"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

понеделник, 23 декември 2013 г.

Меденки за Коледа!






Пробвала съм много рецепти за меденки, давам тук най-сполучливата според мен.


Продукти
250 г мед ( да е течен)
130 г захар ( желателно кафява)
1 яйце
2 с.л. ром
100 г масло ( което сте извадили от хладилника е и омекнало)
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно ( може и изцяло с бяло, но ръженото дава особен вкус и хрупкавост, съветвам да пробвате кой вариант е по-добър за вас)
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела , карамфил според личните ви предпочитания ( може да ползвате и готови миксове подправки за меденки )
брашно за доизмесване и разточване с което само поръсвате.

Медът и захарта леко се загряват на печката в подходящ съд
, до разтопяване напълно на захарта и сливането и с меда.

Прехвърляте разтопените мед и захар в купа.Слагате яйце, ром и маслото. Разбивате всичко много добре с миксер докато стане на пяна.

Пресявате брашната за да се "разиграят" и ги смесвате, пресявате ги отново със бакпулвера, содата и подправките.

Добавятe така получената брашнена смес лъжица по лъжица , ръси се и с бъркане към медената смес. Получава се - да, така е! :)))- лепкаво тесто, което оставяте да почива няколко часа ( минимум 2) в хладилник.

Не добавяйте брашно, въпреки, че тестото лепне. Намажете ръцете си с малко мазнина.
Тестото се разточва на кора, не по-дебела от 1 см. Изрязват се меденките може с формички, може по направени от вас шаблони от картон с остър нож. Меденото тесто лесно прави форми.

Нареждат се в тава, покрита с хартия и се пекат в предварително загрята на 180 фурна за около 8 - 10 минути.

Ако искате много , ама много вкусни меденки ги наредете, след като изстинат напълно, без глазура в метални кутии от бисквити с парченце ябълка и ги оставете няколко дни - така меденките омекват, поемат аромата на ябълката и стават много вкусни.Тези меденки можете да украсите с шоколад стопен на водна пара, или с лимонова глазура - пудра захар се смесва с лимонов сок, и се намазват меденките - сместа трябва да остава гъста, добавяте съответно лимонов сок или пудра захар. Лимоновата глазура поне на мен ми е любима. Някой правят тази глазура с вода, но с лимон е по-интересно като вкус.
Може и да не слагате глазура , а да слепите меденките с шипков мармалад.

Ако искате меденки - играчки за елхата трябва да ги разточите по-тънки и да изрежете малък кръг от тях преди да ги изпечете. В този кръг може да сложите панделка и да завържете меденката на елхата. Или да направите гирлянди от меденки, например от медени човечета.Можете да ги опаковате и да направите с тях подарък.

Можете да украсите меденките за елхата с глазура, като най-добрата и красива глазура е белтъчно - сиропената, съотношението е 1 белтък , разбит на сняг към 1 лъжица захарен сироп. Да, тази глазура е играчка, но резултата си струва. Захарният сироп (варите вода със захар в съотношение 1:1, примерно една чаша захар към една чаша вода) трябва да стане толкова гъст, варите докато постигнете гъстота, такава, че капката сироп да запазва формата си , когато се пусне в чаша студена вода. Когато постигнете това веднага махате сиропа и го смесвате с разбития на сняг белтък. От него си разделяте количества за различните цветове:) Тази глазура е много лъскава, ляга равномерно и лесно се рисува с нея. Оцветява се ярко ( в смисъл много добре предава цветовете). Прекрасна е за творчество. Единственият недостатък на тази глазура обаче е, че след като изсъхне е леко твърда. Съхне сравнително бързо.
Обичайната глазура от пудра захар и разбити белтъци според мен не е толкова удачна - тя не ляга равномерно, мокри меденките, не предава добре цветовете, съхне бавно и няма този лъскав ефект на белтъчно-сиропената, a и е доста по-твърда от белтъчно-сиропената.

И така , това май е всичко :)))Направете си вкусни и красиви меденки за Коледа:)Успех!:)

Ще се радвам да ми покажете какво сте успели да направите:)


5 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Снеже:)Честито Рождество!Много здраве и щастие ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Ееее, браво Светле, много красиви тези меденки и много вкусни ми изглеждат. Весели празници от мен. Живи и здрави да сте цялото семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Айнур:)Здраве , щастие и благоденствие на теб и твоето семейство:)

      Изтриване
  3. Сигурна съм, че са много вкусни!

    ОтговорИзтриване