
Разбира се, хрумванията му по-късно да се облича по този начин,
който виждаме на горното фото,
не карали хората винаги и веднага да разпознават в него креативният директор на Dior.

Снимката е от последното ревю на Галиано за Диор февруари 2011 година.

Но кажете честно колко от вас ако срещнат на улицата мъжът и жената от снимката  горе  вляво ще разпознаят двама от най-влиятелните хора в модата въобще:
Главната редакторка на британския Vogue и  Главният дизайнер на Dior?

Кейт Мос и Джон Галиано в сесия за Vogue


Но да продължа с биографията.

След мъжкото начално училище „Wilson" Галиано завършва престижния колеж Saint Martin's School of Art през 1988, където по време на часовете рисува скици, а през свободното си време е асистент на Томи Нътър. Така започва и неговият път като моден дизайнер. От това време е и любовта му към театъра. Работил е като костюмиер в Националния театър в Лондон.

За първата си колекция се вдъхновява от Френската революция. Тя е приета много добре и дори е занесена в лондонския моден бутик Browns за препродажба. Тогава Галиано стартира собствена марка съвместно с Аманада Харлеч през 1984 година. Дебютира с колекцията си „The Ludic Game" в британската седмица на модата за сезон есен-зима 85-86 година. Дизайнерът наема студио в Лондон, но талантът му остава незабелязан.

Галиано се мести в Париж. Там търси финансова подкрепа и клиенти. Първото му ревю е в седмицата на модата във френската столица през 1989 година. Известната модна знаменитост Сюзана Константин работи за Галиано. Колекцията му „Olivia the Filibuster" е с партньорството на известния дизайнер на обувки Маноло Бланик. За бъдещия успех му помагат и други дизайнери като Патрик Кокс.

През 1991 година работи с Кайли Миноуг, изработвайки дрехите й за турнето „Let's Get To It". Тя се превръща в една от неговите музи, заедно с Мадона, Кейт Бланшет, Никол Кидман и принцеса Даяна, които са били негови клиентки.

През 1993 година финансовото споразумение на Галиано с Amor изтича и той не представя колекция през октомври. С помощта на главната редакторка на американския Vogue Anna Wintour и Андре Леон Тили, тогава европейски кореспондент на Vanity Fair, Галиано е представен на португалския моден патрон и човек от висшето общество Сао Шлюмбергер, който става негов инвеститор. Модният дизайнер получава финансова подкрепа и от Arbela Inc. Това партньорство помага на Галиано и неговата колекция за развитие на модната му къща, а това е върховният му „моден момент" във високите модни кръгове.
Галиано е назначен за дизайнер в Givenchy от Бернар Арно, собственик на LVMH, на 11 юли 1995 година. Това го превръща в първия дизайнер начело на луксозния френски бранд и в първият британски дизайнер във висшата мода. На 21 януари 1996 година Галиано представя първото си шоу с Givenchy на френска сцена. Колекцията е приета много добре, а някои модели са лицензирани като еталон на Vogue.
През октомври 1996 година LVMH мести Галиано в Christian Dior, на мястото на италианския дизайнер Джанфранко Фере. Същевременно Галиано не изоставя и собствения си етикет - John Galliano.



Като креативен директор на Dior Галиано работи цели 15 години, повече дори от самия Кристиан Диор, който ръководи Диор общо 11 години от създаването на модната къща през 1946 до твърде ненавременната си и нелепа смърт през 1957.
За тези 15 години Галиано превръща Диор от консервативно буржоазна модна къща в която бабите водят внучките си за да им купят първия сериозен костюм в най-авангардната и най-актуална модна къща в света като в невероятните си колекции показва любовта си към женствеността и към театъра и ги прави централни теми в произведенията си.
Най-значимите отличия на Галиано са:
Награда за Костюм на годината от „Bath Costume Museum" - 1987 г.
Британски Дизайнер на годината – 1987 г., 1994 г., 1995 г., 1997г.
Командир на Ордена на Британската империя – 2001 г. Получава наградата си в Бъкингамския дворец в Лондон.
Кавалер на Почетния легион на Франция – 2009г.
На 25 февруари 2011 година обаче Галиано е отстранен от Dior и е арестуван заради антисемитските му изказвания в парижки бар. Френският журналистически сайт Citizenside получава видео на Галиано от декември 2010 година с подобна реч. Във видеото изключително пияният моден дизайнер заявява на група младежи, които се присмиват на чудатия му външен вид: „Обичам Хитлер и...т.н."
Сега осъзнавам, че бях толкова ядосан и недоволен от себе си, че просто казах най-злобното нещо, което бих могъл, казва по-късно Галиано.

Този инцидент се случва преди Седмицата на модата в Париж за сезон есен-зима 2011-2012 година. Във Франция изразяването на антисемитски идеи е незаконно. Шоубизнесът изпитва смесени чувства към тези изказвания.

 "Първоначално алкохолът беше, за да се подкрепя, като изляза от "Диор".
След това прибягвах до него, за да се съвзема след колекциите.
Взимах си по няколко дни, за да се свестя, като всички останали - каза той. - Колкото повече ставаха колекциите обаче, толкова повече се съвземах и след това се пристрастих.
Започнах да пия и хапчета, защото не можех да спя.
След това взимах и други хапчета..."

Адвокатът на Галиано отрича обвиненията и по време на съдебния процес обвинява в клевета обвинителите на дизайнера. Според адвокатa на модния дизайнер това негово публично избухване е резултат от стрес, свързан с работата му и многобройните му пристрастености. На 1 март 2011 от Dior съобщават, че са започнали процедура по уволняването на Галиано.
Изпълнителният директор на Dior заявява: „Осъждам много казаното от Джон Галиано.". И все пак Dior продължават да подкрепят финансово марката на дизайнера въпреки скандала. На 8 септември 2011 година Галиано е обявен за виновен и му е наложена глоба на стойност €6,000 (US$8,400). Не след дълго собствената модна къща на дизайнера John Galliano свиква съвет на акционерите и също уволнява Джон Галиано от собствения му лейбъл.

Галиано влиза в клиника за да се справи с алкохолната си зависимост. Първият му посетител там е супермодела Линда Еванджелиста. А първата поръчка след изписването на Галиано от клиниката е от Кейт Мос и е за нейната сватбена рокля.
В началото на 2013 година Галиано приема поканата на Oscar de la Renta за временна съвместна работа, за да помогне в подготовката за есенната му колекция по време на Седмицата на модата в Ню Йорк през февруари.
На 12 юни 2013 година е излъчено и първото интервю на Джон Галиано след уволнението му от Christian Dior. В него като заключение дизайнерът казва: „Способен съм да творя. Готов съм да творя... и се надявам, че ще ми бъде даден втори шанс."

През 2014 авангардната модна къща Maison Margiela обявява, че нейн нов творчески директор вече е Джон Галиано. 

И да, Той наистина се върна. Върна се диалогизиращ и полемизиращ собствените си култови образи и създаващ абсолютно нови.

Galliano is back on his game again! - веднага след това трето, а всъщност първо ревю писа Sarah Mower във Vogue.

Е, какво? Тръгваме ли? Отново, на едно изцяло Галиано пътуване.



















Детайли:







pictures VOGUE

Важно уточнениe:
показаното тук ревю е на самия John Galliano, човекът, дизайнерът, работещ в момента за Maison Margiela.

Това не е ревю на лейбъла John Galliano от който през 2011, напомням, бе уволнен самия дизайнер  John Galliano.
След уволнението от Dior и след уволнението от собствения му лейбъл дизайнерът John Galliano бе без постоянен ангажимент.

Лейбълът John Galliano обаче продължи работа и представяше ревюта, като наемаше други дизайнери.

Надявам се, както всички фенове на John Galliano той да успее да върне скоро и правата си върху собствения си лейбъл John Galliano. Още повече, че намирам ревютата на лейбъла John Galliano без самия John Galliano за безлични.

От 2014 човекът и дизайнерът John Galliano се завърна в модата като креативен директор на Maison Margiela.

Няма коментари:

Публикуване на коментар