"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

неделя, 19 май 2013 г.

30 неща без които не може стилната и елегантна жена или базов гардероб - що е то?



Здравейте,  


тази ми публикация е провокирана от един ужасен феномен , връхлитащ внезапно върху  дами, които макар, че държат на външния си вид,
застават  пред гардероба и изведнъж  - Аоу!!!Няма какво да облека!
Като гардеробът им е ужасяващо пълен и в него вече няма никакво, не, не, наистина никакво място.
Да сме стилни било най-простото нещо на света? Може би, но само ако имаме базово ориентиран гардероб.
Как да сложим здрава основа на гардероба си, така че винаги да сме облечени елегантно и това да ни е лесно?
Днес ще се опитам да отговоря на този въпрос.:))



Почвам с презумпцията, че вещите от базовия гардероб трябва да са възможно най-качествени,  да ни стоят абсолютно перфектно без никакъв дори и микроскопичен компромис, да се съчетават като материя и стил и да не са ярки.
И така, какво точно трябва да съдържа един базов гардероб:
1.       Класическа малка черна рокля или LittleBlackDress  е най-важния елемент в целия гардероб. И е първия незаменим  и основен избор. Тя винаги ще ви спаси, ще предотврати възклицанието ви " ах, нямам какво да облека!" и последващите от това отчаяни и прибързани действия. Малката черна рокля  ще ви придаде  не само шик, а и увереност. Бройката на малките черни рокли, които може да имате, клони към плюс безкрайност и се определя само от вас. Имайте обаче обезателно една. И ако е една, то желателно е тя да е с най-простата класическа кройка - без ръкави, с деколте лодка, дължина до или да покрива коляното, но не над, права, леко вталена. Материя - най-фин габардин.







2.       Бяла риза, тип мъжка. Това е втория по важност елемент в базовия гардероб. Фасонът тук не е важен, добре е да е класическа мъжка шемизета, но по- важно е да е искрящо бяла и по възможност да е абсолютно копринена. Коприната е скъпа и трудна , така е,  но протеините в нея оказват изключително добро влияние върху здравето и е много приятна за носене. Може още лен или съчетание лен и коприна. 




3.       Кашмирено палто. С  едноредно или с двуредно закопчаване. Желателно да е в бежов цвят. Тук , разбира се, Max Mara идват с  най-добрите предложения. Но сигурна съм, че има и много други бюджетни възможности - оставам вие да ги откриете, аз знам само за Weekend отново на MaxMara.






4.       Черен тренч, може и в цвят каки. Според мен много бледо розовото или свежо бледо зеленото също са добри, но като втора бройка тренч.


5.       Кардиган в черен, бежов или сив цвят.Може да си позволите и червен кардиган в базовия гардероб.



6.       Трикотажна блузка  с къси ръкави или т.нар. тениска - в бяло, черно, сиво. Няколко.

7.       Блуза с голи рамене и презрамки тоест т.нар. тип потник - в бяло, черно, сиво. Няколко.

8.       Поло или друга блуза от трико с дълги ръкави в черен цвят по тялото. Няколко.

Тези блузки са лесно съчетаеми с всичко останало в гардероба и ако са качествени ще осигуряват и комфорт.

9.       Джемпер с  остро деколте  от кашмир,  бял,  бежов или черен. Защо от кашмир? Защото макар и скъп, кашмирът е изключително приятен за носене, ненатрапчив е, елегантен е, и нещо много важно - приспособим към температурните разлики и е траен.


10.   Тъмно сини джинси, практически черни. В проста права кройка, без никакви украси, рисунки, бродерии, и разкъсвания, тяхното основно качество е да стоят на фигурата ви абсолютно отлично, да са ви максимално удобни и толкова. На практика да са незабележими, за да потъват в другото ви облекло. Трябват ви такива. Повярвайте ми. Аз например никога, никога не се сещах да си купя такива джинси - имах джинси с бродерии, с мъниста, с перли, с разкъсвания, много светли, ужасяващо широки, ужасяващо тесни, потури, шалвари, ала чарлстон  и т.н. Няма да повярвате, но съпругът ми беше този, които ми купи първите тъмно сини джинси с отлична и семпла кройка, купи ги за мен и то въпреки моите протести и клетви, че не мога да нося нещо толкова скучно. Обаче буквално се преродих с тях. Страшно е практично. Подхождат на всичко. От тогава не оставам без поне един такъв "най-обикновен" чифт джинси.


11.   Черни дълги панталони, с права кройка, които да  скриват тока на обувката и по този начин видимо да удължават крака. Те са много елегантни и същевременно са практични, съчетават се с всичко. Трябва да ви стоят отлично. Това е още една "скучна" дреха, която ще ви бъда много нужна.
 



12.   Сако. Черно
   То тряба да застава на вас все едно, че е шито и кроено специално за вас. Може и така актуалното черно кожено яке с капси и разни неща по него, но само ако имате съответната фигура.


13.   Рокля,  права,  леко вталена, с дължина до коляното или да го покрива ( късите рокли не са базови) и без ръкави, бяла, бежова или черна.Ако имате основните цветове – обезателно си позволете розова. Или небесно синя. А защо не смарагдово зелена?








14.   Пола, права, черна, с дължина до коляното ,  с кройка тип молив. Много елегантна, вечна. Търпи безброй комбинации.
  Да, съгласна съм, този тип пола - изисква добра фигура. Така че тук ако фигурата ви не позволява трябва да търсите друга кройка - в базовият гардероб всичко трябва да е (все едно) е шито специално за вас.



15.   Обувки лодки на висок ток – черни или още по-добре в  телесен цвят. Запомнете обувките на ток в телесен цвят  подбрани спрямо вашата кожа удължават всеки крак.



16.   Сандали. Много.

тези сандали не са базови, те са ексклузиви.
Разбира се, че можете да имате ексклузиви, но гардероб САМО от ексклузиви ( както аз обичам) е страшно непрактичен и в един момент разбирате, че базата ви трябва жизнено.

17.   Мокасини в бежов цвят или просто маратонки, вече има разкошни предложения от Chanel, Dolce&Gabbana за дълги разходки и походи по магазините. Massimo Dutti  също имат добри и по-бюджетни предложения.


18.   Обувки тип балерина – черни или бежови .



19.   Ботуши. Абсолютно изчистени, черни, или бежови. От естествена кожа. С невисок ток. Тук най-доброто предложение е на Джими Чу. Но и Касадей имат добри идеи.


20.   Малка чанта клъч на тънка метална или кожена верижка. Нека не е лачена.Тази чанта ви е необходима за вечерни излизания. Моля ви, вечер никакви големи чанти - дамите носят само кърпичка, и то копринена, а не хартиена, червило, огледалце и телефон, може и малък специален парфюм за чанта. За всичко друго трябва да се погрижи кавалера.


21.   Среден размер чанта с големина на книга, която да е на верижка или на тънко коланче за през деня.Тук Chanel са с най-добрите предложения.



22.   Пазарски тип голяма чанта с две дръжки за бродене по молове. Може класическата голяма шопинг чанта на Gucci или подобна.





23.   Слънчеви очила тип авиатор на Ray - Ban, това е формата , която е подходяща за всяко лице и за абсолютно всеки случай. Всъщност това е което твърдо ви съветвам да е марково и със съответните предпазни покрития - абсолютно никакви компромиси не може да има тук.






24.   Копринен шал , квадрат с големина 70х70см, в ярък цвят, важно е да е точно подбран според вашите очи и коса. От Hermes имат думата тук. Но има и много други великолепни шалове. Той може да преобрази всеки ваш outfit .
   Позволете си го.




25.   Перлено колие. Наличието на поне едно е обезателно. Естествени или не, това вие си преценявате според бюджета с който разполагате, нека само да не е с евтини метални включвания.

26.   Дълъг правоъгълен шал, който може да служи и за наметка. Идеален за студеното време. Вариант тук е хубав, вълнен правоъгълен шал, който да е съчетан с палтото.
Може и от кожа с косъм - естествена или изкуствена си решавате вие съгласно куп съображения.



27.   Часовник от спортен мъжки тип – стоманен или златен.
Марката, материалите и качеството тук помнете са от съществено значение и демонстрират статус, но това вие си решавате.



28.   Колан за роклята и ризата. Нека да е семпъл, елегантен, скъп,  и да не е дебел.

29.   Чорапи фини, ако е възможно копринени, черни или телесен цвят. Абсолютно изчистени , без фигури по тях. Няколко.

30.   Ръкавици, кожени, бежови, без никаква подплата.


Към всичко това за лятото може да добавите няколко чифта  къси панталонки, джапанки – нека да са на  Tommy Hilfiger, невероятно удобни са,  една сламена шапка и най-важното от всичко  - усмивката и доброто настроение.


Не е нужно вашия базов гардероб  да е марков, а просто да е максимално качествен

Много пъти между марките и високото качество има знак за равенство. 

Още повече брандовете, споменати  тук, са постигнали легендарност в артикулите за които са посочени, затова и са дадени като пример.

 Не ги натрапвам обаче на никого.


За съставянето на базовия гардероб имам дълъг личен опит.
Обикновено моят гардероб винаги е бил сбор от ексклузиви и/или от екстравагантности.
Ексклузивите и ексравагантностите са прекрасни дрехи, но не винаги ви се иска да сте център на внимание. А и една ексклузивна дреха просто изисква другите дрехи да са по "невидими" и да потъват.

За базовия гардероб искам да благодаря на съпруга си, който ме научи, че една дама може и трябва да има и семпли, но качествени неща.

 Приемам коментари.

Pictures - Chanel, Max Mara, Gucci, Ray-Ban, Tommy Hilfiger, Hermes


25 коментара:

  1. Отлично си се справила!Аз лично винаги ''нямам какво да облека'' и през годините установих,че това не е поради липса на много дрехи,а поради липса на базови.Имам прекалено много неща,които не се съчетават,което е голяма грешка,но аз си купувам импулсивно нещата,каквото ме грабне,без да се замисля за останалия си гардероб.Сега ще ползвам твоят пътеводител като настолна книга и ще се ориентирам по него в бъдещите пазарувания и съм сигурна,че никога няма да има реплики:''Нямам какво да си сложа,няма да излизам!'' :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:))Аз също имам много импулсивни покупки, а и дълго време в гардероба ми преобладаваха те над всички други - общо взето имах гардероб само от ексклузиви и екстраваганти и ми беше много трудно понякога да реша как да се облека.Всъщност съпругът ми беше този, който ме научи да си купувам базови елементи и да ги съчетавам с ексклузивите.

      Изтриване
  2. Трябва да ходя на пазар! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, хубавото на идеята за базовия гардероб е и в това, че все нещо нямаш и трябва да се ходи на пазар!!!

      Изтриване
  3. Имам точно 15 от 30! :D И ризата ми е точно мъжка, откраднах две от приятеля ми :) И си нося с кеф! Страхотна публикация, както винаги <3
    И да си призная един грях - нямам малка черна рокля *червящо се човече* Но това е само поради факта, че до преди година-две не носех рокли изобщо! Задължително ще се сдобия с една още това лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че малката черна рокля ще ти отива, обезателно да покажеш снимки с нея!
      А за мъжките ризи и аз ги обожавам:)Много са удобни и секси, според мен.

      Изтриване
  4. Тази публикация е много полезна. Особено за навлизащите в модата момичета като мен. Аз като гледам от тези имам само 12 неща. Повечето ми неща въобще не се съчетават едно с друго, просто съм ги купувала защото са ми харесали и се чудя после кое как да съчетая.. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, ако съм била полезна:)Наистина е добре да имаш основа в гардероба со над която вече спокойно да градиш:)Как само се изразих...

      Изтриване
  5. Никога не се бях замисляла да организирам така утилитарно гардероба си.Благодаря,Светлана.Много обмислена и точна статия.С една такава основа никога няма да тичам в паника до магазините и да купувам първото що-годе подходящо за дадения случай нещо,а ще съм добре подготвена за всичко.Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. Отговори
    1. Браво:)Добро постижение:)Явно си практична натура.

      Изтриване
  7. Доста от нещата ги имам, все още търся перфектното черно сако и бежов тренч, дано скоро ги открия. А иначе модната ми мечта е една 2.55 на Шанел... Чудесен пост! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ида:)
      2.55 е и моята модна мечта, безумно скъпа, трудно откриваема, обаче много я искам, и не само аз:)също търся перфектното черно сако и засега не го намирам:(

      Изтриване
  8. Много добър подбор на базови модели ! Браво :) ! Това е моят гардероб . Към него добавям качествено бельо и скъп парфюм ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:)
      Много съм обмисляла как може да бъде избегнат ефекта "нямам какво да облека" при пълен гардероб, тъй като съм страдала дълго от него.
      Обичам екстравагантните дрехи и в един момент имах само екстравагантни и причудливи дрехи и на практика нямах какво да облека:)

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Да, удобна база е преди всичко.
      Всеки може да надгражда над него както иска.Но винаги ще има какво да облече и да е с имидж и стил.

      Изтриване
  10. Чудесна статия - аз се вдъхнових за черен шлифер, и си мечтая за чантичка на Шанел, .. Доста от предложенията ги имам, или поне подобни и оценявам като наистина стилни и базови в гардероба, съчетават се лесно.. Аз обожавам ниски сандали с каишки и камъни, това, което много харесвам,но на мен не мога да определя като хубаво е голям часовник- китката ми е много тънка и стой ми комично! Искам още съвети :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПС За "базов" недостатък в гардероба ми определям наличието на много чифтове дънки, и това, че трябва "по-женствено"! ;)

      Изтриване
  11. Страхотна публикация! Препрочитам я за пореден път :).
    Никой досега не ми беше казвал по този стегнат, изчерпателен, кратък начин, какво липсва в гардероба ми. Толкова обичам да правя и да работя по списъци, че тази статия я приемам направо като написана за мен :).
    От два месеца работя по попълването на базовият си гардероб и вече имах важен повод, за който с минимално усилие се появих страхотно облечена, без да се налага в последния момент да купувам разни липсващи неща :).

    ОтговорИзтриване
  12. Много полезно, стегнато и смислено четиво!
    Отправям към теб предизвикателството да напишеш подобна статия за декоративната козметика. Какво задължително трябва да има в козметичното куфарче на всяка жена. Ще ми бъде интересно твоят поглед по темата. Предполагам и на всички читатели и последователи на блога ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитам и ще поработя по задачата, това никак не е лесно:)
      Но ще направя такава публикация, виждам, че е много искана.

      Изтриване
  13. Мария Енева14 май 2015 г. в 21:50

    Страхотна статия, прочетох я с удоволствие. Подкрепям предизвикателството на Албена по-горе за статия за декоративната козметика. То е ясно, че повечето жени имат от всичко по много, но все пак има неща, без които не трябва да оставаме.

    ОтговорИзтриване