"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

вторник, 6 януари 2015 г.

Пътешествие до светата река Йордан и спа почивка на Мъртво море.


Здравейте, прекрасни!Честито Богоявление!Поздравявам всички именници и им пожелавам да са живи и здрави!Празниците продължават с пълна сила, дръжте се, не се предавайте и продължавайте да купонясвате!

Днес ще ви разкажа за пътешествието ни до свещената река Йордан и за спа експириънса на Мъртво море.



Река Йордан е река в Западна Азия, която тече през едноименната долина и се влива в Мъртво море. Дължината на свещенната река е 252 километра.

Води началото си от изворите в подножието на планината Ермон. Северно от Галилейското езеро реката е в границите на Израел. Южно от езерото тя служи за граница между Йордания и Израел.
на брега на светата река


долината на река Йордан и Златната църква
 фигури от сол - легендата разказва, че това са вкаменените фигури на хора, които бягайки към Ноевия ковчег са се обръщали назад за да видят горящите Содом и Гомор.
На снимката долу е Вкаменената жена на Лот
Обърнала се назад (противно на волята Божия) при бягството от Содом и Гомор и затова била вкаменена.


 Предполагам знаете, че Мъртво море е толкова солено, че в него никога не можете да потънете. Трябва обаче много внимателно да пазите да не ви попадне вода в очите, защото щипе ужасно. Въздействието на солите обаче върху здравето е невероятно благоприятно.
Районът около Мъртво море се отличава с удивително съчетние на природни богатства, които имат лечебни свойства - особен спектър на ултравиолетовите лъчи, термоминерални басейни, богати на сяра, море, наситено със соли и минерали,  лечебна кал, сух въздух, благоприятен климат, постоянна темперетура независимо от сезона.
Атмосферното налягане около Мъртво море е най-високото на земята, а съдържанието на кислород във въздуха е 15 процента повече, и всичко това създава ефект на природна барокамера.
Особеното ултравиолетово лъчение е лишено от вредно въздействие и това се дължи на своеобразния минерален чадър около Мъртво море.
Въздухът също така около Мъртво море е такъв, че пулмолозите по право го наричат
постоянно действаща инхалация - безупречно чист, абсолютно неалергенен и много сух въздух.Тази комбинация създава висок лечебен ефект за много пулмологични болести включително и астма.
Освен здравословни процедури в хотелите около Мъртво море  има и много спа центрове.
Процедурите, които се предлагат са много и разнообразни - пилинг със сол от Мъртво море на цялото тяло, шведски класически масаж, джакузи с вода от Мъртво море и т.н.
Козметиката със соли и луга на Мъртво море е от най-различен клас и цена, няма да се спирам подробно тук върху нея, защото ще трябва да напиша цял роман.
 На снимката напълвам шише със свещената вода в която, както знаете предполагам, е кръстен Исус Христос.
Поради това местата около реката се считата за свети и непрекъснато се строят църкви.
А на самата река се правят кръщенета.

На стъпалата пред църквата Света Мария-Магдалена на река Йордан.

 Великата долина на свещената река Йордан зад гърба ми.
Заагадъчното и необяснимо Мъртво море.
 Яхтите на Червено море.



сол от Мъртво море.

Мъртво море е езеро в Близкия изток, в което се влива река Йордан. Граничи с Израел и Йордания, между които страни се разделя неговата акватория.

Разположено е на 427 м под морското равнище (2012 г.) и спада с около 1 m за година. Има площ от около 1020 км2. Дълго е около 76 км и широко 18 km, като най-дълбоката точка е на 400 m.

Съдържанието на сол във водата достига до 330 промила (за сравнение солеността на Черно море е около 17 промила).

Солите на Мъртво море са много полезни и около него има прекрасни спа хотели, които предлагат страхотни условия за почивка, възстановяване и спа процедури с които разкошно можете да се поглезите.





 на брега на Мъртво море,това в краката ми е сол

брегът на Мъртво море е осеян с приятни спа хотели

Като цяло мога да кажа, че препоръчвам едно такова пътуване до река Йордан и до Мъртво море и даже го считам за абсолютно задължително за всеки човек, като допълнение към образованието  - съчетанието от древна история и култура, природните феномени и накрая спа процедури е толкова уникално и неповторимо, че трябва всичко това да се види и усети на живо.

10 коментара:

  1. Това място е божествено и много магично!!! Отдавна съм го сложила в списъка си с пътешествия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светите места са нещо невероятно, въздухът дори е друг.

      Изтриване
  2. Уникално място си посетила отново. Браво! Неповторими снимки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, районът около река Йордан и около Мъртво море е много, много специален.

      Изтриване
  3. Тези места са и в моя списък. Божествени са. Нямам търпение да ги посетя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина трябва да се посетят, това са места толкова наситени с история, философия и култура, че пътуването по тези места е вид образование.

      Изтриване
  4. Районът около Мъртво море винаги ми е бил в списъка за посещения, а сега вече е в обезателния списък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш ако си направиш почивка там - много е полезно за здравето, а и за красотата, то красотата, както казва любимата на всички Коко Шанел е състояние на духа. А и екскурзията е добра идея, защото има много неща за научаване - пътуването е вид образование. Аз винаги съм считала, че човек не може да се счита за напълно образован ако не е пътувал достатъчно.

      Изтриване